Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 oct 2016 - Anul XXI, nr. 251 (6364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Corneliu Zelea-Codreanu şi tăierea pădurilor din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În octombrie 1923 s-a ţinut la Câmpulung Moldovenesc Congresul legionarilor, cu participarea extraordinară a lui Corneliu Zelea-Codreanu, liderul mişcării şi zeul suprem al extremiştilor de azi. În fruntea cuvântărilor s-a aşezat aceea a marelui meseriaş al urii rasiale A.C. Cuza, ţinta fiind „călcarea hidrei jidăneşti în picioare”. Fiindcă hidra respectivă ne sugruma, ne lua şunca din fasole şi-n general era responsabilă cu sărăcirea şi umilirea eroicului nostru neam.

O parte a fondului forestier al Bucovinei – cel aparţinând Fondului Bisericesc - era dată în exploatare unui evreu, pe nume Anhauh. Prilej pentru Codreanu – care, ca orice fire poetică, era un fel de turn din Pisa înclinat spre Natură – să se îndurereze şi să se revolte. „Cad pădurile de pe munţi, sub nemiloasa secure jidănească. Rămân munţii numai stâncă goală şi cară mereu, cară fără odihnă geamantane cu aur peste hotare Anhauh şi tot neamul lui.”

După ce lucrările Congresului s-au gătat, Codreanu - dimpreună cu o delegaţie de câmpulungeni - a luat calea Bucureştiului, pentru a-i explica premierului de atunci că aşa nu se mai poate.

Interesantă era optica lui Codreanu. Nu neamul românesc – neprihănit ca un dormitor de fecioare - era vinovat de tăierea pădurilor, ci reprezentanţii altor neamuri. Străinii, jidanii. Dacă n-ar fi fost ei – ehehei! – ce bine am fi dus-o. Pădurile ar fi stat chică pe ţeasta munţilor.

Evrei nu mai avem în ţară, am făcut tot posibilul să ne scăpăm de ei. Pe cei din Bucovina i-am deportat în Transnistria şi i-am vândut la bucată pe timpul comunismului. Cu toate astea, munţii noştri nu-s astăzi pletoşi de păduri. Dimpotrivă, au chelia mai generoasă ca a lui Răzvan Theodorescu. Cine mai e acum vinovat de tăierea pădurile? Nu românii, care le-au terminat cu mai multă ură ca barbarii?

Mă deranjează popularitatea tot mai mare a lui Zelea-Codreanu, la care contribuie şi dezaxaţi, dar şi inşi în aparenţă serioşi. E uşor să dai mereu vina pe alţii, pentru păcatele tale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corneliu Zelea-Codreanu şi tăierea pădurilor din Bucovina.
 Vizualizări articol: 2250 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.46/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 13 voturi
Corneliu Zelea-Codreanu şi tăierea pădurilor din Bucovina3.5513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei