Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 dec 2009 - Anul XIV, nr. 298 (4284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Volum de debut

„Când ne-am spus toate cerurile”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc joi, la ceas de seară, lansarea volumului „Când ne-am spus toate cerurile”, semnat de Georgiana Diaconiţa.

 

„O surpriză foarte plăcută”

Volumul de proză, care a apărut recent la Editura „Pământul” din Piteşti, cartea de debut a unei tinere autoare care este studentă la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava , a fost receptat ca „o surpriză foarte plăcută” în cadrul Catedrei de Limba şi Literatura Română a universităţii sucevene, aşa cum a remarcat lectorul univ. dr. Daniela Petroşel.
Volumul, care a fost premiat la prima ediţie a Concursului naţional „Literatura modernă - 2009”, cuprinde nouă texte de „proză poetică” pe care autoarea, cu o „scriitură fluidă”, le reuneşte într-un „şuvoi confesiv”.

 

„Un amestec de melancolie şi optimism”

Texte în care Daniela Petroşel sesizează proiecţia unui „Eu foarte puternic” al autoarei, un Eu căruia îi identifică multiplele ipostaze.
O carte prin care Georgiana Diaconiţa, aflată la vârsta unor „permanente căutări cu iluzia regăsirii în literatură”, îşi conturează „atitudinea lirică dominantă” printr-un „amestec de melancolie şi optimism”.
O autoare pe care un alt susţinător la momentul lansării volumului, poetul
Alexandru Ovidiu Vintilă, o vede încă „în căutarea unei formule narative care să i se potrivească”, sugerând că cea mai nimerită ar fi „proza cu caracter religios”.

 

„O carte care a început cu o căutare şi a sfârşit cu o regăsire”

Mărturisindu-şi bucuria pentru prezenţa la eveniment a unui număr mare de tineri, dar totodată şi regretul, ca membru al unui juriu, că această carte nu se află printre cele cinci nominalizate pentru Premiul „Opera prima” (care va fi acordat pe data de 15 ianuarie 2010 la Botoşani), decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, a subliniat că „nu avem de-a face cu o carte de proză, ci cu un text profund poetic”.
Un „text convingător”, care impune un autor original „care nu scrie mimând formulele altora”.
O carte, aşa cum a spus la final Georgiana Diaconiţa (care le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă la lansarea volumului său de debut) „care a început cu o căutare şi a sfârşit cu o regăsire”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Când ne-am spus toate cerurile”.
 Vizualizări articol: 1163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Când ne-am spus toate cerurile”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei