Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 nov 2015 - Anul XX, nr. 262 (6074)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Oficial, când?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Există o iniţiativă legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, prin care se propune revenirea la etnonimul ţigan. Ce s-a ales din ea? Chestiunea „frige”, am senzaţia că nu va ajunge niciodată pe ordinea de zi a Parlamentului, deşi evoluţiile din ultimii ani oferă belşug de argumente, iar practica a dovedit că, legiferată ori nu, dilema şi-a aflat rezolvare de la sine, românii refuzând tacit să se conformeze unei decizii oficiale adoptate pur şi simplu fără minte. Ştiţi cum sună deviza organizaţiei internaţionale a romilor? ”Opre, Roma!” – ceea ce înseamnă ”Sculaţi-vă, romi!”. Încearcă să-i explici unui străin că nu-i nici o legătură între ”Deşteaptă-te, române!” şi ”Sculaţi-vă, romi!”

Confuzia rom-român, de acum încetăţenită şi temeinic susţinută de similitudini ori cvasiidentităţi fonetice de tipul romani-română, este violent susţinută pe tărâm politic, acuza de discriminare înnegurând o discuţie şi aşa regretabil de stinsă şi surdinizată. Ar trebui să se spună răspicat că românii nu ţin numaidecât să utilizeze etnonimul ”ţigan”. N-au decât să se denumească cei veniţi din Indii în ce chip voiesc, dar fără a induce confuzii între denumirile unor naţii. Cuvântul rom nu are atestare istorică şi i se atribuie o derivare fantezistă din ”dom”, imposibilă conform normelor generale ale evoluţiilor fonetice. Putea fi lesne evitată - de s-ar fi voit - adoptarea înşelătorului etnonim pritrocit prin truda Fundaţiei Soros...

Astăzi, mi-am alimentat maşina cu benzină la pompa Rompetrol. Ce înseamnă asta acum, dacă nu... ţigan-petrol? Cumpăr mezeluri de la Kosarom. Adicătelea, de la romi? Zbor cu TAROM. Cu transporturile aeriene ţigăneşti? Romtehnica este o firmă a ţiganilor? Academia Română a primit, în 2011, o adresă ultimativă din partea ”Agenţiei de Dezvoltare Comunitară <Împreună>”. Textul pare mai degrabă o somaţie de la Fisc ori de la Poliţie: ”Vă solicităm să luaţi măsuri pentru a rectifica imediat...” ”...şi să specificaţi că folosirea cuvântului (ţigan, n.n.) nu este recomandată, deoarece este considerat ofensator.” Acad. Marius Sala, altfel un om de ştiinţă onorabil, a dat un răspuns molcuţ şi timorat ”luându-şi angajamente”, deşi nici un for guvernamental sau neguvernamental nu poate soma Academia să adopte o hotărâre într-o chestiune pur ştiinţifică. Nu din plăcere perversă folosesc românii cuvântul ”ţigan” (în restul Europei, zigeuner, gitanes, zingaro etc.), ci fiindcă este un lexem străvechi... şi altul nu-i.

Proaspăt inventatul ”rom” (datează din 1971) este adoptat abuziv şi, pentru români, păgubos, fiindcă o naţie până acum distinctă şi singulară în estul european devine, în ochii neavizaţilor, cimotie cu o alta, provenind din alt continent, cu care n-are nimic comun. Pe de altă parte, Academia nu poate elimina cuvinte din Dicţionar la somaţia unei organizaţii precum ”Agenţia de Dezvoltare Comunitară <Împreună>”. Cine-s? Pe cine reprezintă? Când şi cum au fost mandataţi să vorbească în numele întregii etnii? Vorbele în sine nu conţin fir de înţeles peiorativ. I-l conferă utilizatorii, iar conotaţiile se pot schimba de la o epocă la alta (cândva, rumân/român însemna şerb) şi a pune un substantiv sub obroc într-un Dicţionar este o prostie – cu atât mai mult cu cât respectivul lexem are existenţă în limbă (şi-n literatură) îndelungă, fiind, culmea, utilizat chiar de membri ai respectivei etnii.

Când Mădălin Voicu spune ”sunt ţigan” înseamnă că se autodiscriminează, se insultă pre sine, suferă de masochism terminologic şi-i pasibil de amendă? Puţină istorie: cu etnonimul ”rrom” (al doilea r s-a volatilizat nu se ştie când şi cum) ne-a procopsit Petre Roman. În 1995, Teodor Meleşcanu protestează, arată consecinţele şi-i cere prim-ministrului Văcăroiu abrogarea actului normativ abuziv. Se apropiau alegerile, aşa că prim-ministrul... tace mâlc. Petre Roman recidivează şi-i trimite noului prim-ministru (Isărescu) un memorandum prin care cere obligarea la utilizarea denumirii oficializate ”rrom”. Isărescu semnează (?!) şi, mai târziu, va urma votul jenant al Parlamentului, explicabil prin aceeaşi iminenţă a urnelor şi catalizat de populistul ”captatio” al preşedintelui de atunci, prezenţă activă la parangheliile ţigăneşti. Aşa se face că interesul naţional continuă să zacă legat de gard: contează doar voturile. Tacit, revenirea logică s-a produs, oarecum de la sine. Oficial, când?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oficial, când?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Oficial, când?4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cir de sâmburei (reţeta moldovenească) Dacă italiana ”cucina povera” a reuşit să dea lumii întregi reţete celebre azi, precum pizza ori polenta, bucătăria săracului de pe la noi nu este mai prejos în simplitate şi savoare. Chiar dacă mămăliguţa şi polenta sunt... Citeşte