Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2012 - Anul XVII, nr. 298 (5203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Politologul Daniel Barbu, fost consilier al lui Crin Antonescu, propus ca ministru al Culturii

Politologul Daniel Barbu - propus de PNL ca ministru al Culturii şi care îi succede liberalului Puiu Haşotti, ce a condus Ministerul Culturii din 26 iunie anul acesta - este specialist în ştiinţe politice, publicist, jurnalist şi a fost consilier al lui Emil Constantinescu şi Crin Antonescu.

Daniel Barbu a fost nominalizat pentru a prelua portofoliul Culturii.

Născut în 1957, Daniel Barbu este specialist în ştiinţe politice, publicist, eseist, jurnalist şi profesor al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice. Preşedinte al Institutului de Cercetări al Universităţii Bucureşti şi fost decan al facultăţii, Daniel Barbu a condus revista Realitatea Românească în perioada 1991 - 1992. A fost, de asemenea, consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, între anii 1997 - 1999, şi este autor al mai multor lucrări ştiinţifice în sfera politicii. De asemenea, în vara acestui an, a fost consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.

Barbu a absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" din Capitală - în prezent Colegiul Naţional "Sfântu Sava" - în 1976. În acelaşi an, Uniunea Tineretului Comunist, organizaţia de tineret a Partidului Comunist Român, i-a refuzat accesul la Facultatea de Istorie şi Filosofie şi la Facultatea de Drept. S-a înscris şi a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Artei a Universităţii Cluj-Napoca şi a ocupat ulterior postul de curator al Muzeului Satului din Bucureşti (1980) şi al Muzeului Naţional de Istorie a României (1981 - 1986).

În perioada 1987 - 1992 a fost cercetător al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Universităţii Bucureşti.

După Revoluţia din 1989, Daniel Barbu a urmat cursuri doctorale în Elveţia, la Universitatea din Fribourg, Facultatea de Teologie, şi a primit o diplomă doctorală din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1991. În 1999, a obţinut doctoratul în filosofie din partea Universităţii din Bucureşti, unde predă, din 1991, la catedra de ştiinţe politice.

Între 1990 - 1991 a fost director al Editurii Meridiane, iar în perioada 1994 - 2000 a fost decan al catedrei de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în perioada 2002 - 2004.

De asemenea, a fost profesor colaborator al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţele Sociale din Paris, al Universităţii La Sapienza din Roma, al Universităţii Naţionale Kapodistrian din Atena, al Universităţii de Stat din Pittsburg, al Universităţii de Stat Jackson din Statele Unite şi al multor alte instituţii de învăţământ.

Daniel Barbu este specialist în istorie comparată a civilizaţiilor europene, ştiinţe politice, modele politice şi sociale de stat, grupuri minoritare şi confesionale în România etc.

Printre volumele pe care le-a scris se numără "Politica pentru barbari" (2005), "Republica absentă. Politică şi societate în România postcomunistă" (2004), "Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească" (2001), "O arheologie constituţională românească. Studii şi documente" (2000), "Şapte teme de politică românească" (1997).

În 2000 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer pentru activitatea în învăţământul superior.

La alegerile parlamentare din data de 9 decembrie, Barbu Daniel Constantin a obţinut un mandat de senator de Bucureşti din partea USL (PNL).

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, datată 1 septembrie 2012, Daniel Barbu deţine mobilă şi pictură europeană din secolele 16-19, precum şi alte obiecte de artă decorativă cu valoarea estimată la circa 80.000 de euro, dobândite prin moştenire sau cumpărare.

De asemenea, Daniel Barbu deţine în coproprietate un apartament de 124 metri pătraţi în Sectorul 1, achiziţionat în 2005, alte drepturi în coproprietate asupra unui apartament de 72 metri pătraţi în Sectorul 1, precum şi un spaţiu comercial de 30 metri pătraţi în Sectorul 4 al Capitalei, moştenit în 2002. Spaţiul comercial respectiv i-a adus, în 2011, un venit de 12.000 de lei prin închirierea către o cooperativă de producţie, în timp ce activitatea de profesor la Universitatea din Bucureşti i-a adus un venit de 56.000 de lei.

În declaraţia de avere a lui Daniel Barbu mai apare menţionat un împrumut bancar de 50.000 de euro, contractat în 2009 pe o durată de 10 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politologul Daniel Barbu, fost consilier al lui Crin Antonescu, propus ca ministru al Culturii.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Politologul Daniel Barbu, fost consilier al lui Crin Antonescu, propus ca ministru al Culturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei