Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2011 - Anul XVI, nr. 152 (4750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IMM-uri pot contracta credite de 125.000 lei cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) vor putea contracta credite bancare în valoare de până la 125.000 lei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă subvenţionată de până la 70%, măsură decisă de Guvern pentru depăşirea dificultăţilor financiare cauzate de criză.

Procedura de sprijin a IMM a fost reglementată prin ordonanţă de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern.

Actul normativ instituie o schemă în baza căreia Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, în numele şi în contul statului, creditele ce urmează să fie contractate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 70%, în limita a 6,5% pe an.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat, pentru acoperirea cheltuielilor cu aprovizionarea, producția, desfacerea, executarea de lucrări și prestări servicii, pentru constituirea, prelucrarea şi valorificarea stocurilor, precum şi pentru alte tipuri de cheltuieli necesare desfășurării activității curente.

Bugetul alocat acestui program în acest an se ridică la 24 milioane lei pentru subvenţionarea dobânzii şi la 400 milioane lei pentru garantarea creditelor, cu un număr estimat de 4.000 firme beneficiare.

Pentru perioada 2011-2013, Guvernul estimează că aproximativ 12.000 de întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de acest program, bugetul total aferent subvenţiei ridicându-se la 165 milioane lei.

Sursa de plată a garanţiilor parţiale acordate de Fond pentru creditele contractate de IMM este bugetul de stat, plafonul urmând să fie aprobat prin hotărâre de guvern.

"Din punct de vedere al ajutorului de stat, acest mecanism de sprijin pentru IMM va îmbrăca forma unei scheme de ajutor de minimis", se arată în ordonanţă.

Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o garanţie reală mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.

Premierul Emil Boc a solicitat conducerii Ministerului Economiei să transfere o parte dintre angajaţii instituţiei la Agenţia pentru IMM, pentru a derula acest program.

Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că pentru accesarea program este necesar ca firma să aibă minimum doi ani de funcționare, să nu fie în procedură de insolvență, să prezinte garanții colaterale de până la 40%, să nu fie în dificultate conform directivelor europene, să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat, să nu se afle "în litigiu" cu Ministerul de Finanțe sau cu Ministerul Economiei sau cu instituția de credit unde dorește să ia un credit, să nu figureze cu credite restante în centrala riscurilor bancare sau cu incidente majore cu cecuri și bilete la ordin în centrala incidentelor de plăți.

Nu sunt eligibile activitățile de intermedieri financiare, tranzacțiile imobiliare, asigurările, cele de producție, armament, alcool, tutun, cele de comercializare tutun și cele care sunt interzise pentru a fi finanțate ca și ajutor de minimis, respectiv agricultura primară, de prelucrarea produselor agricole în anumite condiții, de pescuit.

Programul va avea la bază o aplicație electronică aflată pe site-ul Agenției pentru IMM-uri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IMM-uri pot contracta credite de 125.000 lei cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IMM-uri pot contracta credite de 125.000 lei cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei