Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2011 - Anul XVI, nr. 225 (4823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, e declarat, joi, că este dezamăgit de amânarea luării unei decizii în cazul aderării României la Schengen şi a apreciat că această hotărâre a fost luată pe "criterii absolut arbitrare".

"Eu personal am fost implicat direct în aceste negocieri şi sunt extrem de dezamăgit. Nu numai că am investit peste un miliard de euro, nu numai că am depus eforturi să avem graniţe foarte bine păzite din punct de vedere tehnic, am investit inclusiv la nivelul oamenilor implicaţi în proces şi acum constatăm că pe nişte criterii absolut arbitrare suntem pur şi simplu amânaţi până cel mai probabil în luna februarie", a afirmat Leonard Orban.

El a spus, întrebat cine este vinovat de amânarea deciziei, că "sunt multe lucruri care nu funcţionează suficient de bine".

"E anormal să lăsăm asemenea decizii, să încălcăm reguli care există în tratatele UE şi nu numai în tratatul de aderare al României şi Bulgariei la UE, să le lăsăm la nivelul arbitrariului, subiectivismului şi să primeze considerente uneori electorale", a adăugat ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a mai arătat că lărgirea spaţiului Schengen ar putea fi amânată dacă se va întâmpla ceva puternic negativ în cadrul UE.

"Uitaţi-vă la evoluţiile din UE, la incertitudinea care planează asupra zonei euro. Dacă se întâmplă ceva puternic negativ, vă daţi seama că lărgirea spaţiului Schengen va fi scoasă de pe agenda comunitară. Sper să putem adera cât mai devreme posibil", a precizat Leonard Orban.

El a mai spus că majoritatea statelor europene a susţinut soluţia de compromis, dar că au fost două state are s-au opus.

"Franţa şi Germania au susţinut puternic această soluţie de compromis la care am ajuns, dar au fost aceste două state care au spus pur şi simplu «nu». Acţiunile le cunoaştem cu toţii, ţin mai degrabă de chestiuni interne şi nu de gradul de pregătire al României şi aşa-numitul nivel de încredere pe care decidenţii din aceste două state l-au instituţionaliza", a adăugat Leonard Orban.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leonard Orban: Sunt dezamăgit de decizia pe Schengen, criteriile au fost arbitrare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei