Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 dec 2012 - Anul XVII, nr. 298 (5203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Relu Fenechiu, un "foarte greu" membru PNL, la Transporturi, ministerul de suflet al lui Băsescu

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mână de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Băsescu.

Prin această nominalizare, preşedintele PNL, Crin Antonescu, îşi respectă o promisiune făcută în campania electorală.

Fenechiu are vârsta de 47 de ani, este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini.

Relu Fenechiu, lider al PNL Iaşi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iaşi.

După ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat în marketing, economia şi managementul mediului, dar şi un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză".

Liberalul a fost vehiculat pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi în luna mai a acestui an, la momentul discuţiilor pentru formarea primului Cabinet Ponta.

 

Dosarul "Transformatorul"

În vara acestui an, Relu Fenechiu, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi preşedintele organizaţiei judeţene Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.

În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%).

În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an, pe lângă indemnizaţia de deputat, vicepreşedintele PNL a mai obţinut din dividendele aferente anului 2011 – 1.531.841 de lei, iar în 2012 – 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a înregistrat o serie de contracte cu societăţi de stat şi autorităţi publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.

Fenechiu a devenit membru al PNL în 1996, iar din 2004 este preşedintele filialei PNL Iaşi. În acelaşi an a fost ales deputat, apoi reales în această demnitate în 2008, dar şi în 2012. El a obţinut poziţia de vicepreşedinte al PNL în 2008 şi şi-a dovedit abilitatea, la începutul lui 2009, de a schimba tabăra în PNL, imediat după negocierile eşuate între Călin Popescu Tăriceanu şi PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului în care Tăriceanu urma să piardă şefia partidului îl dădu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Sălăvăstru. Acesta îi reproşa preşedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iaşi, că nu ar fi avut mandat din partea partidului în momentul în care a decis ca partidul să rămână în opoziţie.

Până atunci, în guvernarea Tăriceanu filiala PNL Iaşi condusă de Fenechiu a beneficiat de două posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei.

La momentul congresului din 2009, Fenechiu împreună cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales să-l sprijine pe Antonescu împotriva lui Tăriceanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numărat între cei care au rămas în echipa lui Antonescu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009, fiind ales din nou vicepreşedinte al PNL la congresul din 2010.

"Partidul are nevoie de o «mână de fier» pentru a fi condus", afirma Fenechiu în ianuarie 2010, înaintea congresului, despre modul în care Crin Antonescu trebuie să impună disciplina şi unitatea în PNL. La momentul respectiv, el a susţinut astfel necesitatea modificării statutului şi realegerea noii conduceri a PNL pe moţiuni, cu o listă închisă de candidaţi în fruntea căreia se afla Antonescu.

Totodată, liderul PNL Iaşi s-a aflat între cei care au finanţat, pe datorie, campania la prezidenţiale a preşedintelui PNL. Firma deţinută de Fenechiu, SC LA ROCCA SRL, a somat după alegeri PNL să plătească o datorie de 947.000 de euro, constând într-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relu Fenechiu, un "foarte greu" membru PNL, la Transporturi, ministerul de suflet al lui Băsescu.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Relu Fenechiu, un "foarte greu" membru PNL, la Transporturi, ministerul de suflet al lui Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei