Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 218 (5425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protestul sindicaliştilor din transporturi s-a încheiat fără incidente

Sindicaliştii din transporturi au încheiat acţiunea de protest în Piaţa Constituţiei, după ce au mers în marş din Piaţa Victoriei, în timpul manifestaţiei nefiind înregistrate incidente.

Protestul organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România" a început la ora 13.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat iniţial aproximativ 1.500 de sindicalişti, ulterior numărul acestora crescând la peste 3.000.

La începutul protestului, preşedintele federaţiei, Ion Rădoi, i-a invitat pe manifestanţi să salute Guvernul şi pe premierul Victor Ponta, aceştia răspunzând cu huiduieli.

Rădoi a spus că Ponta este "cel mai indiferent şi arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru că a primit 11 scrisori privind situaţia transportatorilor şi nu a răspuns la niciuna. El a precizat că reprezentanţii protestatarilor vor depune o nouă adresă la Guvern cu revendicările sindicaliştilor.

Sindicaliştii au plecat în marş, în jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii. Aceştia au ajuns, după o oră, în Piaţa Constituţiei, unde au rămas să protesteze aproximativ o jumătate de oră.

Protestatarii au scandat "Jos Guvernul ticălos" şi "Jos Guvernul mincinos", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie" şi au afişat bannere cu mesajele "Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii", "Ponta azi propagă noul, distrugând întâi metroul", Voi prin legi neadecvate votaţi lefuri îngheţate", "Prin acord cu FMI-ul, voi ne-aţi pregătit sicriul", "Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai îngropat".

Acţiunea de protest s-a încheiat în jurul orei 15.30, când sindicaliştii au început să plece din Piaţa Constituţiei, în timpul manifestaţiei nefiind înregistrate incidente.

În timpul marşului, circulaţia rutieră a fost restricţionată pe traseul de deplasare a manifestanţilor şi pe străzile adiacente. De asemenea, în timpul mitingului din Piaţa Constituţiei a fost restricţionat traficul pe bulevardele Unirii şi Libertăţii.

Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex şi va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, a afirmat premierul Victor Ponta.

El a cerut atât ministrului Transporturilor, cât şi ministrului Muncii şi ministrului delegat pentru Buget să discute din nou cu sindicaliştii de la Metrorex, miercuri, după şedinţa de guvern.

"Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activităţile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneţi şi din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere şi pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern.

Protestul a fost organizat la o zi după greva de avertisment de la metrou. Angajaţii de la metrou au oprit activitatea marţi dimineaţă, între orele 04.00 şi 06.00.

Potrivit lui Rădoi, sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.

Ion Rădoi a spus că greva de avertisment a fost organizată din cauza eşecului înregistrat în urma negocierilor din 12 septembrie cu administraţia Metrorex.

"În cazul nesoluţionării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30 septembrie va fi declanşată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat", a precizat Ion Rădoi, care este şi preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou.

Liderul sindical a precizat că la greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00.

Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că administraţia a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă.

"Este prejudiciată imaginea companiei, în contextul în care Metrorex face eforturi remarcabile de modernizare şi dezvoltare, de adaptare continuă la solicitările pieţei. Concluzionând, administraţia apreciază că dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condiţiile şi limitele prevăzute de lege şi cu respectarea strictă a garanţiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esenţiale pentru comunitate şi ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, propunând la fiecare rundă de negociere încheierea unui nou CCM în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea societăţii Metrorex să se desfăşoare în continuare în condiţii normale, fără afectarea publicului călător. Sperăm ca toţi salariaţii Metrorex să răspundă solicitării administraţiei de a renunţa la grevă, întrucât este spre binele nostru comun, al salariaţilor şi al călătorilor deopotrivă", potrivit unui comunicat de presă al Metrorex semnat de directorul Aurel Radu.

Ministerul Transporturilor a anunţat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală şi a cerut Metrorex soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul sindicaliştilor din transporturi s-a încheiat fără incidente.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protestul sindicaliştilor din transporturi s-a încheiat fără incidente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei