Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 87 (5294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Ei au pe mâini vechi pete de sânge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Gică Buzatu, istoricul ăla bătrân şi urât la exterior şi interior, care mai are puţin şi ia trenul spre gările iadului, e un mare animator al mitingurilor unde sunt spălate de jeg osemintele lui Corneliu Zelea-Codreanu. De-un timp, şi-a tras aproape un locotenent pe măsură. Pe Victor Roncea, care şi ăla are grave probleme cu etajul pentru astupat gâtul, să nu plouă în el.

A-i reabilita pe legionari e o crimă, pentru că ei sunt nişte criminali de cea mai coborâtă specie, indiferent că poartă nume de top, ca Eliade sau Cioran.

Dar destul cu consideraţiile personale. Vă rog acum să mă lăsaţi să vă redau mai jos un fragment scris de inegalabilul Geo Bogza. Un fragment din anul 1955, extras din pamfletul „Ei au pe mâini vechi pete de sânge”, care ilustrează foarte clar modul în care aceste jeguri descreierate - pupate azi cu adoraţie în oasele curului de cuplul Buzatu & Roncea - amestecau semnul crucii cu semnul apăsării pe trăgaciul armei de foc.

„Aşa l-au scos legionarii, pe un pat de spital, pe Mihai Stelescu pe care hotărâseră că trebuie să-l pedepsească. L-au înconjurat zece inşi, cu revolverele în mână şi, după ce s-au închinat, au slobozit în el treizeci şi şase de gloanţe. Apoi s-au închinat din nou şi, punând mâna pe o bardă, s-au apucat să-l ciopârţească, amestecând credinţa cu sângele crimei, transformând acel lăcaş de alinare a suferinţelor într-un loc de supliciu, într-un abator.”

Mihai Stelescu fusese legionar şi el, dar săvârşise greşeala de a-l critica pe Căpitan. Iar Căpitanul nu admitea aşa ceva. Ca să fie complet tabloul pictat cu sânge, „mistica morţii a fost dusă atât de departe, încât s-a ajuns la strigătul absurd <Trăiască moartea!>” 

Acuşi va fi sărbătoarea sfântului Paşte. Şi n-ar fi rău să ne gândim la crimele înfiorătoare comise sub egida creştinismului. Pogromurile, cruciadele, operele inchiziţei spaniole sau ale legionarilor români...

La ce mai e bună credinţa?

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ei au pe mâini vechi pete de sânge.
 Vizualizări articol: 1488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Ei au pe mâini vechi pete de sânge3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Criminali de cea mai joasa speta... trimis de
(18 apr 2013, 09:58:31
Nu stiam ca exista mai multe tipuri de criminali. Crima este de cea mai joasa speta, oricum. Aici, aflam ca legionarii sunt "criminali" de cea mai joasa speta. In timp ce fesenistii din anii '90, care au ucis in timpul manifestatiilor si mineriadelor sunt criminali... de speta mai inalta. Asasinii lui Virgil Sahleanu, sindicalistul sucevean care a luat apararea muncitorilor ieseni, de asemenea nu sunt de o speta asa joasa precum legionarii. Nu le iau neaparat partea, insa vreau sa spun ca toate partidele politice, cu exceptia vechiului partid conservator al lui Barbu Catargiu, au comis crime abominabile. Liberalii l-au ucis pe primul-ministru Barbu Catargiu, precum si pe rasculatii de la 1907. Asta, dupa ce ei i-au indemnat sa se rascoale, prin indemnuri antisemite publicate in presa. PNT aripa Armand Calinescu a ucis muncitorii de la Grivita, dupa ce au strecurat agenti provocatori printre ei (este un articol al lui Cristoiu pe historia.ro, in acest sens). Spre cinstea lui, Maniu demisionase mai inainte de greve, atat din functia de prim-ministru cat si din aceea de sef al PNT. De ce in mod special, legionarii sunt "jeguri"? Bratienii, ucigasi ai lui Barbu Catargiu, nu sunt "jeguri", atunci? Se vorbeste respectuos despre "mostenirea" lor... Sigur, au existat membri ilustri ai acestei familii, eroul anticomunist Gh. Bratianu, de exemplu. Care, ce sa vezi, a semnat un pact cu... "jegurile" de legionari. O fi si el "jeg"? (a fost ucis in bataie, pentru ca refuzat sa semneze un document din care sa reiasa ca Basarabia e a Uniunii Sovietice). Legionarii au incercat sa faca ceva bun pentru tara. Exista si marturii culese de cei de la Jurnalul National, in acel Jurnal de Colectie din 2007. Cred ca ii putem suspecta de multe pe dl. Voiculescu, numai de simpatii legionare nu. Sa se evidentieze si lucrurile bune facute de ei, ca in cazul Bratienilor, de exemplu. Ar fi normal, ca, prin prisma acestei crime odioase, condamnata atunci de Franta si Anglia, ...
1.1  RE: Criminali de cea mai joasa speta... trimis de
(18 apr 2013, 10:05:41
Bratienii si toti din PNL sa fie etichetati "jeguri". E drept, Codreanu a gresit lasandu-i de capul lor pe acei macedo-romani care i-au ucis pe Duca, Stelescu, sau Armand Calinescu. Citez aproximativ din Jurnalul de colectie al anului 2007: Duca a hotarat desfiintarea, peste noapte, a partidului Totul pentru Tara, in timpul campaniei electorale. Era pe primul loc in sondaje. Taranistul Grigore Gafencu scrie ca nici taranistii n-au putut sa-si realizeze campanie electorala, deoarece le-a fost frica de... batausii liberali, condusi de fiul lui Duca (articol aparut in almanahul Flacara 1984, daca mi-amintesc bine). Acesti batausi aveau pari mai inalti decat un stat de om. Poate am avea nevoie de o reconsiderare a istoriei. Exista prea multe marturii de bine despre legionari, pentru a le putea ignora. Iar greselile, da, trebuie condamnate cu tarie. Inchei aici, cerandu-mi scuze pentru lungimea comentariului.
1.2  RE: Criminali de cea mai joasa speta... trimis de
(18 apr 2013, 10:07:41
Erata. Scuze! In loc de "ii putem suspecta", trebuia "il putem suspecta... pe dl. Voiculescu". Imi asum greseala.
1.3  RE: Criminali de cea mai joasa speta... trimis de
(18 apr 2013, 10:11:18
Alta erata. "sa-si realizeze campania electorala", nu "campanie" cum am scris. Sper ca altceva n-am mai gresit. Tot erau legionarii nationalisti, dar "criminali", poate ar fi bine sa fiu mai atent cu limba romana...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei