Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 aug 2012 - Anul XVII, nr. 183 (5088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ponta: Structurile guvernamentale vor pune cap la cap date dispersate privind listele electorale

Toate structurile guvernamentale, în special Ministerul Administraţiei şi Ministerul de Externe, vor fi implicate începând de ieri în colectarea datelor cerute de CC privind listele electorale permanente la data referendumului, prin punerea "cap la cap" a datelor dispersate, afirmă premierul Ponta.

El a precizat, după şedinţa de ieri a Guvernului, că datele vor fi colectate doar în mod "instituţional".

"Am văzut apelul lui Traian Băsescu şi al primarilor de la PDL, în momentul în care ei boicotează verificarea acestor date, ar fi doar o irosire de resurse şi de timp. Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, care nu mai au cetăţenia română, care şi-au schimbat domiciliul, cele înscrise în bazele de date de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii, într-un efort coordonat de către ministrul Administraţiei", a spus Ponta, precizând că trebuie primite şi date din străinătate.

Premierul a precizat că ar trebui stabilit şi dacă primarii au actualizat cu adevărat listele electorale, în condiţiile în care în sectorul 4 al Capitalei, de exemplu, figurează încă pe aceste liste 2.500 de persoane decedate.

"Este o realitate că listele nu au fost actualizate", a spus Ponta, arătând însă că aceste liste au fost aprobate de Guvernul Ungureanu, că el nu a ştiut că listele nu au fost actualizate cu cinci zile înaintea referendumului, conform legii, şi că primarii pot fi amendaţi în aceste cazuri doar de Autoritatea Electorală Permanentă.

El a precizat că Guvernul nu va trimite Curţii Constituţionale liste electorale, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central.

La începutul şedinţei de ieri a Guvernului, premierul a cerut miniştrilor implicaţi să verifice rapid, prin "mijloace administrative", dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului şi persoane decedate sau fără cetăţenie, arătând că un "mini-recensământ" nu mai poate fi organizat deoarece "boicotul" continuă.

El a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000".

 

„Să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu”

"Vă rog, domnilor miniştri, să procedaţi strict în conformitate cu solicitările Curţii Constituţionale. E foarte clar că ideea iniţială a unui mini-recensământ nu poate funcţiona, pentru că înţeleg că boicotul se continuă şi în acest caz şi atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trânteşte uşa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveţi, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetăţenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi, fără să-l supăraţi pe preşedintele suspendat, să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciul mass-media", a spus Ponta.

În 2 august, Curtea Constituţională anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente.

O zi mai târziu, Curtea Constituţională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumului din 29 iulie.

În 6 august, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu "actualizarea listelor" de alegători.

Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curţii în datele de 1 şi 2 august, de către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei al MAI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta: Structurile guvernamentale vor pune cap la cap date dispersate privind listele electorale.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta: Structurile guvernamentale vor pune cap la cap date dispersate privind listele electorale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei