Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 221 (5428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roşia Montană, pentru un protest de câteva ore

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran, la Roşia Montană, ieri, pentru un protest de câteva ore, cerând aprobarea proiectului minier, ei fiind susţinuţi la suprafaţă de 250 de persoane, în timp ce în Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni au avut loc acţiuni împotriva proiectului.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acei 33 de mineri care s-au blocat, în urmă cu aproximativ zece zile, în galeria minieră Cătălina-Monuleşti, au coborât din nou în subteran duminică, în jurul orei 18.30, în semn de protest, ei cerând aprobarea proiectului minier şi crearea de locuri de muncă.

Albu a spus că acţiunea va dura peste două ore, perioadă în care minerii vor să le arate celor care protestează în Piaţa Universităţii şi în alte locuri din ţară care sunt condiţiile în galeria Cătălina-Monuleşti, la un kilometru sub pământ, respectiv temperatură de maxim 6 grade Celsius, umiditate extrem de ridicată, fără lumină naturală, şi nivel de oxigen foarte scăzut.

Potrivit lui Albu, s-a creat o părere greşită că în galerie ar fi de fapt condiţiile dintr-un muzeu şi de acea minerii au coborât din nou în subteran pentru a arăta, cu ajutorul jurnaliştilor, în ce condiţii au protestat şi care sunt condiţiile în care lucrează.

Acţiunea de protest este susţinută, la gura minei, de peste 250 de persoane - mineri şi localnici din Roşia Montană - care solicită aprobarea proiectului minier şi crearea de locuri de muncă în minerit.

În paralel, în trei oraşe din judeţul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Astfel, la Alba Iulia aproximativ 100 de persoane au participat la un marş, solicitând parlamentarilor şi guvernanţilor să respingă proiectul minier de la Roşia Montană. Oamenii au scandat lozinci precum "Uniţi salvăm Roşia Montană", "România, trezeşte-te" şi au purtat pancarte cu mesajele "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii", "Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!", "Nu vrem poluare".

Cel mai mare protest a avut loc la Câmpeni, unde circa 450 de persoane s-au adunat în centrul oraşului cerând să nu fie aprobat proiectul de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană. Oamenii au protestat cu steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier.

Un protest de mai mică amploare a avut loc, duminică seară, la Aiud, unde 25-30 de persoane s-au adunat în centrul oraşului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX că toate acţiunile de protest organizate în judeţ, pro sau contra proiectului minier de la Roşia Montană, sunt autorizate.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roşia Montană, la ieşirea din galeria minieră Cătălina-Monuleşti, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, el adăugând: "Nu poţi să fi numai aşa, Gică Contra".

Preşedintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că "dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil şi să asculţi atât argumente pro cât şi argumente contra".

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roşia Montană, pentru un protest de câteva ore.
 Vizualizări articol: 618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roşia Montană, pentru un protest de câteva ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei