Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

„Paştele în Bucovina”

Expoziţie Iosif Iser, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În saloanele dedicate manifestărilor expoziţionale temporare de la parterul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava s-a deschis, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, expoziţia de pictură Iosif Iser.

 

O premieră în România

Circumscrisă proiectului „Paştele în Bucovina”, care se desfăşoară în intervalul 25 martie - 6 aprilie a.c., expoziţia, care, în spiritul ecumenismului şi al multiculturalităţii spaţiului bucovinean, marchează deopotrivă Paştele ortodox, catolic şi evreiesc, reuneşte un număr de 40 de lucrări de pictură şi grafică provenind din patrimoniul artistic al câtorva muzee din ţară (Constanţa, Timişoara, Bacău, Bârlad, Suceava), dar şi din colecţiile unor particulari, lucrări mai mult sau mai puţin cunoscute publicului, unele dintre ele fiind expuse acum pentru prima oară.

De fapt expoziţia, în întregul său, este o premieră în România.

 

„Un veritabil regal vizual”

Realizată de Complexul Muzeal Bucovina în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul instituţiilor muzeale din colecţiile cărora fac parte piesele expuse şi, bineînţeles, cu bunăvoinţa unor colecţionari particulari, expoziţia reprezintă, aşa cum a spus la vernisaj criticul de artă Valentin Ciucă, „un veritabil regal vizual”.

O expoziţie la deschiderea căreia au participat atât reprezentanţii organizatorilor şi cei implicaţi în realizarea ei, cât şi o seamă de oaspeţi între care s-a aflat secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiş.

 

O colaborare bună şi fructuoasă

Accentul pe multiculturalitatea spaţiului Bucovinean şi pe buna conlucrare cu comunitatea evreiască din zonă în înfăptuirea unor acţiuni culturale cu consistenţă şi calitate (aşa cum a fost şi expoziţia Victor Brauner de anul trecut) a fost pus de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

„Ar trebui - a spus el - să intensificăm relaţiile cu această comunitate mică, dar foarte energică până la nivelul Ambasadei Statului Israel”.

O colaborare bună şi fructuoasă care, aşa cum a reliefat şi directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, se va materializa şi prin realizarea „unui mic muzeu al evreilor din Bucovina”.

 

„O părticică din cultura României, la care evreii au fost copărtaşi de-a lungul secolelor”

Bucovina, pe care secretarul de stat Vasile Timiş a circumscris-o sintagmei „o Europă în miniatură”, subliniind totodată că judeţul Suceava are „o apetenţă aparte pentru cultură” şi marcând momentul acestui eveniment care deschide un interval „care începe cu Paştele iudaic şi se încheie cu Paştele creştin”.

Revenind la expoziţie, aşa cum a reliefat prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, aceasta aduce doar „o părticică din cultura României, la care evreii au fost copărtaşi de-a lungul secolelor”.

 

„Expoziţia este cu totul remarcabilă”

Vizavi de multiculturalitate, criticul de artă Valentin Ciucă a remarcat „festivitatea creativă” din această zonă „infuzată de elemente de spiritualitate” specifice diverselor comunităţi etnice, accentuând asupra ideii de patrimoniu „ca sumă eterată de valori”.

Pictorul şi graficianul Iosif Iser, român de origine evreiască, „s-a format şi a creat într-un spaţiu în care şi-a asumat responsabilitatea de a fi român”.

„Expoziţia este cu totul remarcabilă”, a apreciat Valentin Ciucă, sugerând privitorului câteva chei de citire ale acestei desfăşurări vizuale în care „lumina sudului ideal” de la Balcic este seducătoare.

 

„Un spectacol cultural în care emoţia poate să circule în voie”

„Universul lui Iser - a spus Valentin Ciucă - este unul al spaţiului românesc autentic”

„În contextul acestei sărbători pascale bucovinene - a încheiat el - să ne bucurăm din plin de aceste valori care ne-au prilejuit şansa de a ne întâlni cu un mare pictor”.

O expoziţie care ni-l dezvăluie pe Iosif Iser, care a fost un creator extrem de prolific, ca pe un „constructor de imagini”, o expoziţie care ne oferă „un spectacol cultural în care emoţia poate să circule în voie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie Iosif Iser, la Suceava.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Expoziţie Iosif Iser, la Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei