Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mai 2008 - Anul XIII, nr. 101 (3782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din 10 mai, la Suceava

„Coroana Reginei Maria - un simbol al României reîntregite”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia „Coroana Reginei Maria - un simbol al României reîntregite” se va deschide, aşa cum şi-au propus organizatorii, la data de 10 mai a.c., ora 12:00, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava.

Directorul Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, a trecut peste momentul de impas apărut ca urmare a înştiinţării primite de la Muzeul Naţional de Istorie a României (instituţia muzeală care deţine clasată la categoria „Tezaur” Coroana de aur a Reginei Maria), potrivit căreia valoarea de asigurare a piesei a fost stabilită la... 25 milioane de euro.

În aceste condiţii, prima de asigurare (pentru un interval de zece zile de expunere) a fost fixată la suma de 19.500 lei, sumă care a întrecut cu mult aşteptările.

 

Apelul către sponsori nu a rămas fără răspuns

Directorul CMB Suceava se declara totuşi optimist că va reuşi să procure banii necesari fără să afecteze bugetul instituţiei.

„Nu ştiu exact cum şi unde voi găsi banii, dar trebuie să-i procur pentru a aduce această coroană la Suceava”, spunea el într-o conferinţă de presă.

El a adresat în acest sens un apel către potenţialii sponsori pentru a sprijini financiar organizarea acestei expoziţii, apel care nu a rămas fără răspuns.

Celor 5.000 lei cu care s-a implicat în susţinerea expoziţiei Direcţia de Cultură Suceava li s-au adăugat încă 13.800 oferiţi de 17 sponsori şi, cu siguranţă, până la data deschiderii expoziţiei CMB Suceava va dispune de întreaga sumă necesară.

 

Piesă de mare măiestrie artistică

Coroana, care cântăreşte 1854 de grame, cu diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm, este bătută cu pietre preţioase şi semipreţioase, fiind realizată printr-o complexă operaţiune de turnare, ştanţare, cizelare, gravare şi şlefuire.

Coroana Reginei Maria a fost realizată la Paris de Casa de bijuterii „Lucien Falize” şi este o piesă de mare măiestrie artistică.

Coroana a fost executată după schiţele pictorului Costin Petrescu, artistul având ca sursă de inspiraţie coroana purtată de doamna Despina-Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, voievodul Ţării Româneşti, aşa cum apare ea zugrăvită în tabloul votiv al Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Coroana a fost finalizată în luna septembrie 1922, iar costul execuţiei a fost de 64.820 de franci.

*

Piesă de mare valoare, coroana a mai fost scoasă din Tezaurul României doar o singură dată, în anul 1998, pentru a fi expusă la Alba Iulia cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Constantin-Emil Ursu a făcut precizarea că valoroasa piesă va fi prezentată publicului într-o vitrină securizată, special comandată pentru expoziţia de la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Coroana Reginei Maria - un simbol al României reîntregite”.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Coroana Reginei Maria - un simbol al României reîntregite”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei