Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 126 (5333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

JobNet Turism: Maramureș-Bucovina

În perioada 16-19 mai 2013, în cadrul proiectului “Turismul rural – alternativă viabilă de dezvoltare socio-economică în nordul României” – JobNet Turism, a avut loc vizita partenerilor din Maramureș în Bucovina, prilej pentru a întări legăturile de suflet stabilite încă din vremuri străvechi, de la descălecătorul Dragoș și întemeietorul Bogdan din Cuhea. Proiectul este implementat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Județean Suceava, fiind cofinanțat prin Fondul Social European și având ca scop dezvoltarea capitalului uman, în vederea creșterii calității serviciilor în turismul rural din această zonă a țării. Au avut loc schimburi de experiență, prin realizarea unor vizite de studiu ale celor care au absolvit cursurile desfășurate în telecentrele din comunele Mănăstirea Humorului, Frumosu și Crucea (județul Suceava), respectiv Moisei, Rozavlea și Bistra (județul Maramureș), însoțiți de lectori, primari, lideri de opinie locali și membri ai echipei de implementare.

Și pentru că veni vorba, din echipa de implementare a proiectului JobNet Turism fac parte Oana Mihaela Oșanu, Mircea Moș, Livia Spătaru, Ștefania Donca (Maramureș), Mirela Elena Adomnicăi, Genoveva Iuliana Romașcan și Oana Vizitiu (Suceava). Revenind la excursia prietenilor din Maramureș, aceasta a cuprins vizitarea unor locuri care, prin frumusețea și semnificația lor, au făcut cunoscută peste tot Țara codrilor de fagi, precum și un simpozion organizat în ziua de 18 mai, la sala Tisa a hotelului Best Western din Gura Humorului.

În deschidere, domnul Marius Ioan Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului, a adresat salutul său, invitându-i pe oaspeți să revină pe aceste meleaguri de poveste,  unde, cu siguranță, vor găsi mereu deschisă poarta sufletului bucovinean. Apoi, reprezentanți ai participanților, dar și invitați speciali, precum doamna Vera Romaniuc, director al Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, și domnul Leonard Butucea, director coordonator al Școlilor Gimnaziale din comuna Mănăstirea Humorului, le-au vorbit celor prezenți despre proiect, despre Maramureș, despre istoria și tradițiile din Bucovina, această regiune binecuvântată de Dumnezeu, cu mănăstirile ei celebre în toată lumea, parte din ele monumente UNESCO.

La final, interpreții de muzică populară Florentina Moldovan, Ioana Niga și Dănuț Onoiu, alături de formația de dansuri a Căminului Cultural din comuna Mănăstirea Humorului, împărțită pe două categorii de vârstă, au încântat asistența prin voce, port și joc, fiind aplaudați și apreciați după o prestație remarcabilă. Periplul bucovinean al maramureșenilor s-a încheiat prin participarea la evenimentul “Hora Bucovinei”, organizat de Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu alți parteneri, în Tabăra Bucșoaia din orașul Frasin, acolo unde au fost așteptați, la stâna Humor, cu buciumași și bucate specifice, precum și cu vin, licoare ce dezleagă limbi și leagă pentru totdeauna suflete asemănătoare întru simțire.

Vreme de trei zile, moroșenii și bucovinenii au demonstrat că PRIETENIA este darul cel mai de preț pe care îl poate primi sau dărui cineva, iar zâmbetul ei, dincolo de nefericiri, neîmpliniri sau dezamăgiri, mângâie sufletul, înfrumusețează gândul și luminează privirea. Sunt sigur că Maramureșul și Bucovina, aceste regiuni istorice, locuite de oameni mândri, harnici și drepți, urmași ai dacilor liberi, vor ține sus stindardul românismului, păstrând vechile obiceiuri și promovând valorile acestui neam, ajutându-l să fie din ce în ce mai respectat în rândul națiunilor lumii. Numai de noi, românii, depinde dacă țara asta își va primi locul cuvenit, conform dorinței înaintașilor care s-au jertfit pentru principii și onoare.                                                                    

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sigur așa va fi... Pentru că, fără Dumnezeu, nimic nu se poate!

 

Profesor Constantin MOLDOVAN,
primarul comunei Mănăstirea Humorului
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului JobNet Turism: Maramureș-Bucovina.
 Vizualizări articol: 1165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
JobNet Turism: Maramureș-Bucovina5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei