Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2011 - Anul XVI, nr. 297 (4895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fostul premier Adrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, ieri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcîţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Decizia poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul "Mătuşa Tamara". Instanţa anunţa atunci că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

În 7 decembrie, instanţa a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în acest dosar.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este convins că instanţa îl va achita pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", el precizând că întreg partidul îl apreciază pe fostul premier şi este alături de el.

"Eu nu-mi pun problema că Adrian Năstase nu va fi achitat mâine. Sunt convins că instanţa mâine îl va achita. Am toată speranţa că instanţa a înţeles că este un dosar politic şi sunt alături de Adrian Năstase", a precizat Dragnea, pentru MEDIAFAX.

Hotărârea din acest proces va fi prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

 

Năstase: Achitarea în dosarul "Mătuşa Tamara" încheie un capitol neplăcut din viaţa mea publică

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, ieri, că decizia instanţei de a-l achita în dosarul "Mătuşa Tamara" încheie un capitol neplăcut din viaţa sa publică, care a început în 2006 şi a dus la decizii nedrepte, respectiv ceea ce s-a întâmplat la hotelul Confort şi la demisia de la Cameră.

"Decizia de azi îmi arată că s-a încheiat un capitol extrem de neplăcut din viaţa mea publică, un capitol care a început în 2006, care a dus la nişte decizii neplăcute - nedrepte le-am considerat atunci şi le consider şi acum, dar le-am luat ca atare - şi la ceea ce s-a întâmplat la hotelul Confort şi la demisia din funcţia de preşedinte al Camerei", a spus Năstase.

El a subliniat că, într-un fel, dosarul "Mătuşa Tamara" şi-a produs efectele încă de acum cinci ani.

"Ceea ce s-a întâmplat azi şi verdictul care a fost dat pe baza probelor din dosar arată că judecătorii au citit cu adevărat dosarul, spre deosebire de unii dintre cei care doar l-au comentat", a mai spus Năstase.

Fostul premier a precizat că dosarul a pornit de la un denunţ al lui Genică Boerică, care era în închisoare de pe vremea când el era prim-ministru şi care a fost adus la DNA, unde a făcut un denunţ.

"Pe baza acestui denunţ el a fost eliberat din închisoare, şi în testul poligraf s-a văzut foarte clar că are un comportament simulat într-un dosar în care nu există probe, care se bazează doar pe nişte chestiuni care ţin de încercări, sugestii de analiză logică, exerciţii de logică. Rechizitoriul respectiv nu putea să convingă, iar probatoriile toate au fost în sensul unei achitări", a subliniat Năstase.

 

Avocatul Ion Cazacu: Adrian Năstase este extrem de mulţumit şi fericit

Avocatul Ion Cazacu a declarat că l-a înştiinţat pe fostul premier Adrian Năstase de decizia de achitare a instanţei supreme, apreciind că este una corectă, iar politicianul este "extrem de mulţumit şi fericit".

"Nu e vorba de victorie aici. Vorbim de o judecată dreaptă şi o soluţie corectă. Asta s-a întâmplat în acest dosar. O să vedem dacă DNA înţelege să atace soluţia cu recurs", a declarat avocatul Cazacu, după pronunţarea deciziei în dosarul "mătuşa Tamara".

Întrebat dacă a vorbit cu fostul premier, avocatul a spus: "Adrian Năstase era extrem de mulţumit şi fericit, pentru că să treci prin ceea ce a trecut el, de aproape şase ani, este ceva deosebit".

"Aţi văzut că el a venit aproape în fiecare zi la ICCJ, a onorat toate completele de judecată şi a crezut în nevinovăţia lui", a mai precizat avocatul Ion Cazacu, care l-a apărat pe Ioan Melinescu în acest dosar, însă a intrat şi în dosarele fostului premier.

Întrebat ce soluţii suspectează că se vor da în celelalte două dosare penale în care Năstase a fost deferit justiţiei de către procurorii anticorupţie, avocatul a spus că nu face pronosticuri, dar că în aceste dosare se lucrează intens, se dau termene de pe o zi pe alta sau de pe o săptămână pe alta, astfel că, în opinia sa, ele vor fi soluţionate la începutul lui 2012.

Întrebat de ce crede că procurorul DNA a cerut o condamnare cu suspendarea executării pedepsei, avocatul a declarat: "Nu cunosc resorturile concluziilor procurorului, iar eu nu am interpretat decât că ar putea fi vorba de o posibilă slăbiciune a probatoriului".

 

Băsescu despre achitarea lui Năstase: "Nu comentez deciziile Justiţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze decizia ICCJ de achitare a fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara".

Şeful statului a avut, ieri, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti.

La plecarea de la această întâlnire, jurnaliştii care îl aşteptau i-au spus preşedintelui că Adrian Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara".

"Aşa...", a replicat Băsescu.

Întrebat cum comentează această decizie, Traian Băsescu a răspuns: "Nu comentez deciziile Justiţiei".

 

Udrea despre achitarea lui Năstase: Mă aşteptam la o soluţie de condamnare

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a declarat, ieri, că se aştepta la o soluţie de condamnare în cazul lui Adrian Năstase, achitat în dosarul "Mătuşa Tamara", ea susţinând că decizia instanţei îi dezamăgeşte pe cei care aşteptau ca dosarele de mare corupţie să se finalizeze cu condamnări.

"Mă aşteptam la o soluţie de condamnare. E adevărat că nu cunosc mai mult din dosar decât ştie toată lumea, mai mult decât s-a spus în media, la televiziuni, dar sunt convinsă că oamenii care aşteaptă ca aceste dosare de mare corupţie să se finalizeze cu condamnări sunt dezamăgiţi de această decizie pe care a luat-o instanţa de judecată. (...) Probabil că sunt dezamăgiţi toţi cei care aşteaptă să vadă că dosare de mare corupţie se finalizează cu soluţii în instanţă", a spus Udrea.

 

Ponta: Năstase a fost prigonit şapte ani de Băsescu, era normal şi de aşteptat să fie achitat

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că se aştepta şi era normal ca Adrian Năstase să fie achitat în dosarul "Mătuşa Tamara", el precizând că fostul premier a fost "prigonit timp de şapte ani" de către Traian Băsescu şi de către instituţiile aflate în subordinea şefului statului.

"Mă aşteptam să fie achitat. Am spus lucrul ăsta zilele trecute. Era normal acest lucru. Timp de şapte ani a fost prigonit de către Traian Băsescu şi de către instituţiile aflate în subordinea lui Traian Băsescu. Regret faptul că nimeni nu-i va da înapoi domnului Năstase aceşti şapte ani de prigoană, şi lui, şi altora mai puţin cunoscuţi, pentru că sunt mulţi alţi oameni în aceeaşi situaţie", a spus Ponta.

El a adăugat că un stat de drept trebuie să-şi folosească instituţiile nu pentru a plăti poliţe politice, ci pentru a-i pedepsi într-adevăr pe cei care încalcă legea.

"Năstase a făcut lucruri bune, a făcut şi greşeli, dar nu merita să fie prigonit cu instituţiile statului. Cei care folosesc instituţiile statului pentru războaie personale, cum a făcut Traian Băsescu, şi cum fac şi alţi oameni ai lui Traian Băsescu, ar trebui să-şi asume această uriaşă greşeală", a spus Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul premier Adrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul premier Adrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(16 dec 2011, 11:20:15
nui corect ce au facut cu bombonel si pe langa dosarul asta mai ala cu scandalul cu valiza si aia 200 de mili de dolari nu zice nimeni
2.   BOMBONEL trimis de
(16 dec 2011, 15:44:52
BOMBONEL POPONEL MANDRIA USL.
3.   :(( ROMANIA trimis de
(16 dec 2011, 22:02:50
Oare cn nu se astepta la asta?sa fie achitat??mereu cei care fura milione de euro sunt achitati!iar cei care fura pt a-si harni familiile macar odata pe zi...ajuns la zdup!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei