Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 147 (6857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Povestea unui uriaş blând

Un neamţ sensibil preocupat de comunitatea românească

Ce s-ar putea spune despre o persoană care a ales să lase deoparte o viaţă frumoasă şi tihnită într-o ţară dezvoltată, în mijlocul unei familii numeroase şi fericite, care s-a dedicat pur şi simplu persoanelor nevoiaşe, copiilor, familiilor acestora încercând să le aducă o rază de speranţă şi bucurie într-o existenţă cenuşie? Multe? Puţine? Niciodată îndeajuns.

Lutz Bodo Noack s-a născut pe 28 iunie 1943 (foto 1990, 2017), în oraşul Kolkwitz - Germania. Sensibil la greutăţile şi suferinţele oamenilor, încă din 1983 începe să desfăşoare, în condiţiile acelor vremuri, ajutorarea unor familii nevoiaşe din România.

 

Revoluţia din ’89, un moment de cotitură

Pe 22 decembrie 1989, aflându-se la graniţa cu Polonia şi auzind ce se întâmplase în România, şi-a spus ,,Acum ştiu unde îmi este locul”, inspirat de duhul lui Dumnezeu hotărând atunci că românii nevoiaşi vor fi principalii beneficiari ai proiectelor umanitare. Lucru care s-a şi întâmplat şi în ianuarie 1990 a efectuat primul transport de ajutoare. Aceasta a fost prima dată când Lutz Noack a călătorit în România după revoluţie, dată pe care nu o va uita niciodată întrucât aceasta i-a schimbat definitiv viaţa.

În februarie 1992, acesta înfiinţează, la Botoşani, asociaţia misionară ,,El rămâne credincios”. Tot în anul 1992, împreună cu alţii devine membru fondator al Facultăţii ,,Nicolae Iorga” (Universitatea Hyperion Bucureşti).

,,Drumul lăsat în urmă în cei 27 de ani nu a fost unul uşor, ani în care speranţele au fost năruite poate din cauza moştenirii lăsate, mentalităţii diferite, punctelor diferite de vedere şi diferenţelor legislative. În 1997, a fost înfiinţată cantina asociaţiei, care oferă zilnic o masă caldă pentru copii nevoiaşi. Am convingerea că lumea poate fi schimbată în bine dacă sunt ajutaţi în primul rând copiii, mottoul asociaţiei noastre fiind: <Caută binele oraşului tău!>”, a menţionat Lutz Noack.

 

Botoşănean prin adopţie şi implicare

,,Sunt cetăţean german prin naştere, dar mă consider botoşănean prin adopţie, căci după 1990 am locuit mai mult la Botoşani decât în Germania”, spune Lutz Noack.

Nu numai copiii şi familiile nevoiaşe au fost destinatarii proiectelor umanitare ale asociaţiei coordonate de Lutz Noack. Asociaţia a pus bazele unor colaborări cu diverse instituţii din municipiul şi judeţul Botoşani. La azilul de noapte a adus paturi, la unitatea de pompieri a donat trei maşini, funcţionale şi acum. În 2001, 16 asistenţi de la serviciul de ambulanţă au fost pe cheltuiala asociaţiei în Germania, la un curs de pregătire, timp de o lună. În 2007, opt ofiţeri superiori din conducerea IPJ au fost într-un schimb de experienţă la poliţia germană. Tot aici pot fi amintite produsele sanitare şi alimentare donate ani la rând unităţilor spitaliceşti, respectiv Spitalul Judeţean Mavromati, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Sanatoriul Podriga, Spitalul de copii, Azilul de bătrâni din Leorda, Truşeşti, Ştefăneşti, Penitenciarul Botoşani, Spitalul TBC Guranda etc.

În perioada 2000-2004, Lutz Noack a colaborat îndeaproape cu conducerea Primăriei Botoşani, fiind consilier pe probleme sociale al primarului Florin Egner. În paralel cu oferirea unei mese calde pentru 70-80 de copii nevoiaşi, Lutz Noack s-a implicat şi în organizarea altor programe cu aceşti copii. Toţi aşteaptă taberele gratuite din Colibiţa - Bistriţa. De asemenea, acestora li se oferă condiţii bune, lucru posibil sponsorizărilor constând în brichete (material ecologic pentru încălzire fabricat din rumeguş) oferite de Holzindustrie Schweighofer, prin care se asigură căldura şi apa caldă, dar şi serbările Naşterii Mântuitorului de Crăciun, când copiii primesc daruri personalizate de la familii din Germania. 

Asociaţia, în colaborare cu Crucea Roşie din Germania, prin voluntari, şi filiala din Botoşani de Cruce Roşie, a implementat diverse proiecte. Ca o mică paranteză considerăm că ar fi onest să menţionăm parte din sponsori fără intenţia de a omite sau accentua în mod deosebit pe cineva: Dr. Oetker, Feodora, Holzindustrie Schweighofer SRL, SanitätshausReha Team BauerGmbH, Manfred Spedition, Herman Wader Schttiftung, Bauernfeind AG, Osteuropahilfe Garrel, SC Alpfa Prod SRL, Cătămărăşti Deal, Apetrans SRL Botoşani, Transdor SRL Botoşani, diferite comunităţi creştine din Germania, persoane fizice.

Presa locală şi regională din Germania relatează despre proiectele derulate de asociaţie la Botoşani. Pentru misiunea nobilă derulată în comunitate, în august 2013 i se conferă titlul de ,,Cetăţean de onoare” al municipiului Botoşani, iar în 2015 este nominalizat şi votat la ,,Gala 10 pentru Botoşani”.

,,Eu din România nu iau nimic. Sunt aici pentru a oferi”,mărturiseşte Noack. El este hotărât să continue activitatea la Botoşani deoarece se consideră botoşănean şi doreşte să se implice în rezolvarea problemelor comunităţii.

Deşi ar mai fi multe de adăugat despre acest uriaş blând cu o înfăţişare dominată nu de alura sa şi nici de barbă sau de mâinile trudite, ci de ochii săi, în prezenţa căruia te simţi extraordinar pentru că ştii că are pentru orice situaţie o soluţie, pentru orice stare sufletească o vorbă bună, mă opresc aici pentru că ştiu că Domnia Sa nu este adeptul discursurilor. Ci al faptelor!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea unui uriaş blând.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Povestea unui uriaş blând0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei