Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2007 - Anul XII, nr. 294 (3664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moartea tânărului şi talentatului poet Nicolae Labiş - o enigmă?

Nu s-a cicatrizat rana din sufletele noastre pricinuită de moartea crudă şi stupidă a poetului, a cărui liră delicată ne-a încântat şi încă ne mai încântă.

În jurul morţii poetului pluteşte în continuare misterul, deşi accidentul a fost descris în lux de amănunte.

Eu am o părere personală despre dispariţia prematură a tânărului Nicolae.

M-am născut în oraşul Fălticeni, aici am făcut şcoala, aici l-am cunoscut pe Lae. Am fost colegi de generaţie. Eu am terminat Liceul Pedagogic apoi am plecat la Bucureşti la facultate.

La liceu am avut acelaşi profesor cu Labiş la Limba şi literatura română, pe ilustrul profesor şi om de cultură remarcabil Vasile Popa.

Am urmărit evoluţia poetului etapă cu etapă şi într-un târziu am ajuns la o concluzie deosebită faţă de tot ce s-a relatat şi s-a scris până acum despre moartea poetului.

George Tomozei şi alţii au scris despre circumstanţele producerii accidentului, dar nimeni n-a analizat profund cauzele care au dus la acesta.

Sunt de părere că fiind prea tânăr, lipsit de experienţă, încă nematurizat, Labiş s-a aruncat şi a fost aruncat în vâltoarea vieţii, insuficient pregătit.

Fiind deosebit de capabil, cu un intelect aparte, N. Labiş a fost sfătuit să dea câte două clase într-un an. Astfel, se explică prezenţa lui la o vârstă foarte fragedă în şcolile din Iaşi şi respectiv Bucureşti.

Aici, în cercurile literare în care a intrat, şi-a etalat talentul care a stârnit admiraţie dar şi invidie. Neavând prea mare putere de discernământ (ştim că băieţii se maturizează mai greu) el s-a expus, a fost foarte uşor influenţat, atras de mirajul băuturii.

Să fie oare o fatalitate? Acest lucru nu ne consolează. Nu-mi place fatalitatea. Ne doare dispariţia meterorică a taletelor. Ce păcat, ce înseamnă pierderea pentru întreaga omenire. Faptul că Labiş a murit la 21 de ani nu-i o fatalitate. De ce nu a fost lăsat să-şi urmeze cursul vieţii firesc? N-ar fi ajuns la 13 ani în Bucureşti la Şcoala de literatură M. Eminescu, după absolvirea căreia se înscrie a Facultatea de filologie în 1955, cu un an înaintea morţii. În dimineaţa unei zile de iarnă, pe 22 decembrie, este victima unui stupid accident de tramvai, este strivit, târât câţiva metri şi este fracturată coloana vertebrală şi moare.

Oare toate acestea au fost chiar întâmplătoare? Unde erau prietenii lui? De ce era singur în acea dimineaţă sinistră? De ce nu a avut bani suficienţi să achite la restaurantul „Victoria” nota de plată? A fost nevoit să vândă ceasul de mână.

[……………………….]

Poezia lui anunţa incandescenţa conştiinţei tinerei generaţii, condensând în substanţa ei cele mai înalte idealuri etice trecute printr-o sensibilitate unică şi unificatoare.

Apărute în anul 1954, când poetul se apropia de doar 19 ani, „Moartea căprioarei” a fost rodul unui talent şi unor trăiri deosebite. Chiar dacă n-ar fi scris alte poezii, „Moartea căprioarei” singur era în măsură să fixeze numele poetului în conştiinţa neamului.

Sintetizând înrâuriri de sănătoase substanţe autohtone (poezia populară, Eminescu, Sadoveanu), poezia lui Labiş a izvorât dintr-o conştiinţă artistică unitară şi modernă, adânc ancorate în viaţă şi exprimând ingenuu, în cuvinte carnale ca fructele. (G. Călinescu)

El pricepuse să problematizeze existenţa dar nu pentru mult timp. Moartea l-a răpus dintre noi. A luat cu el în mormânt sute, mii de poeme despre iubire, moarte sau viaţă, ca mulţi alţi scriitori care fie din cauza alcoolului, fie din cauza altor patimi, gelozie, orgoliu exagerat, consum de stupefiante etc. au murit prea repede: Eminescu, Puskin, Lermontov, Baudlelaire, Esenin, Nikita Stănescu.

Destinul lor a fost crud! Ar merita să discutăm de fiecare poet în parte.

Cezar Petrescu spune referitor la poetul nostru: „Cei care i-au confecţionat false biografii (Tomizei, Mihai Gafiţa), nu au făcut decât ani şi ani să dezinformeze, bâiguind despre stări confuze, presentimente avute de Labiş în anul morţii, dar mai ales despre mediul nociv de beţivi reacţionari şi recalcitranţi despre cei care-i împingeau împotriva voinţei lui spre prăpastie.”

În toate textele lor nu se spune nimic precis despre trezirea poetului, marea lui dramă atunci când i s-au întunecat „sensurile în piept”, nimic despre hotărârea lui categorică de a se despărţi de trecut, râzând sau plângând, şi de a porni adevăratul război demascator împotriva tuturor nemernicilor (Dracul Şchiop).

Pe Labiş l-au scos total din manualele şcolare. Aşa a hotărât conducerea în frunte cu academicianul Eugen Simion. Nasurile lor „fine” făceau alergie acum la ceea ce înainte  nu-i deranja: Labiş, poet comunist.

Decât să se spună care a fost tragicul adevăr al acestui destin mai bine să-l scoată din manuale, să-l uităm, căci vechea eroare ne-ar putea implica.

Pe Labiş însă nu-l va da uitării absolut nimeni, anii ii vor evidenţia gloria pe măsură ce va trece timpul.

 

A consemnat, Prof.  Silvia Orban

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moartea tânărului şi talentatului poet Nicolae Labiş - o enigmă?.
 Vizualizări articol: 778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moartea tânărului şi talentatului poet Nicolae Labiş - o enigmă?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sushi din omletă şi legume 6 porţii - 20 minute + 2 ore la frigider 4 ouă4 linguri caşcaval ras300g telemea1 leg ceapă verde150g roşii mici4 linguri ulei de măslinecâteva frunze de busuiocsare, piper Spargeţi ouăle şi bateţi-le bine 3 minute. Adăugaţi... Citeşte