Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 nov 2014 - Anul XIX, nr. 268 (5777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


O secătură istorică: gazetarul Aurel Leon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoricul Emil Diaconescu e recunoscut ca un mare patriot. Autor de manuale şcolare, om politic liberal – a fost senator -, el s-a remarcat mai cu seamă în misiunea de românizare a învăţământului din Cernăuţi. Născut în Mănăstirenii Botşenilor, a fost reţinut la terminarea facultăţii cadru didactic la Universitatea din Iaşi.

În anul 1952, Diaconescu a fost din nou reţinut, de data asta de Securitate,  şi arestat pentru doi ani, pe baza apartenenţei sale politice liberale. Fiind şi fiu de preot, era de ajuns să înfunde puşcăria. Când a fost eliberat, omul avea 64 de ani. Soţia îl lăsase, casa îi fusese ocupată… Rămas fără nimic, a fost totuşi angajat cercetător. Tras pe linie moartă.

În anul 1959, pe când avea 70 de ani, profesorul a fost din nou băgat în puşcărie, pentru “uneltire contra ordinii sociale”. Cum putea unelti un om de 70 de ani, ruinat din toate punctele de vedere, contra ordinii sociale, asta doar justiţia comunistă putea să ştie.

De data asta, condamnarea era mai mult la moarte. Ce altceva înseamnă 15 ani de temniţă grea, pentru un om de 70? Dar a avut noroc să iasă după doar cinci, în urma celebrului decret de desfiinţare a puşcăriilor politice, din anul 1964.

Marea surpriză a venit zilele trecute, când s-a dezvăluit de către CNSAS cine l-a înfundat pe bietul om. Autorul e un mare gazetar interbelic, care după Revoluţie a fost un simbol pentru tânăra generaţie de gazetari, creaţi în jurul revistei “Opinia studenţească”. Un om cu renume, respectat şi de prieteni, şi de adversari. Un om care şi-a băut cafeaua cu Sadoveanu şi Panait Istrati. Un condeier care-l numea “lichea” pe handralăul de Victor Surdu, iar ăla dădea recunoscător din coadă, pentru că aşa o personalitate îl băga în seamă.

Aurel Leon, acesta e numele marelui gazetar şi scriitor, care-şi semna turnătorille la Securitate cu pseudunimul Stan Virgil. Rubrica lui zilnică din “Monitorul de Iaşi” se intitula “Cafeaua de dimineaţă”. O secătură de valoare mondială, care stătea la taclale cu amicii săi pentru a-i trage de limbă şi a-i înfunda în temniţă. Primea lunar de la Secu 3.000 de lei.

Dacă nu există Iadul, ar trebui înfiinţat de urgenţă pentru astfel de creaturi. Acum, c-am terminat de scris textul acesta, merg direct să mă spăl pe mâini.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O secătură istorică: gazetarul Aurel Leon.
 Vizualizări articol: 1904 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
O secătură istorică: gazetarul Aurel Leon5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Meteo:temp 0 grade,ploi,ninsori trimis de
(22 nov 2014, 14:25:14
Aș parafraza acest titlu adaptându-l la forma „O secătură nepereche. Pseudo-gazetarul tiberiu marcel avram ”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei