Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2009 - Anul XIV, nr. 102 (4088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Antologia „Flori de salcâm”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Gheorghe Vicol, dascălul descălecat şi împământenit pe meleagurile Dornelor, care s-a dedicat scrierilor pentru copii, adunând până acum în coşul roadelor nu mai puţin de 24 de titluri (care s-au succedat în cascadă într-un interval de 15 ani), s-a gândit că e timpul să le ofere cititorilor săi cu...dinţi de lapte o antologie care să circumscrie universul copilăriei din volumele scrise până acum.

 

O călătorie prin parfumul alb al serilor de vară

Cartea, intitulată „Flori de salcâm”, a ieşit recent de sub tipar la Editura „George Tofan” (editura Casei Corpului Didactic Suceava) şi reuneşte poeme şi proze pentru copii din 12 din cărţile cu care Gheorghe Vicol şi-a împodobit blazonul de scriitor.

Cu câteva rânduri de întâmpinare semnate de poeta Carmen-Veronica Steiciuc, care ne îndeamnă să acceptăm titlul volumului ca pe o invitaţie „la o călătorie prin parfumul alb al serilor de vară”, şi un text „În loc de postfaţă”, care-i aparţine cernăuţeanului Dumitru Covalciuc, sedus şi el de „mireasma dulce a florilor vicoliene de salcâm”, volumul marchează, cu siguranţă, un semn vizibil pe răbojul literar al autorului.

 

Filoane tematice, care impresionează prin valoarea estetică şi educativă

Având ca ilustraţii pentru copertele I şi IV două icoane pictate pe sticlă, în maniera aceluiaşi univers al copilăriei, dar cu grafica de interior realizată de David Croitor (şi el un descălecat în Ţara Dornelor), antologia, tipărită cu sprijinul unor generoşi sponsori din acelaşi areal geografic, are un conţinut care alcătuieşte un tot, „un tot - cum spune Carmen-Veronica Steiciuc - legat prin puternice filoane tematice, care poartă amprenta autorului şi impresionează prin valoarea estetică şi educativă”.

„Lucruri deosebit de serioase - semnalează ea - sunt exprimate în glumă. Încântaţi de ritm, rimă şi imagine în paginile unei cărţi, copiii pot învăţa mai uşor datorită jocului pe care Gheorghe Vicol îl propune prin arta cuvântului”.

 

Imagini cu vibraţii emoţionale, care modelează sufletul de copil

Gheorghe Vicol, care, aşa cum anticipează Dumitru Covalciuc, pe la mijloc de Cireşar, „va avea de trecut un hotar existenţial, hotarul maturizării depline...ca să poată nimeri, cu fastul caracteristic unei asemenea împrejurări, în tabăra confraţilor săi sexagenari”, confirmă prin această antologie faptul că literatura pentru copii, didactică şi pilduitoare, tipărită pe file de carte, poate îmbina mirosul de tuş tipografic cu cel al „aromelor tari de cetini rourate”, conturând prin cuvinte alese cu grijă imagini cu vibraţii emoţionale, imagini care modelează sufletul de copil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antologia „Flori de salcâm”.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Antologia „Flori de salcâm”3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei