Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2011 - Anul XVI, nr. 12 (4610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zeci de persoane urmărite în Spaţiul Schengen şi bunuri sustrase, capturate de poliţiştii români

Poliţiştii români au depistat, de la începutul acestei luni, 215 persoane urmărite la nivel internaţional ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen, 192 de către autorităţile celorlalte state membre Schengen şi 23 de către Poliţia Română

Urmăriţii au fost depistaţi în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE, informează, duminică, Poliţia Română.

Totodată, în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare au fost identificate, pe teritoriul României, 66 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţi din alte state membre Schengen.

Ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen, autorităţile de aplicare a legii din România au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS.

Totodată, au fost identificate, pe teritoriul României, 66 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţi din alte state membre Schengen.

 

36 de persoane aveau pe numele lor emise mandate europene de arestare

Dintre cele 192 de persoane identificate, 36 de persoane aveau pe numele lor emise mandate europene de arestare, iar cinci persoane fuseseră semnalate ca fiind dispărute.

De asemenea, în ceea ce priveşte obiectele depistate, 37 sunt autoturisme căutate de către autorităţile statelor membre Schengen.

Totodată, 23 de persoane urmărite la nivel internaţional ce fac obiectul unor semnalări introduse în SIS de către Poliţia Română au fost identificate de autorităţile străine pe teritoriul lor.

"Schimbul de date şi informaţii suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare a cooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodată, un aport important îl are şi posibilitatea accesării simultane a datelor şi informaţiilor din bazele de date naţionale, din Sistemul Informatic Schengen şi din OIPC-INTERPOL", arată Poliţia Română.

În urma cooperării poliţieneşti cu autorităţile maghiare, poliţiştii din Arad au prins două persoane, cetăţeani maghiari, date în urmărire internaţională pentru tâlhărie. Cei doi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care a dispus reţinerea acestora, ulterior fiind înfăţişaţi la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de arestare în vederea predării autorităţilor maghiare.

Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dâmboviţa au identificat şi reţinut un tânăr din comuna IL Caragiale, judeţul Dâmboviţa, urmărit internaţional de către autorităţile ungare. Pe numele său era emis un mandat european de arestare, pentru comiterea infracţiunii de fals pe teritoriul acestui stat.

Poliţiştii mureşeni au depistat un bărbat din Iernut, judeţul Mureş, ce era dat în urmărire internaţională de autorităţile ungare pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie şi furt calificat. Acesta a fost reţinut pentru a fi extrădat către Ungaria.

Totodată, prin acest sistem, a fost localizat un autoturism de lux, BMW X6, semnalat ca fiind furat din Germania. Acesta a fost găsit în Călăraşi, de unde a fost ridicat.

Un alt autoturism ce figura urmărit internaţional, fiind sustras în urmă cu o lună din Franţa, a fost identificat de poliţişti ai IPJ Ialomiţa. Autoturismul a fost indisponibilizat în vederea clarificării situaţiei juridice a acestuia.

 

Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010

Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Biroul SIRENE (Supplementary Information Requested at National Entries) a apărut ca urmare a necesităţii schimbului de date şi informaţii suplimentare privind semnalările de interes Schengen. Acesta este singurul punct de contact între autorităţile de aplicare a legii din două state membre în legătură cu informaţii suplimentare la o semnalare din Sistemul Informatic Schengen.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmãrire poliţieneascã transfrontalierã, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Cea mai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este operaţionalizarea Sistemului Informatic Schengen. SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

La nivel naţional continuă demersul Poliţiei Române de pregătire şi instruire a tuturor poliţiştilor, în vederea accesării atât a datelor din cadrul Sistemului Informatic Schengen, cât şi a celor din bazele de date Interpol, de la orice terminal fix sau mobil aflat în reţeaua Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane urmărite în Spaţiul Schengen şi bunuri sustrase, capturate de poliţiştii români.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de persoane urmărite în Spaţiul Schengen şi bunuri sustrase, capturate de poliţiştii români5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei