Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 nov 2010 - Anul XV, nr. 281 (4572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Ceauşescu, imprimat pe tricouri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi nu-mi face nici o plăcere, sunt nevoit să recunosc că tot ce a fost mai frumos în viaţa mea şi a generaţiei mele s-a petrecut pe timpul regimului socialist. Aşa a vrut păcătosul ăsta de Kronos, zeu al timpului de doi bani, care ne plasează într-o epocă sau alta, fără să ne întrebe în prealabil dacă suntem de acord. Cert este că toţi cei de atunci ne-am petrecut tinereţea încercând să fentăm stupizenia şi rigorile unui regim totalitar şi privind la capitalism aşa cum privim prin ochean la planeta Marte.

Era o puşcărie în care ne străduiam să ne simţim bine. În comunism, pentru a putea supravieţui, firile înzestrate cu o oarecare sensibilitate erau obligate să caute şi să găsească o poezie în tot ceea ce trăiau. Era poetic să-ţi coşi etichete de firme străine pe haine ca să pari şi tu un mic occidental, era poetic să fii student sau tânăr intelectual şi să culegi struguri şi porumb sub privirile critice ale ţăranilor, era poetic să cucereşti fete la plictisitoarele mitinguri despre pace, dezarmare şi progres ale lui Ceauşescu.

Aceasta este „poezia silnică”, de care am mai vorbit şi în alte rânduri. Probabil că undeva, discret, într-un cotlon de-al nostru, toată acea poezie s-a păstrat intactă, cum se păstrează o floare presată între paginile unei cărţi. Dacă te numeşti artist şi reuşeşti să transferi floarea presată în paginile vreunei opere la care lucri, eşti fericit. Dacă nu, reuşeşti cel mult un film documentar - cu mult plastic, silicon şi carton - un fel de autoturism marca „Trabant”, care va pârţâi inestetic pe cărările întortocheate ale artei.

*

E totuşi ceva ce mă doare astăzi, când trec pe lângă eşantioane ale noii generaţii, care poartă cu mândrie tricouri inscripţionate cu „C.C.C.P.” (în traducere, „Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste”) şi cu barba lui Che Guevara.

Uniunea Sovietică, barba şi şapca lui Che Guevara, chelia lui Lenin... Nimic nu poate fi mai sexy, în viziunea lor.

Sper totuşi, apropo de zeul Kronos, să nu prind ziua când tricourile vor fi imprimate cu „P.C.R.” – iniţialele „Partidului Comunist Român” - şi cu zâmbetele cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu.

Pentru că, inevitabil, acea zi va veni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceauşescu, imprimat pe tricouri.
 Vizualizări articol: 1088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Ceauşescu, imprimat pe tricouri3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(29 nov 2010, 12:40:05
Draga cataline, de regimuri socialite e plina Europa. Diferenta intre socialism si comunism ti-o poate explica femeia de serviciu de la redactie, daca treci pe la ea. Cat despre Che Guevara, lumea il admira pentru cum a luptat pentru convingerile sale, curajul dovedit in revolutie, nu neaparat pentru ca a fost comunist. Daca treci pe la d-l Dragusanu, iti explica el mai multe.
1.1  RE: Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(29 nov 2010, 13:21:05
Cum poate un pusti teribilist sa se raporteze la Che? Unde e legatura? Daca e la moda sa asculti "Comandante" si sa porti tricoul inscriptionat cu el, asta nu te face vizionar...Si pana la urma cine e Fidel? Un criminal care a nenorocit o natiune...Guevara a avut insa "norocul" de a ramane la imaginea de revolutionar, ca altfel tot ca Fidel Castro ajungea...
Oricum, cand faci socialism cu arma in mana, numai eliberator nu esti...Cine stie cati au pierit de mana lui Che? Oare chiar nimeni?
Nu trebuie sa raspunzi la intrebarea asta...
1.2  RE: Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(29 nov 2010, 17:01:39
Ti-am sugerat sa mergi la Dragusanu sa-ti explice. Aici mi-e imposibil. Il bagi in discutie pe Fidel ca sa arati cine e Guevara, vorbesti de socialism cu arma in mana dar in articol se face referire la socialismul tara noastra, concluzionezi ca pustii nu pot fi vizionari doar purtand un tricou cu Che, etc. Crezi ca pustii aia teribilisti care au rupt stema de pe drapel, la revolutie, erau vizionari? Nu trebuie sa raspunzi la intrebarea asta...
1.3  RE: Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(30 nov 2010, 00:08:15
Nu...prietene...Ma tot pui sa concluzionez...Esti un BOU!
PS1 - Asta a fost concluzia!
PS2 - Pana sa ai tu dreptul la comentarii asupra evenimentelor din decembrie '89...Esti un BOU si se vede ca nu ai fost acolo! Eu am fost si daca te-as intalni pe strada, sunt sigur ca te-as recunoaste dupa tricoul cu Ceausestii, burdihanul urias si privirea tampa!
PS3 - Esti un BOU si asta ma doare mai mult ca cele doua rani provocate de gloante in seara de 23 decembrie sau ca bataile luate la securitate in anii anteriori!
PS4 - Esti BOU ca nu ai avut bunul simt sa mergi pana la Sighetul Marmatiei si sa te inchini la capela din cadrul fostului penitenciar/acum muzeu...Daca ai fi fost pana acolo, nu mai erai asa "revolutionar"!
PS5 - Esti BOU pentru ca vorbesti inainte de a gandi! Asta in masura in care poti gandi...
PS6 -Esti BOU pentru ca vii tu sa dai lectii de moralitate fara a aduce vreun argument...

Imi cer iertare boului, ca animal...ca l-am jignit comparandu-te pe tine cu el...
1.4  RE: Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(30 nov 2010, 00:10:55
Si daca tot te-ai autointitulat "Ultimul"....Dea Dumnezeu asa sa fie...Ca geme tara de prosti ca tine!
1.5  RE: Am ochelari, deci sunt intelectual! trimis de
(30 nov 2010, 09:21:33
Era o discutie punctuala asupra articolului in cauza. Nu despre ororile comunismului si calitatea ta de erou al revolutiei. Cat despre ultimele tale doua posturi, nu cred ca se merita sa-ti dau o replica. Las cititorii sa se pronunte asupra nivelului tau de cultura.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei