Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2012 - Anul XVII, nr. 298 (5203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Turneu

Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a colindat Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A devenit o tradiţie ca grupuri de colindători suceveni să treacă graniţa, în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru a vesti Naşterea Domnului şi românilor stabiliţi departe de casă, prin nestematele colinde străvechi. În acest an, Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, formată din iubitori şi cunoscători buni ai muzicii, sub îndrumarea dirijorului şi părintelui spiritual preot profesor Lucian-Ionuţ Tablan Popescu, a pornit într-un turneu lung prin Europa, în perioada 28 noiembrie-11 decembrie, susţinând 11 concerte, în zece oraşe europene din Germania, Italia şi Franţa.

De organizarea turneului, în cele mai mici detalii, s-a ocupat Ionuţ-Vichentie Ilisoi, student în anul IV, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor – Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Felicitaţi de ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Cu un repertoriu bine ales, în care au inclus atât colinde vechi româneşti, dar şi colinde şi cântece de Crăciun din repertoriul internaţional, coriştii suceveni au reuşit să impresioneze publicul din străinătate, care a ales să vină să-i asculte în bisericile româneşti din ţările vizitate, în unele locuri adunându-se şi aproape o mie de oameni, nu doar români, ci şi cetăţeni străini, interesaţi de tradiţiile româneşti.

Primul concert de colinde susţinut de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a avut loc pe 29 noiembrie, la Mitropolia Ortodoxă Română din Nurnberg, când a avut loc şi Consiliul European al Episcopilor Ortodocşi. Tot în Nurnberg, pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei, coriştii suceveni au participat la Sf. Liturghie, unde au dat răspunsurile la slujbă, în Catedrala mitropolitană din Nurnberg – Germania, după care au susţinut concertul de colinde, în faţa a zeci de suflete încântate de frumuseţea şi armonia colindelor aduse „în tolbă” de vocile din Bucovina. Nu numai colindele i-au impresionat pe spectatori, ci şi ţinuta deosebită, costumele populare purtate cu mândrie de suceveni.

Ionuţ-Vichentie Ilisoi ne-a spus că una dintre surprizele de la Nurnberg a fost aceea că la concertul de pe 30 noiembrie a fost prezent şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care, la finalul concertului, i-a felicitat pe membrii Coralei „Ciprian Porumbescu” şi i-a invitat şi anul viitor în Germania, pentru a aduce vestea Naşterii Domnului într-un mod cu totul special, prin colinde româneşti, aşa cum au făcut-o de fapt sucevenii în ultimii ani.

 

Susţinători la Nurnberg

La fel ca anul trecut, când o parte dintre coriştii suceveni, organizaţi într-o altă formulă, au susţinut un concert de colinde la Nurnberg, Alfred Kulhanek, împreună cu familia sa, a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai mesagerilor Bucovinei. Încântat de atmosfera de neegalat creată de suceveni, prin colindele aduse de la mii de kilometri, Alfred Kulhanek i-a aplaudat îndelung pe colindători, dar s-a implicat şi în organizarea agapei de după concert, pentru ca grupul de colindători să se simtă cât mai bine pe meleaguri germane.

 

Concert la San Remo

Următorul popas, de această dată mult mai lung, al coriştilor suceveni, a fost în Italia, unde au susţinut concerte în opt oraşe, unde sunt comunităţi mari de români. Primul concert a avut loc pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la San Remo, concert la care a fost prezent şi primarul oraşului San Remo, dar şi un număr mare de români şi italieni, care au aplaudat îndelung evoluţia mesagerilor bucovineni. Următorul concert de colinde, din turneul sucevenilor, a avut loc pe 2 decembrie, la Biserica „Sf. Dumitru” din Genova, preot paroh Constantin Filip, omul care s-a implicat enorm şi a pus mult suflet pentru ca atât publicul, cât şi artiştii care au susţinut concertul de colinde să se simtă foarte bine.

 

Aproape o mie de oameni, la concertul sucevenilor din Palatul Ducal - Genova

De departe, cel mai spectaculos moment al turneului, după cum ne-a spus Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a fost la Genova, în Palatul Ducal (Sala del Maggior Consiglio din Palazzo Ducale), unde sucevenii au susţinut un concert de excepţie, la care au luat parte aproape o mie de oameni. Aplaudaţi, ovaţionaţi, sucevenii le-au oferit cu generozitate celor prezenţi la concert câteva piese în plus faţă de cele programate iniţial. Organizarea foarte bună, în opinia lui Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a făcut ca concertul să fie unul la înălţime.

 

„Nicicând biserica pe care o păstoresc nu a fost mai plină, mai însufleţită de frumuseţea colindelor româneşti”

După trei zile de pauză, în care au vizitat mai multe obiective turistice din Italia, sucevenii au ajuns, pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, la Torino, unde au concertat în biserica românească „Sf. Cruce”. În aceeaşi zi, seara, i-au colindat pe românii adunaţi la Parohia românească „Sf. Trei Ierarhi” din oraşul Lodi, unde slujeşte părintele Nicolae Cazacu.

Preotul paroh a declarat, la finalul concertului, că „nicicând biserica pe care o păstoresc nu a fost mai plină, mai însufleţită de frumuseţea colindelor româneşti”. Colindătorii din Bucovina l-au colindat, în aceeaşi seară, şi pe episcopul catolic al regiunii Lodi.

 

Colinde de Crăciun, printre italieni

Pe 7 decembrie, a fost rândul românilor din Romano di Lombardia (o comună în Provincia Bergamo) să fie colindaţi de Corala „Ciprian Porumbescu”, parohia românească din această localitate fiind nou înfiinţată. În următoarea zi, pe 8 decembrie, sucevenii au luat parte la Sfânta Liturghie şi au concertat în biserica românească din Pinerolo (lângă Torino), unde slujeşte preotul Ciprian Ghizilă. În seara de 8 decembrie, colindele româneşti au fost ascultate de românii din Ivrea, de la Parohia „Sf. Leontie de la Rădăuţi”, unde este paroh preotul Dumitru Babula.

Ziua de 9 decembrie a fost rezervată pentru concertul de la Milano, la care au fost prezenţi peste 500 de oameni, români şi italieni. Spectacolul a avut loc în Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Milano, unde slujeşte şi preotul protopop Traian Valdman. „A fost un adevărat succes. Am cântat mai mult decât aveam programat. După concert, am rămas să socializăm cu românii stabiliţi la Milano, oameni care duc dorul Crăciunului românesc”, ne-a mai spus Ionuţ-Vichentie Ilisoi.

 

Invitaţii pentru anul viitor

Deşi a fost greu de ajuns de la Milano la Lyon, în Franţa, pe 9 decembrie, seara, corala a cântat pentru românii din Lyon. La Parohia Sfinţii „Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lyon, unde slujeşte părintele Mihnea Pop, au luat parte la concert nu numai români, ci şi francezi, oameni interesaţi de cultura şi tradiţiile româneşti. Reprezentaţia românilor a fost una de succes, motiv pentru care, anul viitor, li s-a propus să revină la Lyon, pentru a susţine un concert de colinde în cea mai mare catedrală catolică din oraş.

Organizatorul turneului, Ionuţ-Vichentie Ilisoi, a completat că „în toate oraşele unde am cântat am fost aclamaţi şi am primit invitaţii pentru anul viitor. Deşi a fost o muncă care m-a solicitat mult, tot efortul a meritat. Încerc să îmbin şcoala cu hobby-ul meu - muzica. Eu cred că prin colindele noastre am dus faima Bucovinei peste hotare, le-am vorbit străinilor despre minunatele tradiţii şi obiceiuri de iarnă, care încă se mai păstrează la noi, în timp ce în alte părţi s-au cam pierdut. Sper să devină o tradiţie colindatul în Europa, mai ales că, pe unde am fost anul acesta, lumea a fost foarte încântată şi ne-a invitat şi anul viitor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a colindat Europa.
 Vizualizări articol: 2447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava a colindat Europa5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rahat trimis de
(20 dec 2012, 11:37:05
Asti-a nu au facut altceva decat bani, bani incasati fara niciun act. Numai pe ouale lor condeiate (mici si mari) si pe produsele din Bucovina, pe cd-urile cu muzica numai cati bani au luat. Ca au cantat, e un mare fas. Pentru modul cum au facut banii, ilegal, ....
1.1  RE: Rahat trimis de
(20 dec 2012, 12:49:55
sigur, iti inteleg frustrarea. ocupa-te de evenimente macar asemanatoare si apoi venim si discutam. pana atunci posteaza cu pseudonime si ascunde-te fiindca stii ca nu esti in stare
1.2  RE: Rahat trimis de
(20 dec 2012, 12:56:18
sa nu amintesc ca am plecat fara nici macar o sponsorizare si cheltuielile s-au ridicat la 6000 si ceva de euro. iar ca sa-ti stric visele, banii incasati sunt toti pe chitante. imi pare rau! Sarbatori fericite!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei