Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iun 2008 - Anul XIII, nr. 144 (3825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima zi a celei de-a V-a ediţii a Salonului Literaturii Române din Bucovina,  care s-a desfăşurat la Suceava în intervalul 19-20 iunie a.c., şi-a încununat programul după-amiezii cu lansarea unei cărţi “scrise - aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu - cu multă pricepere, cu lumina minţii şi cu vibraţia sufletului”, o carte apreciată într-un „Cuvânt înainte” de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ca un „ ales prinos de recunoştinţă din partea unui fiu al Bisericii în memoria înaintaşilor de vrednică pomenire”.

Este vorba de „Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava”, lucrare care este rodul ostenelii tânărului teolog Dumitru Irimia, care slujeşte în această biserică alături de tatăl său, părintele paroh Vasile Irimia, de fratele său pr. Ioan Irimia şi de părintele Vasile Zofotă.

 

„Un act de respect faţă de tradiţia cultural-istorică a Sucevei”

Evenimentul a reunit în Sala de artă „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene universitari, scriitori, teologi, un numeros public cititor.

Aşa cum a subliniat dintru început preotul cărturar Dumitru Valenciuc, slujitor întru Domnul la ctitoria ştefaniană „Înălţarea Sf. Cruci” din Volovăţ, o autoritate recunoscută în studiul istoriei bisericii din Bucovina, lansarea acestei cărţi reprezintă cu adevărat un eveniment, moment care se cuvine consemnat, întrucât tânărul teolog merge „pe cărarea deschisă de PF Patriarh Iustin, reînnodând firul monografiilor bisericilor din Bucovina.

Structurată pe zece capitole, monografia, care dispune de un bogat şi inedit material ilustrativ, este - aşa cum a remarcat conf. univ. dr. Mihai Lazăr, decanul Facultăţii de Istorie-Geografie de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava - „o lucrare foarte bine documentată”, a cărei apariţie reprezintă „un act de respect faţă de tradiţia cultural-istorică a Sucevei”.

 

Cartea se valorifică în scopul refacerii portalului de intrare al bisericii

O monografie, după cum a întărit prof. univ. dr. Mihai Iacobescu „care poate fi o foarte bună lucrare de doctorat”, întrucât „fixează în paginile ei întreaga valoare istorică şi spirituală, ca pecete a creştinismului, a acestei biserici”.

Cât despre autor, acesta a mărturisit la final, cu modestie, că această carte „s-a născut din dragoste pentru o ctitorie cu un destin aparte” (a fost construită ca biserică ortodoxă, a fost salvată de la ruină prin înstrăinare fiind cedată romano-catolicilor, a fost transferată apoi greco-catolicilor ruteni şi a redevenit ortodoxă) ctitorie a doamnei Elena Ecaterina Rareş (Elena Despotovna, cum i se mai spunea fiicei despotului sârb Iovan Brancovici), carte care, aşa cum este consemnat pe fila de deschidere, „ se valorifică în scopul refacerii portalului de intrare al bisericii Învierea Domnului din Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava”.
 Vizualizări articol: 1238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
(23 iun 2008, 02:27:14
felicitari familiei preotului ieremia!o familie de oameni deosebiti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei