Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 ian 2011 - Anul XVI, nr. 14 (4612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

De ce e bine să plătim zeciuială

Un articol publicat de mine în “Monitorul de Suceava” – intitulat “57 de lei” – a stârnit câteva discuţii. Spuneam în el că eu dau zeciuială bisericii şi că Dumnezeu mi-a arătat că acesta este un lucru bun, pentru că s-a întâmplat chiar atunci când începusem să fac aceasta să am în buzunar exact cât trebuia să dau: 57 de lei.

 

Duhurile s-au aprins. „Giani” m-a acuzat că fac propagandă pentru îmbogăţirea bisericii din avutul oamenilor. Cu vorbele lui: “mai faceţi un loc de muncă pentru un bărbos din ăsta” şi “biserica a devenit o afacere” referindu-se apoi la acei preoţi căzuţi care îşi cumpără, din banii enoriaşilor, maşini de lux, strigătoare la cer (“am văzut preoţi în X5, X6, Q7”). Dragă Giani, tu habar nu ai cât munceşte un preot dăruit profesiei lui. El nu primeşte bani pe degeaba. Sigur, el nu sparge asfaltul, nu ară, nu schimbă chiulase şi nu vinde perje uscate la piaţă. El botează, cunună, spovedeşte, împărtăşeşte, dezleagă legăturile necurate şi face rugăciuni ca toate să ne meargă bine chiar şi în lumea asta vremelnică. Asta nu contează? Tu ai trăi cu o femeie necununat şi ţi-ai lăsa copiii nebotezaţi, iar pe tine însuţi te-ai lăsa nespovedit? Iar în cele ce-i privesc pe “bărboşii” din mănăstiri, eu nu cred că tu ai putea să munceşti, să te rogi cât o fac aceştia şi să te mulţumeşti cu banii pe care îi capătă cei mai mulţi dintre ei. Un preot care şi-a luat un “X5, X6, Q7” e un preot căzut, un fariseu, un farsor, ai dreptate. Dar sunt puţini preoţi aşa, iar pe cei care o apucă pe calea asta Dumnezeu îi îndreaptă de îndată, dacă ei o merită.

“Chronos” zice că “zeciuiala ţine de iudaism şi de protestantism. Numai ei dau zeciuială! Noi, creştinii ortodocşi trebuie să facem binele ori de care ori se poate fără a fi limitaţi de 10%. Şi aici nu mă refer doar la binele financiar! Pe de altă parte noi dăm zeciuială chiar fără să vrem. Plătim impozite şi din ele un procent se duc şi la culte.”Împreună cu Sda şi cu Darius, îţi răspund: zeciuiala nu a abrogat-o nimeni. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a dat Porunca Iubirii, care cuprinde în ea “Legea şi proorocii”, dar se va supăra El dacă îi ducem , după Legea dată de El prin Moise a zecea parte a câştigurilor noastre? Domnul Iisus Hristos a zis: “Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. / Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. / Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în Împărăţia Cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în Împărăţia Cerurilor.” (Matei 5, 17-19). Deci, Domnul Iisus Hristos ne-a dat Porunca Iubirii, cum bine sugerezi. Şi, dacă ne-am ţine de ea, am face mult mai multă milostenie decât cele zece procente din ce câştigăm pe care ni le cerea Legea Veche. Dar, dragă Cronos, continuarea mesajului tău în care te referi la impozit şi un alt mesaj al tău – din care citez: “La noi la ortodocşi nu se dă zeciuială ci se dă de pomană la săraci şi nu la popi.” – îmi dovedesc că, de fapt, tu eşti prins de duhul cel rău al acestei lumi şi nu prea ai chef să scoţi nici un leuţ din buzunar, pentru nimeni. Să nu cumva să atenteze cineva la “banii tăi”. Dragul meu, Dumnezeu ţi-a dat toate, până şi hârtiile alea amărâte pe care ai vrea să le ştii pentru totdeauna în buzunarul tău. Iar tu nu poţi să îi dai un leu din zece pe care ţi-i dă, de fapt, tot El? În cele ce îi privesc pe “popi”, trimişii Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos în rândurile noastre, citeşte ce i-am spus un pic mai sus lui Giani.

Tot acest “Chronos” mă acuză că am căzut în părerea de sine, de vreme ce vorbesc despre acest gest al meu de a plăti zeciuială. Dragul meu, m-am gândit foarte bine înainte să o fac. În judeţul Suceava sunt o mulţime de construcţii bisericeşti care, din pricina nepăsării oamenilor, cad din picioare. E bine ca oamenii să ştie că e un lucru bine plăcut Domnului să dai bisericii o zecime din câştigurile tale. Aceasta e o faptă bună foarte bine primită. În plus, ea îţi aduce şi spor în viaţa aceasta. Despre asta a vorbit şi Părintele Ilarion Argatu, marele duhovnic de la Cernica. Cel mai bine e să-ţi plăteşti zeciuiala acolo unde se construieşte sau se reface o biserică, anume în acest scop.

A fost însă şi o voce care a dat semn că a înţeles mesajul meu cum se cuvine. Îi mulţumesc domnului Antonovici pentru mesajul său. Şi lui Sda şi lui Darius care au citat cu precizie din Biblie pasajele referitoare la zeciuială. Dacă măcar câţiva oameni vor trece de la vorbe la fapte şi vor începe să dea constant zeciuială pentru construcţii şi reconstrucţii bisericeşti şi pentru instituţiile caritabile ale bisericii drept măritoare, merită să mă mai „fălesc” o dată în presă.

Să nu fim ortodocşi doar din gură, dintre aceia care nu ar da nimic aproapelui lor, nici măcar cu împrumut. Sau dintre aceia care dăruiesc doar condiţionat de prezenţa sau interesele lor. Calea pe care ne-a arătat-o Mântuitorul e întemeiată pe fapte. Pe adevăratele fapte ale Credinţei.

Deci noi ortodocşii trebuie sau nu să plătim zeciuială lui Dumnezeu prin intermediul Bisericii?

Domnul Iisus nu doar că ne spune că nu a venit să schimbe nici o iotă din Lege, ci, în câteva rânduri, trimite El Însuşi câţiva oameni să îşi plătească zeciuiala.

"Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, / Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău." (Matei 5, 23-24)

Domnul Hristos ne vorbeşte despre dar, iar nu despre bani pentru că în epocă mulţi dintre iudei sunt agricultori şi crescători de animale, iar aceştia îşi plătesc zeciuiala în produse.

Dar să vedem şi ce îi spune Iisus leprosului vindecat la coborârea de pe muntele unde Mântuitorul ţinuse predica ortodoxiei: "Şi i-a zis Iisus: Vezi, nu spune nimănui, ci mergi, arată-te preotului şi adu darul pe care l-a rânduit Moise, spre mărturie lor.” (Matei 8, 4)

Altădată, Mântuitorul priveşte el însuşi cum se face milostenie în Templu: "Şi şezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulţimea aruncă bani în cutie. Şi mulţi bogaţi aruncau mult. / Şi venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. / Şi chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toţi ceilalţi. Pentru că toţi au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuţia sa." (Marcu 12, 41-44)

(Marius IANUŞ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce e bine să plătim zeciuială.
 Vizualizări articol: 3110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.08/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 13 voturi
De ce e bine să plătim zeciuială3.1513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(19 ian 2011, 11:52:44
Biserica Ortodoxă e busola noastră
Ne înveleşte protector , dar vrea taxă de protecţie
Orice picătură de lumină pentru’a noastră casă
Plătim scump Bisericii ... fără discuţie

Din supa de lacrimi în care ni’i înecat bugetul
Plătim şi Bisericii ... pentru ,, servicii ’’ ( cică ) bugetare
Dar , ca o spină iritativă , încetul cu încetul
Biserica ne trage spre sec. XV .. de ce oare ?

Mi’e dor de’o mângâiere nemângâiată
Pentru care să plătesc c’un zâmbet ... se poate ?
Şi atunci când viaţa mea v-a fi să fie consumată
Să nu’i trag şi pe cei dragi spre faliment şi moarte
2.   :)))))))))))) trimis de
(19 ian 2011, 13:19:42
,,Iar tu nu poţi să îi dai un leu din zece pe care ţi-i dă, de fapt, tot El?,, Adica 100 de euraci la o mie .Domnule ianus dumneata nu esti ,,prost,, esti bolnav ,e de inteles adica io dau la lopata o zi de ami iese ochi si ma duc repejor la popa sa ai iau un x6. Asi fi de acord sa dau cum bine zici ,,zeciuiala,, daca as sta cu scuze de expresie s.c.u.l.a in sus toata ziua si ,, domnul dumnezeu ,, sa imi umple camara visteria, dar ce zic eu prosti.. asi da 75% din castig ca vorba aia ,, o dat domnul.... Afacerea secolului am zis si ma repet este ,, biserica,, indiferent de religie ,,heova ,protestanti, penticostali, baptisti ziua a 11,,,ortodocşi ,, si restul ,adica in trei cuvinte tampiti cata frunza si iarba
3.   Haha :)) trimis de
(19 ian 2011, 13:23:33
3.1  RE: Haha :)) trimis de
(19 ian 2011, 13:35:18
scuze....

e amuzant ce tot citesc aici .....

de ce unii oameni de afaceri care doneaza sume foarte generoase bisericilor nu se lauda? ei cum pot sa dea si sa nu zica nimic, altii chiar doneaza ca anonimi in unele cazuri.
Inca ceva majoritatea care vor sa doneze nu se duc si indeasa in cutia milei milioanele ..... ...ci se duc la parohii, manastiri, unde sunt si adaposturi pt oameni cu probleme, si!!!! ca daca va uitati la acele bserici o sa vedeti ca preotii conduc dacia 1310 si nu mercedes sau bmw. .............Ca incheiere vreau sa spun ca, cei care au de dat, dau, cat pot, cand pot, cum pot. NU trebuie un ,,bun samaritean" sa scrie aici ca a dat bani si ca e bine sa dam bani la biserica. Poate eu ma duc si cumpar 100 de paini si duc la un adapost. Eu zic sa taci si sa faci ce stii tu ca e mai bine, nu te mai lauda ca nu e bine!!
3.2  RE: Haha :)) trimis de
(19 ian 2011, 21:02:39
Mafitzu, in G. Enescu exista adapost pentru oamenii cu probleme si preotul conduce o masina de lux, are o vila in zona Maraton si o pensiune de lux unde au fost cazati ambasadorii pe care i-a adus Flutur. Are si menajera/baby sitter in casa. Dacia 1300 poate are dar nu o foloseste. La biserica din Obcini preotul are SUV si o vila vis-a-vis de Galleria. La cimitir preotul a incasat 400.000 de euro din vanzarea unei vile.
3.3  RE: Haha :)) trimis de
(19 ian 2011, 21:04:09
scuze: o parte din ambasadori nu toti
4.   . trimis de
(19 ian 2011, 13:49:24
Regula biblica pentru crestini, deci toate denominatiile, este ca a zecea parte din venit (saptamanal, lunar, anual etc) sa fie adusa la "Casa Domnului". Acuma daca aia e sau nu o "casa a Domnului".. ratiunea e ca tu sa indeplinesti porunca indiferent de prejudecati sau ce observi ca s-ar intampla, pt. ca asa-zisii isi vor primi rasplata pentru binele sau rau pe care-l vor fi facut intr-un final.Atunci ei vor fi osanditi iar tu vei fi rasplatit pentru ascultare (in care ca nu mai ai si alte "neascultari" big grin ).Pe calea teoriei biblice,stim ca un crestin nu poseda nimic care sa nu-i fie dat de Providenta. Absolut tot ce are reprezinta o binecuvantare pe care nu o merita, de fapt.Din aceste lucruri care nu sunt meritul lui ci gratiei Divine,crestinul trebuie sa dea 10% nu pentru ca Dumnezeu ar avea nevoie de banii nostrii, dar "lucrarea Lui" prin oameni trebuie infaptuita. Dumnezeu nu va pune bani in contul vaduvei, orfanului in mod direct.
5.   Domnule Ianus trimis de
(19 ian 2011, 13:54:58
Vedeti si dv. cam cat de important este sa acultam de Dumnezeu, Cel care ne porunceste sa citim si sa veghem, dar mai ales, sa implinim Cuvantul Sfant al Scripturii!Oamenii de rand habar nu au ca este o porunca a lui Dumnezeu,o obligativitate a fiecaruia, de a aduce "la templu Sau",ceciuiala.Darul obisnuit este dar, si zeciuiala este cu totul altceva!Cine credeti ca se face vinovat de faptul ca, omul de rand nu este indemnat sa citeasca Sfanta Scriptura,acea "carte a cartilor" care este atat de benefica pentru toti ?
Ps.Ce simpatic este Alex12 cu "inventiile " lui gramaticale.Astazi eram chiar suparat dar el a reusit sa ma faca sa rad cu mare pofta...De fapt, te apuca un "rasu'-plansu' cand citesti asa ceva!
5.1  RE: Domnule Ianus trimis de
(19 ian 2011, 14:55:34
ia corecteaza-mi tu greselile gramaticale poate cu ocazia asta invat si eu rasu-plansu
5.2  RE: Domnule Ianus trimis de
(19 ian 2011, 18:39:38
Alex,sincer imi pare rau pentru tine.Degeaba incerc eu sa-ti corectez(sau altcineva) greselile gramaticale,daca nu inveti tu acest lucru,cu toate ca trebuia sa faci acest lucru la vremea lui...Poate ca aceste lucruri ar fi de acceptat mai usor de catre toti,dar faptul ca te exprimi si vulgar,cu lipsa celor 7 ani de-acasa ,crezand in sinea ta ca aceasta este o...mare bravura,si ca vei primi si aplauze pentru aceasta,nu prea are acceptul nimanui!Depinde numai de tine daca vrei sa te schimbi sau nu!Personal ,iti doresc mult succes!
6.   Articol bun,cu invataminte! trimis de
(19 ian 2011, 14:32:13
Din pacate,din lipsa de timp nu pot sa mai fac si alte comentarii ,deocamdata, ramanand restantier si la capitolul despre sfinti.Ii salut cu respect pe toti cititorii acestei rubrici de religie(si pe dl.Ianus,binenteles),pe Sirjerkalot,ABCDAR,All4all,Sda si altii,in mod special!Numai bine tuturor!
7.   Banisi biserica,mereu impreuna,nu i asa? trimis de
(19 ian 2011, 21:49:09
daca "oamenii domnului" plesnesc de bunavointa >pot sa faca acte de caritate in timpul lor liber (cum multi dintre noi poate obisnuiesc) si sa si gaseasca o meserie adevarata
8.   Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 00:12:25
Odata cu moartea lui Isus, Biblia spune clar ca Legea Mozaica a fost abrogata, Legea cu toate regulile si ritualurile ei!!!! Coloseni 2:13, 14 Romani 6:14
Asta nu insemana ca nu trebuie sa sustinem financiar locasurile de cult.
E firesc ca de undeva cheltuielile trebuiesc platite. Dar zeciuiala nu e obligatorie. Biblia enunta un principiu important si rezonabil in 2 Corinteni 9:7
''Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui, nu cu parere de rau sau de nevoie, caci 'pe cine da cu bucurie, il iubeste Dumnezeu''
Si apoi, Proverbele 3:9: ''Cinsteste pe Domnul cu averile tale si cu cele dintai roade ale venitului tau''
Lui Dumnezeu trebuie sa-i dam ce avem mai bun, timpul energiile si resursele noastre, dar nu trebuie interpretate dupa bunul plac unele versete pentru a sustine obligativitatea unor reguli inexistente.
8.1  RE: Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 02:07:31
Esti in eroare. Mare! Biblia nu spune absolut deloc asta. Sa stii ca orice text scos dintr-un context este un pretext (citeste si urm. versete dupa Romani 6:14). Din legea Mozaica fac parte si Cele 10 porunci, etc. Citeste te rog Matei 23:23. Cu mare atentie! Sunt cuvintele Domnului Iisus. Vei observa clar ca El a sustinut obiceiul zeciuielii,dar acompaniat si de starea spirituala necesara pentru ca acest lucru sa fie infaptuit corect si pe placul Lui.
8.2  RE: Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 16:12:10
Eroare? Este posibil...
Citeste Tu te rog contextul versetelor din Romani si spune-mi ce intelegi.
E EVIDENT ca Isus a respectat Legea, si a respectat-o in mod perfect. De aceea aputut sa si spuna cuvintele citate mai sus.
Dar odata cu moartea lui, Legea , ca si cod de reguli, a fost eliminata.
Dovezi?
Romani10:4 :''Hristos este sfarsitul Legii''
Romani 7:6: ''Dar acum am fost dezlegati de lege...ca sa sluji m ca robi, in innoirea duhului, NU DUPA VECHEA LITERA''
Coloseni 2:14: ''A sters inscrisul care era impotriva noastra prin poruncile lui si L-A LUAT DIN CALE, PIRONINDU-Lpe cruce''
Efeseni 2:15: ''si in trupul Lui a inlaturat vrajmasia dintre ei, LEGEA PORUNCILOR IN RANDUIELILE EI, .....''
Sunt doar cateva dintre versetele elocvente care demonstreaza ca Lgea mozaica a fost abrogata.

8.3  RE: Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 16:33:00
Starea spirituala necesara pentru a contribui material biserica ar trebui sa fie aceea din principiul din 2 Corinteni 9:7 pe care l-am citat mai sus.
9.   Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 00:16:58
Ce legatura are versetul din Matei 5 cu zeciuiala???
Contextul vorbeste despre atitudinea pe care ar trbuie sa o aiba un crestin fata de cineva care i-a pacatuit impotriva sau invers, despre cum trebuiesc rezolvate disputele dintre frati.
E dezarmanta usurinta cu care se aplica versetele la situatii care n-au nici cea mai mica legatura cu subiectul.
9.1  RE: Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 09:09:17
Mai,omule,cum crezi tu ca Dumnezeu care a scris Legea Sa pe muntele Sinai cu degetul Sau(si chiar a repetat-o!)a desfiintat aceasta Lege, care se mai cheama si Legea vesniciei? Tu esti intr-o mare confuzie!La cruce s-a desfiintat legea ceremoniala,de jertfire a animalelor!El ne spune:"Sa nu credeti c-am venit sa stric Legea"iar in Iacov 2cu 10 gasim:"Caci cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca,se face vinovat de toate"!Daca ar fi asa cum f gresit zici n-ar mai fi spus apostolul Pavel ca Legea este:"Sfanta,dreapta si buna"!Vezi,asta este una din greselile oamenilor care afirma ca Legea s-a abrogat!De cine? De Dumnezeu?In nici un caz!De asata oamenii din ziua de azi(si nu numai)fura,violeaza,talharesc, adulter,etc,ca...Legea s-a desfiintat,nu? Esti total in afara Bibliei,baiete,si total ratacit daca spui asa ceva!
9.2  RE: Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 16:24:38
cele 10 porunci, care printre altle spun : sa nu furi, sa nu ucizi etc. erau, da, o parte importanta a Legii dar faceau parte totusi dintr-un cod de peste 600 de legi LA FEL de importante. E tocmai versetul din Iacov 2:10 cpe care l-ai citat tu care sustine asta.
Asa ca nu scoatem ce dorim noi din lege, si spunem ca doar partea ceremoniala ar fi fost abrogata, pentru ca evident ar fi imposbil de respectat si in rest, lucrurile mai putin ritualistice le lasam.
Ideea e ca un crestin nu fura, nu minte, nu ucide s.a.m.d NU pentru ca Legea MOZAICA interzice asta, ci pentru ca Lege Vesniciei, adica a iubirii, adica ceea ce efectiv statea la baza Legii date Israelului ii impune asta.
Ioan 4:8: ''Dumnezeu este iubire...'' Iata ce determina un crestin sa nu comita ceva ce lui Dumnezeu i-ar displace.
10.   Pt. SIRJERKALOT si KARUSSO trimis de
(20 ian 2011, 16:18:42
Continuare....
Asta ce insemana ca Legea nu e buna? Absolut deloc! De fapt si Pavel in Romani face aceasta intrebare. E evident ca Legea a fost si este PERFECTA., pentru ca e divina. De aceea Isus a rezumat intreaga lege in acele doua faimoase porunci: iubirea de Dumnezeu si de aproape.
repet: n-as putea pune niciodata sub semnul indoielli importanta si greutatea invatamintelor Legii, dimpotriva trebuie studiata cu cea mai mare atentie, ca parte integranta a Scripturilor, dar ca si COD nu mai e valabila pentru crestinii de azi. Vezi versetele de mai sus. In schimb PRINCIPIILE , si nu regulile, care stau la baza acestei legi sunt ETERN valabile., adica IUBIREA, DEVOTIUNEA, MILA etc...
Daca Legea Mozaica ar fi inca valabila ar trebui sa adusem jertfe, sa circumcidem copii in a 8-a zi etc...
11.   Zeciuiala trimis de
(20 ian 2011, 16:27:45
Imi cer scuze pentru greselile de gramatica si pentru cuvintele cu majuscule folosite uneori pentru a accentua dar alta metoda in limbajul virtual din retea nu existawinking)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei