Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 218 (5425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dragnea spune că locuinţele din chirpici nu ar trebui să fie asigurate în mod obligatoriu

Ministrul Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, consideră că asigurarea obligatorie a locuinţei nu ar trebui aplicată în cazul locuinţelor de tip B, din chirpici, deoarece persoanele care trăiesc în astfel de case sunt sărace, iar societăţile de asigurări "nu fac coadă" pentru a le asigura.

Dragnea s-a declarat de acord cu prevederea legală ca locuinţele de tip A, din zidărie, să nu primească despăgubire în cazul unor dezastre dacă nu sunt asigurate, dar a arătat că situaţia este cu totul alta în cazul caselor de chirpici.

"Locuinţele de tip B sunt locuinţe făcute din pământ, în care stau oameni amărâţi. Eu nu cred că noi putem continua să menţinem această prevedere legală, să obligăm o familie amărâtă sau un om singur foarte bătrân, care stă într-o casă de chirpici, să se mai şi asigure, pentru că nu are bani. Eu sunt foarte curios câte societăţi de asigurare au fost de acord să asigure o astfel de clădire. Societăţile de asigurări nu fac coadă la poarta unui om care stă într-o astfel de casă, să asigure casa, pentru că despăgubirea pentru o astfel de casă este 10.000 euro", a declarat Dragnea.

Vicepremierul a arătat că, din acest motiv, Guvernul a acordat ajutoare de urgenţă în bani sinistraţilor la inundaţii şi nu despăgubiri directe în vederea reconstrucţiei caselor.

Dragnea a adăugat că va face lobby pentru schimbarea legislaţiei în domeniu.

Preţul unei poliţe pentru asigurarea obligatorie a locuinţei este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, a încheiat în luna august aproape 105.000 de poliţe şi a ajuns la un portofoliu de 421.707 contracte, în creştere cu 33,1% faţă de 31 iulie, pe fondul încheierii de parteneriate cu Allianz-Ţiriac, Omniasig şi Asirom.

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragnea spune că locuinţele din chirpici nu ar trebui să fie asigurate în mod obligatoriu.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dragnea spune că locuinţele din chirpici nu ar trebui să fie asigurate în mod obligatoriu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei