Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 nov 2010 - Anul XV, nr. 281 (4572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Bucovina artistică

Expoziţie interetnică de pictură la Galeria „Taras Şevcenko”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeria „Taras Şevcenko”, de la sediul Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina din municipiul Suceava, prezintă pe simeze o expoziţie de pictură care reuneşte lucrări aparţinând unui număr de patru plasticieni suceveni, fiecare dintre ei reprezentând o etnie din spaţiul interetnic bucovinean.

 

O expoziţie dedicată deopotrivă Zilei Naţionale a României şi Zilei Minorităţilor Naţionale din România

Expoziţia, dedicată deopotrivă Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, şi Zilei Minorităţilor Naţionale din România, 18 Decembrie, etalează lucrări semnate de artiştii plastici Ioan Bodnar, Radu Bercea, Iosif Csukat şi Iulian Dziubinski, alăturând într-o desfăşurare cromatică armonioasă un etnic ucrainean, un român, un maghiar şi un polonez, prieteni şi colaboratori constanţi în realizarea unor manifestări artistice.

Vernisajul expoziţiei, care a avut loc cu câteva zile în urmă în contextul organizării la Suceava a şedinţei Consiliului de conducere al Uniunii Ucrainenilor (UUR) din România, a constituit un eveniment la care au participat reprezentanţi ai etnicilor ucraineni din întreaga ţară, în frunte cu preşedintele şi deputatul Ştefan Buciuta, precum şi Ex. Sa consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, împreună cu soţia, Nadia Boeciko, şi consulul Vasyl Nerovnyi.

 

Un veritabil Centru Cultural Ucrainean în perimetrul bucovinean

O expoziţie etalată într-o galerie care poartă numele bardului ucrainean Taras Şevcenko, care a fost nu numai poetul celei mai profunde simţiri a sufletului ucrainean, dar şi un remarcabil pictor, galerie care, aşa cum a spus Ioan Bodnar, preşedintele filialei UUR - Ţinutul Bucovina, permite „extinderea şi diversificarea activităţilor culturale ale organizaţiei”, un spaţiu care tinde să capete alura unui veritabil Centru Cultural Ucrainean în perimetrul bucovinean.

O galerie de artă pe care preşedintele Ştefan Buciuta a apreciat-o ca fiind o nouă „deschidere spre lume” întrucât arta, ca limbaj universal, poate să-şi transmită mesajul către toate ţările mapamondului.

 

„Un impuls pentru acţiunile culturale”

„O galerie frumoasă”, cum a remarcat Ex. Sa consulul general Vasyli Boeciko (care şi-a manifestat bucuria de a reveni la Suceava ca reprezentat diplomatic al Ucrainei), şi o expoziţie care „poate oferi un impuls pentru acţiunile culturale din acest spaţiu”, acţiuni care „vor contribui la consolidarea relaţiilor dintre România şi Ucraina”.

De fapt, câteva proiecte s-au şi conturat, întrucât scriitorul Ion Drăguşanul, care a spus că Bucovina trebuie să fie „o verigă de legătură între popoarele român şi ucrainean şi nu un măr al discordiei”, a venit cu propunerea publicării bilingve a poeziilor lui Ivan Negriuc, iar Ioan Bodnar, care de câţiva ani este organizatorul sub egida UUR a Taberei de creaţie plastică „Bucovina - Trecut, prezent şi viitor”, a anunţat că următoarea ediţie va fi „un dialog între generaţii”, reunind creatori pe diverse paliere de vârstă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie interetnică de pictură la Galeria „Taras Şevcenko”.
 Vizualizări articol: 736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie interetnică de pictură la Galeria „Taras Şevcenko”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei