Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2011 - Anul XVI, nr. 225 (4823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spania modifică instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii, familia lucrătorilor mai protejată

Spania a modificat instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii pentru lucrătorii români, aducând precizări mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri făcute de autorităţile spaniole din cauza neînţelegerii unor prevederi, informează, joi, MMFPS.

Noile instrucţiuni de restricţionare a pieţei muncii obligă oficialii spanioli să le respecte dreptul la muncă şi membrilor de familie ai lucrătorilor români, până acum fiind primite zeci de sesizări privind abuzuri.

"Măsura îi ajută şi pe tinerii care de curând au împlinit 18 ani şi vor să se angajeze. Asta înseamnă că, dacă unul dintre părinţi este angajat sau şomer, toţi ceilalţi membri ai familiei trebuie protejaţi. Mai exact, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani, dar şi cei peste 21 de ani, aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român cu liber acces pe piaţa muncii, nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Ataşatul român de muncă la Madrid, Mihaela Nica Ioanovici, a cerut ca noul regulament să fie imediat transmis către oficiile de muncă din toate cele 19 provincii ale Spaniei.

"Iniţial, după decizia din 22 iulie, oficialii spanioli au spus că membrii de familie nu vor fi afectaţi, însă formularea neclară a instrucţiunilor a lăsat spaţiu de abuz. Prin acest demers, Ministerul Muncii insistă să fie respectat un drept fundamental al cetăţenilor în Uniunea Europeană. Potrivit legislaţiei europene, membrii de familie menţionaţi trebuie protejaţi, în cazul în care au trecut trei ani de la integrarea unui stat în Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat.

Românii care se consideră nedreptăţiţi pot sesiza cazurile la Ambasada României în Spania la adresa mihaela.nica@embajadaderumania.es.

În 18 septembrie, ataşatul român de muncă s-a întâlnit cu 1.500 de români, membri ai comunităţii româneşti şi a reamintit că foarte curând muncitorii vor putea cere lămuriri punctuale prin intermediul call center-ului.

Apelurile muncitorilor români vor fi preluate de către o echipă de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar problemele vor fi semnalate prin ataşatul pe probleme de muncă din Spania.

Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţiile pentru muncitorii români în Spania.

În 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Aceste restricţii temporare sunt autorizate de Comisia Europeană în contextul actual al situaţiei economice din Spania. Ţara se confruntă cu perturbări grave ale pieţei forţei de muncă, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al şomajului din UE (21 % în iunie 2011, în comparaţie cu media de 9,4 % în UE şi de 9,9 % în zona euro) şi cu o redresare economică lentă (o creştere a PIB-ului în primul trimestru al anului 2011 de doar 0,3 % în raport cu trimestrul anterior, faţă de 0,8 % în UE şi zona euro pentru aceeaşi perioadă).

Mai mult, analiza efectuată de Comisie a stabilit că cetăţenii români care trăiesc în Spania sunt puternic afectaţi de şomaj, 30 % dintre aceştia fiind şomeri. 191 400 de cetăţeni români care au lucrat în Spania au fost şomeri în primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numărul de şomeri cel mai ridicat după cel al resortisanţilor spanioli. Cu trei ani mai înainte, acest număr a fost de numai 80.100.

În aceeaşi perioadă de timp, numărul angajaţilor români a scăzut cu aproape 24 %. În ciuda unei diminuări a numărului resortisanţilor români care au venit să lucreze în Spania în ultimii ani, afluxul rămâne la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numărul resortisanţilor români cu reşedinţa permanentă în Spania a crescut de la 388.000 la 1 ianuarie 2006, la 823.000 la 1 ianuarie 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spania modifică instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii, familia lucrătorilor mai protejată.
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spania modifică instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii, familia lucrătorilor mai protejată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei