Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 151 (6861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediţia a XXVIII-a

Recent, în baza Acordului de parteneriat încheiat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava, România, DGECTS Chişinău a participat la Festivalul Internaţional  de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediţia a XXVIII-a, organizat de către Primăria oraşului Gura Humorului, Primăria comunei Mănăstirea Humorului, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Centrul Cultural Gura Humorului. Scopul festivalului este acela de a promova creaţia umoristică, de a încuraja participarea, la cele două secţiuni, a unui număr cât mai mare de persoane talentate, indiferent de vârstă sau domeniu de activitate, instituţia noastră răspândind informaţia în rândul celor care sunt parte a procesului de învăţământ în municipiul Chişinău, Republica Moldova (elevi şi cadre didactice). 

Participanţii la festival - secţiunea literatură umoristică - au fost primiţi cu bucurie şi prietenie de către Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, unul dintre organizatorii evenimentului, acesta fiind un apreciat profesor de istorie, precum şi un talentat poet şi epigramist. 

În pofida intemperiilor declanşate în perioada desfăşurării festivalului, organizatorii au reuşit să realizeze un program cultural complex. Astfel, invitaţii au participat la un recital epigramatic şi poetic, au vizitat locuri de înaltă semnificaţie cultural-istorică, au cunoscut ospitalitatea bucovinenilor şi s-au încărcat cu energia acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. 

Reamintim că Bucovina se înscrie printre cele mai frumoase regiuni ale României, cu imagini peisagistice parcă rupte din Rai, cu păduri de fag şi brad, cu dealuri înverzite, uneori scăldate în spuma norilor, cu răsăritul de soare învăluit în mister, cu ploi şi curcubeie orchestrate într-o adevărată simfonie beethoveniană, cu oameni mândri şi zâmbitori. 

De asemenea, este spectaculos să urmăreşti relaţiile dintre bucovineni, dragostea lor pentru Dumnezeu, pentru tradiţii şi strămoşi. Toţi gospodarii păstrează lucruri valoroase din punct de vedere spiritual, care le amintesc de înaintaşi: fotografii, icoane, bancnote şi monede vechi, documente ce confirmă adevăruri istorice, straie naţionale, instrumente de lucru în câmp sau în gospodărie, toate acestea scoţând în evidenţă înţelepciunea şi îndeletnicirile locuitorilor.

Cromatica are o semnificaţie aparte pentru zona Bucovinei… Avem roşu de Humor, galben de Moldoviţa, albastru de Voroneţ etc., aici existând mai multe mănăstiri înscrise în lista patrimoniului cultural mondial de către UNESCO, la categoria mari monumente ale lumii. 

Iată un sonet dedicat Bucovinei, scris de către profesorul Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului:

 

Sonet pentru Bucovina

Aici e Ţara codrilor de fagi,
Ţinut de basm, cu turme de mioare,
Cu dealuri şi păduri scăldate-n soare,
Cu oameni mândri şi prieteni dragi.
 
Aici e Putna lui Ştefan cel Mare,
Lăcaş de-nchinăciune pentru magi
Şi pentru cei ce-şi poartă în desagi
Averea pentru viaţa viitoare.
 
Şi tot aici e roşul de Humor
Şi Voroneţul nostru, -al tuturor,
Prieteni buni, aici mi-e rădăcina;
 
De-aceea vă invit, că nu-s sihastru,
În Ţara mea de fagi, cu cer albastru:
Hai, bateţi palma...Pentru Bucovina!

 

Momentul culminant al programului l-a constituit Festivitatea de premiere, învingătorii citind din creaţiile premiate, spre deliciul publicului spectator, după care a urmat un reuşit moment artistic susţinut de către cunoscutul actor Radu Gheorghe. 

În urma frumosului parteneriat cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, precum şi a deschiderii pentru colaborare a primarului Constantin Moldovan, DGECTS Chişinău a lansat şi alte proiecte importante care contribuie la dezvoltarea relaţiilor culturale între românii de pe cele două maluri ale Prutului. 

***

Mulţumim organizatorilor, în special celor doi primari: ing. Marius Ioan Ursaciuc – primarul oraşului Gura Humorului, şi prof. Constantin Moldovan – primarul comunei Mănăstirea Humorului, pentru găzduire şi disponibilitate, asigurându-i de întreaga noastră preţuire.

 

Prof. Elena Vorotneac, şeful Secţiei Informare şi Relaţii cu Comunitatea din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a Municipiului Chişinău

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediţia a XXVIII-a.
 Vizualizări articol: 2419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, ediţia a XXVIII-a5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei