Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Muncii lucrează la un proiect legislativ de debirocratizare a Inspectoratelor de Muncă

Ministerul Muncii lucrează la un proiect legislativ de debirocratizare a Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, prin modificarea Legii 130/1999, în sensul diminuării numărului de acte ce trebuie depuse la acestea, a anunţat, vineri, Nicolae Dantes Bratu, inspector adjunct la Inspecţia Muncii.

Inspectorul general de stat adjunct al Inspecţiei Muncii Nicolae Dantes Bratu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în prezent se depun de către angajatori prea multe acte, constând în state de funcţii, state de plată şi foarte multe formulare.

"Se va modifica Legea 130/1999 în sensul că se vor diminua actele care trebuie depuse la inspectorate pentru a debirocratiza această activitate. Noi acum o să propunem un act normativ, care este în facere şi nu vreau să avansez acum ce şi cum va fi. În momentul în care proiectul de modificare a acestei legi va fi gata, probabil vom stabili şi cu ceilalţi participanţi la procesul de muncă - sindicate, patronate - vom face o dezbatere pe această temă, pentru că într-adevăr vrem să debirocratizăm", a spus Bratu.

Acesta a adăugat că, mai ales în Bucureşti, agenţii economici fac "cozi interminabile" la ITM pentru a depune actele necesare, dar o parte din vină le aparţine, pentru că merg în ultima zi. Modificarea legii se impune pentru că, în urma restructurării făcute de Ministerul Muncii, volumul de activitate pe angajat a crescut considerabil, a arătat el.

"Se depun state de funcţii, de plată, foarte multe formulare. În momentul în care vei fi înregistrat contractul de muncă înainte de a începe serviciul, lucrurile ar trebui să se simplifice, să nu mai fie atâtea documente de depus, pentru a fluidiza, să spunem, situaţia şi a o debirocratiza. (...) Ne ajutăm şi pe noi, dar şi angajatorii. Practic, ne uşurăm munca şi nouă. Nu suntem nici noi foarte mulţi, iar gradul de încărcare pe un salariat este foarte mare. Au dispărut 950 de posturi la nivel naţional, din 4.500, a fost făcută o restructurare serioasă la Inspecţia Muncii", a spus Bratu.

Întrebat când ar urma să se finalizeze modificările legislative, Bratu a spus că "probabil cât mai repede".

Şeful ITM Mureş, Angela Boroş, a precizat, la rândul său, că a rugat forul tutelar să facă unele modificări legislative, astfel încât să rămână la Inspectorat documente doar în format electronic şi să se renunţe la hârtii.

"Oricum statele de plată, în conformitate cu prevederile legii contabilităţii, 82/1991, republicată, trebui păstrate de agenţii economici timp de 50 de ani. Ei oricum au obligaţia de a le păstra, iar noi mai păstrăm o evidenţă, ca să fie sigur omul că, în cazul în care evidenţa unuia se distruge, se regăseşte în evidenţa celuilalt. Sperăm să trecem la evidenţe electronice. Mai sunt declaraţiile de stabilire a comisionului datorat, pentru că păstrăm aici cărţile de muncă. Avem cam 98.999 de carnete de muncă păstrate, plus contractele de muncă, în trei exemplare, să le înregistrăm, plus actele adiţionale. În continuu vin, zilnic 50-60 de acte adiţionale", a precizat aceasta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Muncii lucrează la un proiect legislativ de debirocratizare a Inspectoratelor de Muncă.
 Vizualizări articol: 371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ministerul Muncii lucrează la un proiect legislativ de debirocratizare a Inspectoratelor de Muncă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei