Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2008 - Anul XIII, nr. 192 (3873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Paradă

Fast medieval pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În ziua de sărbătoare de Sânta Mărie Mare, participanţii la Festivalul de Artă Medievală “Ştefan cel Mare” (Ediţia ORANGE), manifestare organizată de Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina, au ieşit pe străzile Sucevei într-o impresionantă paradă.

 

Cavaleri călare şi pedeştri, cu prapuri şi steaguri blazonate

Pregătită din timp de organizatori, care au convenit asupra traseului şi au luat, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, măsuri speciale pentru desfăşurarea procesiunii  în condiţii de restricţii de trafic, coloana participanţilor la paradă, care s-a format în spatele magazinului de mobilă, în parcarea din apropierea Bisericii Sf. Vineri, s-a urnit la ora 10:15, cu un sfert de oră întârziere faţă de ora programată. Deschizătorii coloanei au fost cei opt cavaleri călare (membrii trupei de cascadori ai Companiei Oval Production Group SRL) urmaţi îndeaproape de cavaleri pedeştri, cu prapuri şi steaguri blazonate, îmbrăcaţi cu cămăşi de zale şi platoşe din piele sau echipaţi cu armuri grele, purtători de scuturi şi înarmaţi cu săbii şi buzdugane.

 

Mercenari înzăuaţi, scutieri, menestreli, saltimbanci şi jongleri

Coloana, în avangarda căreia se afla o maşină a Poliţiei Rutiere, s-a înscris pe una din benzile de circulaţie ale Bulevardului George Enescu, însoţită de poliţişti şi jandarmi şi având, în spatele şirului de participanţi, două echipaje auto ale Jandarmeriei şi Poliţiei.

Într-o deplasare destul de rapidă (în 30 de minute participanţii la paradă se aflau deja în dreptul Policlinicii municipale) şirul de cavaleri călare şi pedeştri, urmaţi de domniţe în rochii lungi de brocart şi de catifea, de mercenari înzăuaţi (europeni, dar şi asiatici, cu căciuli îmblănite şi încinşi cu curele ţintuite de care atârnau săbii grele), scutieri, menestreli, saltimbanci şi jongleri, a înaintat pe traseul stabilit până în dreptul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” de unde a cotit pe Strada Mitropoliei îndreptându-se către Cetatea de Scaun a Sucevei.

 

Spectatori de toate vârstele şi fotografi de ocazie

Pe întreg parcursul drumului, poliţiştii au vegheat şi au dirijat circulaţia la intersecţii, conducătorii auto supunându-se restricţiilor fără să manifeste nervozitate. Mulţi dintre ei, posesori de aparate de fotografiat (ca şi mulţi locatari de la blocurile de pe traseu, sau salariaţi ai unor instituţii - inclusiv cei ai Primăriei Suceava) s-au străduit să surprindă cât mai multe imagini instantanee.

Oameni de generaţii diferite, bunici şi părinţi cu copii, s-au oprit la marginea trotuarului pentru a privi procesiunea, salutându-i şi felicitându-i pe participanţii la paradă.

 

„Un om fără trecut nu are rădăcini”

Am rugat câţiva cetăţeni să ne împărtăşească opiniile lor cu privire la această paradă:

„Este într-adevăr ceva deosebit”, a spus Elena Penciuc, care privea procesiunea de la marginea trotuarului. „Ne simţim extraordinar şi ne amintim de vremuri istorice. Un om fără trecut nu are rădăcini. Este interesant să vedem cum au trăit oamenii, cum s-au îmbrăcat, cum au arătat în vremurile de altădată”.

Entuziasmată era şi Viorica Ignat : „E amuzant şi interesant totodată. Sper ca cei care văd acest lucru să-şi facă o imagine mai concretă asupra modului cum erau îmbrăcaţi şi înarmaţi oamenii în perioada evului mediu”.

Ioan Creţu privea cu atenţie parada, dar când l-am abordat a mărturisit că nu ştie despre ce este vorba. Nu era sucevean şi nu ştia de existenţa festivalului medieval. „Am fost luat prin surprindere”, a spus el. „Este extraordinar şi impresionant. Mă bucur să văd aşa ceva la Suceava”.

 

Cavaleri înzăuaţi pe caniculă

În faţa Primăriei Suceava circulaţia a fost oprită pentru a permite coloanei, care cotea de pe Strada Universităţii, să se înscrie pe principala cale rutieră a urbei.

La volanul maşinii, Petru Ursu aştepta să-şi continue drumul. Nu era iritat, dimpotrivă privea cu interes, captivat de costumaţia medievală a participanţilor

„Văd pentru prima oară aşa ceva, nu mă supără faptul că am fost oprit în trafic”.

Am abordat şi un participant la paradă, unul dintre cei îmbrăcaţi cu armură.

S-a recomandat „Gerhard Von Kronstadt, din grupul braşovenilor” şi, deşi întreg echipamentul (armura şi armele) cântărea peste 30 de kg, ne-a spus că se simte „foarte confortabil”.

Peste puţin timp coloana ajungea la cetate. Caii şi oamenii tânjeau să se adăpostească la umbră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fast medieval pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fast medieval pe străzile Sucevei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rt trimis de
(16 aug 2008, 12:29:37
t
2.   FELICITARI trimis de
(16 aug 2008, 14:08:13
Foarte interesanta initiativa, impresionanata parada. Felicitari organizatorilor si sper sa se repete anual acest Festival Medieval .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei