Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 268 (7269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Bric-à-brac

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alţii despre noi: scriitorul Douglas Mac Kinnon, fost oficial la Casa Albă, colaborator al preşedinţilor Reagan şi Bush, cu înalte responsabilităţi la Pentagon, face pe site-ulRomania Insider o paralelă între una dintre cele mai preţuite actriţe din istoria Hollywood-ului şi campioana de tenis Simona Halep, câştigătoarea de anul acesta a turneului de la Wimbledon: „În urmă cu aproximativ cinci ani, am văzut-o pentru prima oară pe Simona Halep jucând. Pe lângă recunoaşterea uriaşului ei talent, am fost impresionat de modestia ei autentică, de bunătatea faţă de alţii, de eleganţa ei şi chiar şi de credinţa ei. Atunci, m-am întors către soţia mea şi i-am spus: «Din punctul de vedere al talentului, distincţiei, eleganţei, amabilităţii şi modestiei sale, ea este o Audrey Hepburn a tenisului». Simona Halep a făcut istorie pentru poporul român şi pentru România la Wimbledon şi toţi care trăiesc acolo ar trebui să fie foarte mândri de această realizare incredibilă. Cât despre noi, cei din afara României, ar trebui să luăm o pauză pentru a conştientiza că tocmai am fost martorii a ceva cu totul rar pentru zilele noastre. O sportivă cu mult stil, graţie, generozitate, eleganţă, modestie şi credinţă atinge culmile sportului ei. Simona Halep este un model de urmat care ar trebui preţuit pentru valorile pe care la aduce sportului şi... vieţii ei. Succesul ei ne înalţă pe noi toţi.”

  ...Nu şi-au luat nici o pauză (dimpotrivă!) postacii autohtoni care, pe net, mai ales după înfrângerea de la Shenzen în faţa Kokostârkovei, o copleşesc pe Simona cu invective şi reproşuri suburbane! Ca la noi!

*

Vizitând un şantier, m-am rănit destul de urât într-un maldăr de ţevi ruginite. Infirmiera care m-a pansat m-a sfătuit să apelez musai la serviciile Spitalului de boli infecţioase, unde injecţia anti-tetanos ţi se face pe loc. După coada de rigoare, aflu că aşa a fost odată; acum vaccinul cu pricina a fost transferat în unica responsabilitate a UPU (Urgenţele) de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Hai la UPU. Coadă şi mai şi, dar, în cele din urmă, ajung la ghişeu. Mi se fac formele pentru internarea de o zi (?), după care sunt invitat să iau loc şi să aştept. Trece o oră, trec două, nici un semn. În jur, agitaţia tragică tipică unui asemenea serviciu spitalicesc, gemete, ţipete, brancardieri, tărgi, îngrijorare, speranţă, deznădejde... Răzbat din nou la ghişeu: „Doamnă, o injecţie...” Mi se răspunde cu o logică, în felul ei, perfectă: „la Urgenţe, se iau în primul rând urgenţele, în funcţie de gravitate; aşteptaţi”. Ce pretenţie să am? O injecţie? Ambulanţele aduceau în flux continuu căzuţi de pe casă, călcaţi de maşină, loviţi de tren, tăiaţi cu bormaşina, opăriţi, otrăviţi, simulanţi... Mai trece un ceas. „Doamnă, eu...doar o injecţie... anti-tetanos...” Nici un succes. După cum arăta nefericita productivitate a acelei zile de sâmbătă, rândul n-avea cum să-mi vină decât după al doilea tur al Prezidenţialelor, aşa că a trebuit să renunţ la fireasca postură de simplu cetăţean (era să scriu „alegător”), şi amintindu-mi că am prieteni care, la Universitatea de Medicină, au şcolit doctorimea ieşeană, dau câteva telefoane, Piscupescu vorbeşte cu Ixulescu, acesta cu... şi mai departe cu... Victorie! Am pierdut o zi, dar am câştigat, româneşte, o injecţie! Care a durat 3 secunde.

*

La Iaşi s-a lansat un excepţional album filatelic dedicat generalului Berthelot. În sala de festivităţi a Primăriei s-au intonat „La Marseillaise” şi „Deşteaptă-te, române!”, au cuvântat, alături de Primarul municipiului, ataşatul militar al Ambasadei Franţei, directoarea Centrului Cultural Francez, directoarea „Romfilateliei” ş.a. – o manifestare de ţinută, înscrisă în Programul „Centenar” al Municipalităţii. Care mi-a prilejuit o observaţie oarecum colaterală, desprinsă din intervenţia directoarei Centrului Cultural: „Tinerii din zilele noastre (a precizat: este vorba de junii francezi) nu numai că au uitat cum se scrie de mână, dar nici nu mai ştiu unde şi cum se lipeşte un timbru!”. Da, aşa-i, şi nu numai în Hexagon. Dispare scrisoarea şi, odată cu ea, genul epistolar! Acum, ce aş putea afla în cutia poştală? Facturi întârziate, amenzi, impuneri, somaţii de la ANAF, citaţii, talonul pensiei de mult cheltuite, reclame... O scrisoare în toată regula n-am mai primit de cine ştie când. Poştaşul de pe strada mea era considerat de-al casei: căţeluşa Tanţa nu-l lătra niciodată, şi, când confraţii îmi trimiteau cărţi ce nu încăpeau în cutie, le agăţa printre crengile liliacului de la poartă. Nu l-am mai văzut de nu ştiu când. Drept pentru care o să-mi trimit singur o scrisoare recomandată. Semnând de primire, o să am prilejul să-l mai întreb de sănătate şi de isprăvile feciorului bejenit prin Scandinavia. Oare-şi mai scriu?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bric-à-brac.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bric-à-brac5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Verze murate cu gutui Este una dintre acele conserve care se dovedesc nu doar gustoase, ci și atât de sănătoase încât devin adevărate leacuri naturale pe timp de iarnă. Varza tocată astfel murată, cu adaos de gutui, este mai puțin acidă și parcă alunecă... Citeşte