Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Remember Romeo Calancea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit zilele trecute un moment evocator dedicat pictorului Romeo Calancea (31 martie 1930 - 26 martie 1988).

 

Un jovial fumător de pipă

După 21 de ani de la trecerea în veşnicie a celui pe care breasla artistică suceveană l-a considerat (exceptându-i pe meşterii iconari din zonă) un pionier al picturii pe sticlă, fiica artistului, Cristina Calancea Ungureanu, a organizat, împreună cu graficianul Mihai Pînzaru PIM şi scriitoarea Angela Furtună, o expoziţie (cu lucrările rămase în colecţia familiei) pentru a recupera, în adevărata sa dimensiune, memoria unui artist care, din păcate, a rămas cvasi-necunoscut marelui public.

Au evocat figura jovialului fumător de pipă (singurul cetăţean al urbei care îndrăznea să se afişeze, în anii de plin avânt comunist, cu acest accesoriu al vieţii burgheze) scriitoarea Angela Furtună, prietenul Mihai Pînzaru PIM, fiica artistului, Cristina Calancea Ungureanu, colecţionarul de artă Sergiu Ganea, dr. Ioan Ieţcu şi poetul Ion Cozmei.

 

Un creator cu fibră originală, inconfundabilă

Creator cu fibră originală, inconfundabilă, Romeo Calancea, un autodidact în ale picturii (remarcat la început ca un promotor al artei naive, dar care s-a impus treptat prin maniera personală de lucru şi atitudinea sa solemn-decorativă), s-a făcut repede acceptat în branşa artistică şi s-a amestecat cu humusul creativ al urbei.

Şef al Agenţiei TAROM din Suceava, purtător mândru al uniformei de aviator (paradoxal pentru spiritul său liber) Romeo Calancea, aşa cum remarca cineva, „parcă juca un rol”, parcă era un personaj dintr-o piesă de teatru, un provocator permanent înconjurat de o mulţime de chibiţi autohtoni.

„Popeye marinarul” sau „Soldatul Svejk”, cum i se spunea adeseori în glumă, practica pictura, dincolo de orizontul meschin al cotidianului, ca o formă de igienă intelectuală, ca autoreglaj pentru echilibrul interior.

 

Un creator pentru care arta nu era o marfă, ci o mărturisire

Prieten al artiştilor, membru fondator al Cenaclului UAP Suceava, Romeo Calancea a găzduit la Agenţia TAROM un cenaclu artistic coordonat de prietenul său, regretatul jurnalist şi scriitor Mircea Motrici.

Filatelist, numismat şi fotograf amator, a întreţinut o vastă corespondenţă cu personalităţi din diverse domenii, atât din ţară (cântăreţul Gică Petrescu, cosmonautul Dumitru Prunariu), cât şi din străinătate (colecţionarul Sergiu Ganea deţine peste 6.000 de scrisori).

„O personalitate complexă”, aşa cum a subliniat dr. Ioan Ieţcu, un „risipitor de sugestii şi de idei” pe care le împărtăşea cu deschidere tuturor (de multe ori, cum a spus Ion Cozmei, în faţa unei ceşti de „cafea condimentată cu rom”), un creator pentru care arta nu era o marfă, ci o mărturisire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Remember Romeo Calancea.
 Vizualizări articol: 2118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Remember Romeo Calancea5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei