Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2015 - Anul XX, nr. 145 (5957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Talentul românilor şi closetul turcesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe mine mă cam deranjează sloganurile astea care susţin sus şi tare că poporul nostru e mai cu moţ ca altele. Că e mai talentat, că e mai creativ, că e dăruit de zei cu amândouă mâinile. Că, fără el, planeta n-ar mai şti pe unde să se învârtă şi ar sta încremenită ca proasta în loc. Că dăm lumii cei mai mari artişti, dar şi cei mai mari sportivi, ca să nu mai vorbim de oameni de ştiinţă. Că geniile pe care le avem plutesc în bancuri, ca sardelele în ocean, atâta sunt de multe.

Eu cred că teoria asta trebuie lăsată baltă, o dată pentru totdeauna. Dacă aş fi cârcotaş, aş aminti că nici podoaba de aur Nobel, nici podoaba Oscar n-a fost prinsă vreodată în piept de vreun român. Ci doar de câţiva cetăţeni străini de origine română, plecaţi de aici cândva, ceea ce nu e câtuşi de puţin acelaşi lucru.

Avem, într-adevăr, unii artişti şi inventatori de valoare în ţara asta, nimeni nu contestă. Dar toate popoarele au. Nu spunea un filozof că „poporul este ocolul pe care-l face Dumnezeu pentru a ajunge la două-trei genii?” Să fim cuminţi şi modeşti. Chiar dacă îl avem pe Petrache Poenaru, care s-a scărpinat în fund până a inventat stiloul. Chiar dacă îl avem pe dezaxatul profesor Nicolae Paulescu, care cică a găsit primul insulina, dar nu a luat premiul Nobel pentru ea, de invidioasă ce e lumea.

În loc să ne dăm mari genii artistice şi ştiinţifice, mai bine pentru noi ar fi dacă ne-am strădui ceva mai mult ca neamul nostru să fie mai civilizat. Zău aşa. Să fie mai intim cu săpunul şi cu pasta de dinţi, să se poarte mai atent cu râurile şi cu ramul.

Iar apropo de civilizaţie şi de talentul de inventator al poporului român, am auzit în Grecia o glumă bună. Se spunea că nu turcii au inventat closetul turcesc. Cică românii au fost cei care au inventat closetul turcesc. Iar turcii au inventat numai gaura din mijlocul acestui closet căruia îi zice turcesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Talentul românilor şi closetul turcesc.
 Vizualizări articol: 1809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Talentul românilor şi closetul turcesc5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă. Ionela și Costin Lungu din Humulești - de unde altfel ar putea fi niște fani atât de înfocați... Citeşte