Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Mazda Kiyora, inspirată de forma picăturii de apă

Mazda confirmă statutul de vizionar neîntrecut în materie de concepte. La nici două luni de la prezentarea studiului de design Kazamai, constructorul japonez uimeşte lumea cu un nou prototip din lunga serie de vehicule futuriste inspirate de fabulosul Nagare.

Pe scena Salonului Auto de la Paris şi-a făcut intrarea cea mai nouă creaţie semnată de Mazda, conceptul Kyiora, ce întruchipează un viitor model de oraş ce poate transporta patru persoane. Automobilul ilustrează tendinţele stilistice ale mărcii nipone şi dorinţa de a oferi un model raportat direct la mobilitatea în mediul urban şi criteriile de ordin ecologic. Kiyora este un concept care nuanţează trei caracteristici principale: aerodinamică remarcabilă, motor eficient şi interior funcţional.

Ca orice alt concept Mazda, estetica porneşte de la o temă dată, ce are legătură cu natura înconjurătoare. În cazul de faţă, subiectul de profundă inspiraţie a fost apa, în jurul acesteia gravitând conceptele de curăţenie, sănătate şi siguranţă. Nu este deci de mirare că vehiculul are aspectul unei picături de apă, formele fluide şi unghiurile ascuţite ale exteriorului accentuând profilul dinamic. Tehnologiile de ultimă oră nu lipsesc din meniu, conceptul fiind capabil să capteze energia solară prin intermediul unui panou transparent montat în plafon care captează energia solară şi o furnizează echipamentelor electrice la iluminarea instrumentelor de bord. Tema de design - apa, este exprimată şi cu ajutorul altor elemente, portiere şi geamuri laterale. Acestea sunt confecţionate din mai multe straturi suprapuse de plastic transparent, iar atunci când priveşti din exterior spre interior ai aceeaşi senzaţie ca şi când priveşti prin apă.

Interiorul este la fel de interesant ca şi exteriorul şi seamănă mai degrabă cu cockpit-ul unei nave spaţiale, bordul înconjurând şoferul şi pasagerul din faţă cu ajutorul unei extensii. Este greu de crezut că va fi regăsit şi pe modelul de serie! Bordul cu afişaj digital de tip touch-screen creează la atingere aceeaşi senzaţie ca în momentul atingerii unei suprafeţe de apă cu degetul.

Noutăţile marcante aduse de conceptul Mazda nu se rezumă doar la design şi la soluţii practice şi eficiente, ci ele se reflectă şi la partea tehnică. Japonezii au pregătit o platformă complet nouă, ceea ce poate constitui un prim indiciu asupra intenţiilor constructorului la adresa prototipului. Mai mult decât atât, Kyiora beneficiază de un nou tren de rulare, respectiv propulsorul de 1,3 litri cu tehnologie pe injecţie directă DISI conectat la cutia de viteze automată cu 6 trepte. Chiar dacă resursele de care dispune agregatul nu au fost comunicate, Mazda afirmă că atât consumul, cât şi emisiile ating valori foarte bune.

Un aport însemnat la atingerea acestor rezultate revine tehnologiei (SISS - sistemul inteligent stop&start), ce opreşte şi porneşte automat motorul în funcţie de condiţiile de trafic în care este angrenat automobilul. De asemenea, structura uşoară şi performanţele aerodinamice au contribuit din plin la obţinerea unui rezultat excelent ce se traduce prin emisii poluante de până la 90 g/km de dioxid de carbon. Kiyora, cuvânt care în limba japoneză înseamnă "curat şi pur", prefigurează un vehicul urban cu două uşi, de dimensiuni compacte, iar gândul ne duce numai la Mazda1, modelul care va da pentru prima oară posibilitatea ca Mazda să concureze în segmentul citadinelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mazda Kiyora, inspirată de forma picăturii de apă.
Dezmembrări Camioane Suceava •  •  •  •  •  •  • 
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mazda Kiyora, inspirată de forma picăturii de apă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Auto

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei