Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2011 - Anul XVI, nr. 105 (4703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhie: Vinul bisericesc produs de eparhii este vândut parohiilor, nu magazinelor comerciale

Eparhiile au responsabilitatea de a produce vinul "cultic", "liturgic" sau "bisericesc", care este oferit contra cost fiecărei parohii, nu distribuit prin magazinele comerciale cu scopul de a obţine profit, atât legislaţia europeană, cât şi cea naţională prevăzând scutirea de la plata TVA.

Patriarhia Română precizează într-un comunicat remis ieri, că aceste precizări survenind unui articol publicat în presa centrală, le reiau de fapt pe cele aduse la cunoştinţa opiniei publice încă din toamna anului 2009, în legătură cu vinul bisericesc pentru parohii.

Potrivit rânduielilor liturgice, vinul natural şi curat produs în podgoriile Bisericii de sute de ani este folosit la Sfânta Liturghie, la agapa de la Botez, la nunţi, la pomeni şi parastase, la hramul bisericii şi la alte sărbători.

Astfel, fiecare eparhie are responsabilitatea de a produce vinul denumit "cultic", "liturgic" sau "bisericesc", care este oferit contra cost fiecărei parohii, nu distribuit prin magazinele comerciale.

"Pe lângă prescuri, lumânări, tămâie, calendare, icoane, candele şi ale obiecte specifice cultului ortodox, credincioşii au posibilitatea să achiziţioneze şi vin liturgic de la pangarele bisericilor, pe care apoi le oferă în dar la Sfântul Altar", mai susţine Patriarhia Română.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care vinul bisericesc nu este comercializat pe piaţă cu scopul de a obţine profit, atât legislaţia românească, cât şi cea europeană prevăd scutirea de taxe (impozit pe profit şi TVA) inclusiv pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasă (conform art. 15, alin. f din Codul fiscal). De aceea, preţul unei sticle de vin liturgic este mult mai mic în comparaţie cu cel comercializat pe piaţă, deoarece acoperă doar cheltuielile de producţie, îmbuteliere şi transport, mai arată Patriarhia Română.

În acest context, solicitarea Arhiepiscopiei Bucureştilor adresată parohiilor de a cumpăra vin bisericesc este conformă cu tradiţia, rânduielile bisericeşti şi legislaţia în vigoare. "Nu este vorba de o afacere, ci despre o practică obişnuită, care are şi un aspect de solidaritate eparhială, de mai multă vreme practicată în eparhiile Patriarhiei Române. Ca atare, achiziţionarea de către parohii a vinului bisericesc, produs în podgoriile Arhiepiscopiei Bucureştilor, este şi un act de susţinere a producţiei proprii de vin a Bisericii", se mai precizează în documentul remis MEDIAFAX.

Cotidianul Adevărul a publicat, în ediţia de miercuri, un articol în care se arată că în bisericile din subordinea Arhiepiscopiei Bucureştiului se vinde angro şi la sticlă vin bisericesc, fără bonuri fiscale şi etichete de identificare, cum cere legea. Potrivit cotidianului citat, mii de litri de vin, îmbuteliat în sticle de 750 de mililitri, se află într-un depozit clandestin din curtea Patriarhiei şi aşteaptă să fie distribuiţi în biserici pentru a fi vânduţi enoriaşilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhie: Vinul bisericesc produs de eparhii este vândut parohiilor, nu magazinelor comerciale.
 Vizualizări articol: 515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Patriarhie: Vinul bisericesc produs de eparhii este vândut parohiilor, nu magazinelor comerciale1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine minte ? trimis de
( 6 mai 2011, 14:29:20
La Arhiepiscopia Sucevei, o sticlă de vin "Milostivire" s-a vândut cu 40,35 lei (patruzeci lei şi 35 bani) lei. Banii au fost opriţi din salariul preoţilor. Dacă la Patriarhie o sticlă de vin costă 10 lei, în care buzunar de consilier arhiepiscopal a intrat diferenţa ? Alo, se aude ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei