Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 sep 2009 - Anul XIV, nr. 207 (4193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a XI-a

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava a avut loc ieri deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Zilelor Culturii Polone.

 

„Mai aproape unii de alţii”

Zilele Culturii Polone, organizate de Uniunea Polonezilor din România sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, marchează în acest an împlinirea a şapte decenii de la izbucnirea celei de-a doua mari conflagraţii mondiale, care a început la data de 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă.
La deschiderea manifestărilor, care se desfăşoară în intervalul 3 - 5 septembrie a.c., au fost prezenţi, alături de reprezentanţii comunităţii poloneze în frunte cu deputatul Ghervazen Longher, reprezentanţi diplomatici ai Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, respectiv ministrul consilier Miroslaw Cieslik şi consilierul consul Anna Zalewska, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

 

Preşedintele Poloniei va vizita anul acesta România

După salutul adresat organizatorilor şi participanţilor (între care şi invitaţi din Polonia, Ucraina şi Republica Moldova), ministrul consilier Miroslaw Cieslik (care a prezentat scuzele pentru absenţă ale ambasadorului Republicii Polone la Bucureşti, Ex. Sa Wojciech Zajaczkowski, întrucât trebuie „să onoreze alte obligaţii”) a făcut recurs la istorie, accentuând asupra relaţiilor româno-polone, cu precădere a ospitalităţii şi prieteniei cu care au fost primiţi refugiaţii polonezi în România în urmă cu 70 de ani.
El a spus că „după toate probabilităţile, în acest an, preşedintele Republicii Polone va veni în România”, iar unul dintre momentele importante ale acestei vizite va fi „decorarea persoanelor care i-au ajutat pe polonezii refugiaţi în anul 1939”.

 

Admiraţie pentru poporul polonez

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care le-a urat bun venit oaspeţilor în judeţul nostru, a salutat acest eveniment cultural, felicitând totodată poporul polonez faţă de care nutreşte „admiraţie pentru că preţuieşte trecutul” şi pentru „personalităţile deosebite” cu care a marcat şi marchează istoria, de la Papa Ioan Paul al II-lea, la Lech Walesa (care s-a afirmat ca lider al sindicatului „Solidaritatea” şi a devenit primul preşedinte ale Poloniei libere) sau preotul Jerzy Popieluszko (apărător al „Solidarităţii”, asasinat de poliţia politică poloneză şi aruncat în apele Vistulei) şi Jerzy Buzek, actualul preşedinte al Parlamentului European.
El a reliefat faptul că la Suceava există o minoritate poloneză pe care o preţuieşte foarte mult, CJ Suceava având un parteneriat cu Voievodatul Sileziei, exprimându-şi totodată dorinţa „intensificării relaţiilor cu Polonia” şi urându-le celor prezenţi „mult succes şi şedere plăcută în Bucovina!”.
 


Simpozionul „Relaţiile polono-române în istorie şi cultură”

Deschiderii oficiale i-au urmat ieri lucrările conferinţei ştiinţifice cu genericul „Relaţiile polono-române în istorie şi cultură”, cu comunicări şi dezbateri pe secţiunile de istorie şi cultură, literatură şi problematica minorităţilor naţionale.
Simpozionul, care reuneşte istorici, filologi, sociologi, etnografi, constituie un prilej de întâlnire a cercurilor ştiinţifice şi de cunoaştere a comunităţii poloneze din Bucovina.



Excursie şi festivitate la Bicaz

Astăzi, organizatorii au pregătit o excursie la Bicaz, unde va avea loc o festivitate dedicată aniversării a 70 de ani de la refugierea polonezilor în România, cu depuneri de coroane de flori şi discursuri oficiale în locul unde a stat internat preşedintele Ignacy Moscicki în anul 1939.
Vor fi vizitate Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, iar seara, la Suceava, vor fi expuse concluziile conferinţei ştiinţifice şi va avea loc lansarea unor volume dedicate relaţiilor polono-române.



„Sărbătoarea Roadelor” la Soloneţu Nou

Sâmbătă, la ora 9:00, participanţii vor pleca la Soloneţu Nou, unde va avea loc „Sărbătoarea Roadelor”, manifestare care cuprinde liturghia solemnă, prezentarea roadelor muncii comunităţilor poloneze din Bucovina şi a vecinilor de alte naţionalităţi, precum şi un spectacol prezentat de ansambluri folclorice poloneze şi româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone.
 Vizualizări articol: 646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei