Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 76 (8605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Amprente de Bine la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

Vineri, pe data de 22 martie 2024, pe holurile din corpul A al Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a avut loc proiectul internațional „Treptele Drepturilor Copiilor”, aflat sub auspiciile Asociației Amprenta de Bine, organizație neguvernamentală dedicată promovării inițiativelor de educație non-formală axate pe promovarea înțelegerii de către copii a drepturilor și responsabilităților lor. Obiectivul central al asociației este de a încuraja conștientizarea în rândul copiilor că legea este o garanție pentru ei, asigurându-le protecția drepturilor lor. Prin onorarea propriilor responsabilități și prin respectarea drepturilor celorlalți, indivizii cultivă un simț al responsabilității, protejând astfel bunăstarea lor și a comunității lor.

Elevii clasei a VI-a B au personalizat holul prin afișarea unor panouri cu titluri reprezentând drepturile fundamentale ale copiilor. Fiecare panou este prevăzut cu un cod QR, permițând accesul ușor la prezentări aprofundate despre drepturile respective. În plus, codurile QR de la fiecare pas duc la o secțiune dedicată pe o platformă special concepută. Aici, atât elevii, cât și profesorii pot explora materiale prezentate într-un limbaj clar, care acoperă nu numai drepturile, ci și responsabilitățile corespunzătoare și instituțiile care le protejează. Aceste resurse, disponibile în mai multe limbi și în formate accesibile, inclusiv prezentări, videoclipuri și înregistrări audio, asigură o abordare incluzivă care se adresează minorităților și persoanelor cu deficiențe de auz sau de vedere.

„Pentru a dezvolta relații emoționale stabile, copiii au nevoie de rădăcini. Relațiile sociale stabile oferă siguranță copilului și permit o dezvoltare afectivă, cognitivă și fizică normală. Ca rădăcinile să fie puternice, este nevoie ca un copil să experimenteze și să conștientizeze faptul că aparține unui grup de persoane care au o istorie comună și anume familia sau unui grup cu interese comune, cum este școala,” ne-a povestit coordonatorul proiectului, doamna profesor Mihaela Aconstantinesei. Aceasta este de părere că îndrumarea profesorului este vitală pentru cultivarea încrederii copiilor în explorarea lumii lor și în dobândirea cunoștințelor necesare pentru a dezvolta abilități esențiale pentru independență. Aceste principii fundamentale determină angajamentul Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” de a lansa inițiativa internațională „Treptele Drepturilor Copiilor” în colaborare cu Asociația Amprenta de Bine. „Prin unirea forțelor, ne propunem să împuternicim mințile tinere cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a naviga în mod eficient prin drepturile și responsabilitățile lor,” a mai completat doamna profesor Mihaela Aconstantinesei.

Reflectând asupra experienței sale în cadrul proiectul internațional „Treptele Drepturilor Copiilor”, elevul din clasa a VI-a B Iustin Matei Poenaru constată că aspectul său preferat a fost reprezentat de momentele petrecute la realizarea fotografiilor. În ciuda faptului că nu a dobândit noi cunoștințe despre drepturile copiilor, crede cu tărie că dreptul primordial al unui copil este dreptul la viață. „Implicându-mă în acest proiect, l-am perceput mai mult ca pe un joc, dar, fără îndoială, a contribuit la aprofundarea înțelegerii propriilor mele drepturi,” a adăugat Matei.

Obiectivul principal al inițiativei a fost acela de a sensibiliza și responsabiliza elevii cu privire la drepturile și responsabilitățile lor. Impactul său imediat a implicat informarea și responsabilizarea copiilor cu privire la aceste aspecte fundamentale, încurajarea lucrului în echipă cu profesorii și declanșarea unor dezbateri captivante pe teme de interes personal pentru elevi. Prin intermediul acestor activități, participanții nu au fost doar educați, ci și încurajați să se implice activ în discuții și acțiuni legate de drepturile și responsabilitățile lor în cadrul comunității școlare.

Drepturile fiecărui copil, inclusiv drepturile fundamentale la viață, la identitate, la sănătate, la libertatea de gândire, de conștiință, la religie și la educație, constituie fundamentul societății noastre. Educația, în special, reprezintă piatra de temelie în modelarea fiecărei generații. Prin cultivarea respectului și a empatiei, putem planta semințele unui viitor mai luminos și mai armonios.

Diana-Maria Poenaru 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amprente de Bine la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amprente de Bine la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei