Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Horodnic de Jos

Astăzi începe Festivalul interjudeţean „Silvestru Lungoci”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei mai buni instrumentişti din judeţ se vor întâlni astăzi, începând cu orele 13:00, la Căminul cultural din Horodnic de Jos, unde se va desfăşura ediţia a XV-a a Festivalului interjudeţean de interpretare a folclorului muzical – instrumente aerofone – „Silvestru Lungoci”.
Concursul se adresează instrumentiştilor de peste 18 ani şi copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, interpreţi la unul sau mai multe instrumente, şi cuprinde secţiunile poli-instrumentişti (cel puţin trei instrumente) şi mono-instrumentişti (arhaice sau moderne).
La această ediţie jubiliară vor participa cei mai talentaţi şi cunoscuţi solişti, tarafuri, orchestre şi dansatori, respectiv Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, Ansamblul folcloric „Balada Bucovinei” Suceava, Ansamblul folcloric „Brădetul” Horodnic de Jos, Ansamblul „Bucovina” al Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuţi.
Invitatul special al festivalului, care va susţine şi un recital, va fi solistul de muzică populară Călin Brăteanu. Manifestarea de la Horodnic de Jos este organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a Centrului Cultural Bucovina, a Primăriei şi a Căminului cultural Horodnic de Jos în cinstea marelui artist Silvestru Lungoci.

 

Cine a fost Silvestru Lungoci?

Silvestru Lungoci s-a născut în Horodnicul de Jos la 9 ianuarie 1939. Pasiunea pentru muzică populară şi pentru vechile instrumente muzicale i-a călăuzit paşii spre Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava începând cu 1960, iar din anul 1961 a intrat prin concurs în orchestra ansamblului.
Instrumentistul a cântat la început din fluierul tipic al Bucovinei şi ţinuturilor din partea de miază-noapte a Moldovei, cel cu ţeava cilindrică, complet deschisă la ambele capete, în cadrul ansamblului, a învăţat să cânte şi din fluierul mare moldovenesc, interpretând doine, bocete, cântece tărăgănate şi jocuri domoale.
Silvestru Lungoci a avut marele merit de a fi reintrodus în Bucovina bătrânul fluier (cavalul) şi cimpoiul, instrumente prezente în vestitele tarafuri de lăutari de altădată, folosindu-le cu pricepere în cadrul orchestrei din care făcea parte, în afară de instrumentele menţionate, Silvestru Lungoci a fost interpret neîntrecut şi la tilincă, ocarină şi nai.



Un bucovinean de omenie

Pentru cei care l-au cunoscut ca interpret de frunte al Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi ca rapsod neîntrecut al folclorului bucovinean, artistul originar din Horodnic de Jos a fost pe tot parcursul vieţii sale un „bucovinean de omenie”, aşa cum obişnuia el însuşi să spună despre oamenii acestor locuri.
Marele rapsod a plecat pe drumul fără întoarcere după o scurtă, dar amară suferinţă, într-o zi de februarie a anului 1993 şi a fost înmormântat în cimitirul bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Călugăriţa, alături de părinţii săi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi începe Festivalul interjudeţean „Silvestru Lungoci”.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Astăzi începe Festivalul interjudeţean „Silvestru Lungoci”4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei