Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 104 (5311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mircea Toma (AMP): Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare, editorială şi faţă de SRI

Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP), prezent la lansarea raportului FreeEx "Libertatea presei în România în 2012", eveniment care a avut loc în faţa sediului SRI din Capitală, a spus că numărul ziariştilor cu dublă subordonare, editorială şi faţă de SRI, a crescut mult.

Lansarea oficială a raportului "Libertatea presei în România în 2012", redactat în cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a avut loc miercuri dimineaţă, în Piaţa Francofoniei din Capitală, în faţa sediului Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Reprezentanţii AMP prezenţi la lansarea raportului FreeEx au purtat tricouri cu mesaje de tipul "Ziarist de servici(u)i" şi "Suferim de infiltrări în redacţie".

Potrivit raportului FreeEx pe 2012, printre cele mai importante evenimente ale anului trecut cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare au fost: confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii; intensificarea practicilor de poliţie politică împotriva unor jurnalişti şi activişti civici; faptul că înalţi demnitari au instigat la intervenţia serviciilor de informaţii şi a procuraturii împotriva vocilor critice; faptul că folosirea instituţiilor media ca arme politice de patronii de presă a fost mai vizibilă ca oricând, în contextul unui an politic marcat de alegeri locale şi parlamentare şi de referendumul pentru demiterea preşedintelui; partizanatul făţiş practicat de o însemnată parte a mass media; numărul mare de oameni de presă care au intrat în politică.

De pe scena improvizată, miercuri dimineaţă, în faţa sediului SRI, din topuri de volume conţinând raportul FreeEx "Libertatea presei în România în 2012", vorbitorii au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de ziarişti cu "dublă subordonare".

"Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare: una editorială şi a doua faţă de instituţia din spatele nostru, SRI", a spus Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

"În presa din România există ziarişti care au această dublă calitate şi considerăm că acest lucru este inacceptabil, nedemocratic şi lipsit de deontologie jurnalistică", a mai spus acesta.

Mircea Toma a amintit de faptul că unul dintre efectele afilierii unei părţi a jurnaliştilor "la servicii" este punerea în pericol a surselor, care, "potrivit legislaţiei din România, sunt confidenţiale şi protejate prin lege".

Acesta a vorbit, de asemenea, despre faptul că trusturi de presă sau publicaţii din România sunt conduse de colaboratori sau foşti colaboratori ai Securităţii.

Mircea Toma a mai vorbit despre "supravegherea redacţiilor", acesta subliniind că ascultarea telefoanelor ziariştilor este "o boală veche".

Reprezentantul ActiveWatch a mai spus că în raportul FreeEx despre libertatea presei în România în 2012 este semnalat un nou caz privind încălcarea libertăţii jurnalistului care s-a petrecut în Gorj.

"Efectul acestor pericole combinate este decredibilizarea mass-media", a mai precizat preşedintele AMP.

"Nu ne oprim în acest raport la doar a consta lucrurile aşa cum sunt, ci ActiveWatch a reacţionat şi a redactat un amendament la iniţiativa europarlamentarului Renate Weber şi astfel vom încerca să determinăm serviciile - nu doar SRI, pentru că nu doar despre el este vorba - să nu se infiltreze în presă", a mai declarat Mircea Toma.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Toma (AMP): Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare, editorială şi faţă de SRI.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mircea Toma (AMP): Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare, editorială şi faţă de SRI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei