Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2011 - Anul XVI, nr. 152 (4750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani

Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după revoluţia din 1989 a fost eliberat, miercuri, din Penitenciarul Botoşani, după ce a executat 21 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind acuzat că a bătut un bărbat, apoi i-a dat foc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Chifan, din localitatea Răducăneni, judeţul Iaşi, a fost eliberat condiţionat, după 21 de ani, la vârsta de 49 de ani.

În 1990, Ioan Chifan a fost găsit vinovat pentru omor deosebit de grav şi condamnat definitiv la închisoare pe viaţă. El a fost acuzat de procurori că l-a răpit, împreună cu doi complici, în ianuarie 1990, pe inginerul Victor Şerban. Mobilul crimei ar fi fost că Şerban ar fi retrogradat-o pe soţia lui Chifan din postul de gestionar la fabrica de textile din Răducăneni, în cel de magazioner.

Cei trei au bătut victima, apoi au aruncat-o într-o cisternă, au stropit-o cu motorină şi i-au dat foc. Potrivit procurorilor, în momentul în care i-au dat foc inginerului acesta era încă în viaţă. Trupul inginerului a fost găsit întâmplător nouă luni mai târziu, în cisternă.

Chifan a susţinut în mai multe interviuri că inginerul a atentat la integritatea soţiei sale şi că se consideră doar autorul moral al crimei.

Ioan Chifan a fost eliberat miercuri, de Ziua Penitenciarelor, şi nu a fost aşteptat de nicio rudă la porţile închisorii.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani, Iulian Dărângă, a declarat că magistraţii Judecătoriei Botoşani au decis să-l pună în libertate pe Ioan Chifan, considerând că acesta şi-a ispăşit pedeapsa pentru care a fost condamnat în urmă cu 21 de ani.

Bărbatul a fost eliberat după ce a trecut termenul de recurs de cinci zile.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Botoşani, iniţial, comisia din cadrul penitenciarului i-a respins cererea de eliberare condiţionată, având un termen de reexaminare de zece luni. Ulterior, instanţa i-a redus termenul cu două luni, iar săptămâna trecută a fost analizat din nou şi a fost propus pentru eliberare condiţionată.

Decizia magistraţilor vine după ce, anul trecut, au respins cererea deţinutului de eliberare condiţionată.

Potrivit legii, o persoană condamnată pe viaţă poate cere, în anumite condiţii, eliberarea condiţionată dacă a executat cel puţin 20 de ani.

Ioan Chifan a fost căsătorit şi are doi copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oare este drept ! trimis de
(30 iun 2011, 13:22:14
Este greu de comentat un asemenea caz . Sa bati un om si apoi sa-i dai foc de viu este dupa parerea mea o fapta care ar merita o pedeapsa capitala nu o pedeapsa pe viata si apoi eliberare dupa 21 ani . Poate ca victima a abuzat de sotia agresorului dar in nici un caz nu se justifica un asemenea comportament . Nu doresc nimanui sa stea inchis dar si viata este scumpa si trebuie platita echivalent .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei