Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 52 (8276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Asociația Institutul Bucovina și FONSS

25 de specialiști prezenți la o dezbatere privind incluziunea socială și serviciile suport oferite refugiaților ucraineni

Asociația Institutul Bucovina și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) au organizat marți, 28 februarie 2023, o dezbatere dedicată instituțiilor și organizațiilor din județul Suceava care continuă să ofere servicii și sprijin refugiaților din Ucraina, pentru identificarea unor soluții comune privind incluziunea socială și pe piața muncii a acestora.

Evenimentul se plasează în contextul imediat al împlinirii unui an de activitate a Centrului de Urgențe Sociale Suceava (CUS) - o inițiativă a Asociației Institutul Bucovina, de a oferi servicii suport refugiaților ucraineni, pentru depășirea situației de vulnerabilitate în care se află, cu sprijinul partenerilor FONSS, Fundația HEKS EPER, Norwegian Church Aid și World Vision. Centrul oferă o gamă largă de servicii suport, precum diagnoză, evaluare și consiliere; acordare de sprijin material; facilitarea accesului la resurse pentru categoriile vulnerabile (persoane cu dizabilități, bolnavi cronici, vârstnici, minori neînsoțiți și mame minore), precum și servicii de informare pentru situații de urgență. Prin intermediul acestuia sunt organizate și cursuri de limba română și limba engleză pentru refugiați, precum și activități de tip grădiniță și afterschool, pentru cei mai tineri beneficiari.

În deschiderea întâlnirii tip masă rotundă au luat cuvântul Mihaela Munteanu – directorul de comunicare și advocacy al FONSS, și Andreea-Alina Zagan – coordonator al activităților desfășurate de Asociația Institutul Bucovina prin intermediul CUS, pentru a prezenta un scurt rezumat din activitatea celor două organizații și agenda zilei.

Mai mult de 25 specialiști au acceptat invitațiade a participa la această dezbatere, printre care s-au numărat reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații: Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava; Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava; eLiberare; Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Bucovina" al județului Suceava; Asociația AMURTEL România; Salvați Copiii România; Consiliul Național Român pentru Refugiați; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava; IsraAID; Agenția Kairos; Fundația Sensiblu; World Vision Romania; Asociația Rădăuțiul Civic; Primăria Municipiului Suceava; Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava.

Discuțiile au adus în prim-plan îngrijorarea refugiaților ucraineni care locuiesc alături de familii-gazdă, cu privire la incertitudinea continuării Programului 50/20. În prezent, prin intermediul acestuia, persoanele care găzduiesc adulți și copii veniți din zona de conflict primesc 50 lei/persoană/zi pentru acoperirea costurilor legate de cazare și 20 lei/persoană/zi pentru nevoile de hrană.

O altă temă de discuție a fost reprezentată de eforturile pentru incluziunea pe piața muncii. Reprezentanții AJOFM au arătat că în prezent, pentru a-și găsi un loc de muncă, refugiații trebuie să urmeze 3 săptămâni de cursuri de limba română, urmând ca mai apoi să beneficieze de oportunitatea de a se înscrie și la cursuri de formare. Problema constă, însă, în faptul că barierele lingvistice îi împiedică în continuare să se angajeze, cele 3 săptămâni fiind insuficiente pentru dezvoltarea unui nivel de limbă cel puțin aproape mediu.

Îngrijorătoare este, totodată, și problema accesului la servicii medicale. Există un număr redus de medici de familie care au în evidență cetățeni ucraineni refugiați, iar una dintre cele mai mari probleme este imposibilitatea vaccinării copiilor, cu dozele prevăzute în schema obligatorie. Întâlnirea a creat un context favorabil pentru actualizarea informațiilor cu privire la instituțiile și organizațiile care continuă să ofere servicii suport pentru refugiați și sublinierea nevoii de colaborare între acestea. 

Alina-Andreea Zăgan, reprezentantul Centrului de Urgențe Sociale al Asociației Institutul Bucovina, arată că serviciile oferite de CUS pun accentul pe incluziunea socială a ucrainenilor aflați în situații vulnerabile: “Organizăm, deja, de câteva săptămâni, ateliere pentru terapie ocupațională. Mamele refugiate care participă la aceste activități se bucură, pe de o parte, de socializare, iar pe de altă parte, de faptul că își folosesc talentul pentru a construi ceva palpabil. Noi încercăm să le punem în valoare abilitățile, oferindu-le produsele de care au nevoie, iar ele își aleg un lider, care coordonează aceste atelierele. Unele sunt pasionate de realizarea bijuteriilor sau obiectelor handmade, altele preferă arta culinară”.

Cele mai recente noutăți pot fi consultate pe pagina de Facebook Centrul de Urgențe Sociale Suceava. Din partea Centrului de Urgențe Sociale Suceava (gestionat de Asociația Institutul Bucovina), persoana de contact este Alina-Andreea Zagan, asistent social, tel: 0770 367 654, e-mail: alina.zagan@bucovinainstitute.org.

(Organizația Institutul Bucovina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 25 de specialiști prezenți la o dezbatere privind incluziunea socială și serviciile suport oferite refugiaților ucraineni.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
25 de specialiști prezenți la o dezbatere privind incluziunea socială și serviciile suport oferite refugiaților ucraineni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei