Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cinci bărbaţi, condamnaţi la închisoare pentru exploatarea în muncă a 24 de români, în Spania

Tribunalul Constanţa a condamnat, în lipsă, cinci bărbaţi, la câte cinci ani de detenţie, acuzaţi că au exploatat în Spania, la cules de măsline, 24 de români pe care i-au tratat inuman şi cărora nu le-au plătit sumele promise.

Ionel Matei, Marian Cristea, Dănuţ Cristea, Constantin Florin Curt şi Vasile Curt au fost trimişi în judecată, în lipsă, în luna iulie 2008, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei cinci de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane în vederea exploatării la muncă.

Conform rechizitoriului, gruparea de crimă organizată a recrutat 24 de cetăţeni români din Giurgiu, Constanţa şi Bucureşti, cărora le-a promis un loc de muncă bine plătit în domeniul agriculturii, la cules de măsline. Membrii grupării au promis transport, cazare şi masă, precum şi plata a patru, cinci euro pentru fiecare lădiţă de măsline, cei 24 fiind de acord să meargă la muncă în Spania.

Odată ajunşi în Spania, cei 24 s-au trezit cu actele luate şi au ajuns pe o plantaţie de măslini, unde au constatat că locurile de cazare promise nu există, astfel că au fost nevoiţi să-şi improvizeze nişte corturi din resturi de materiale de construcţii şi din folii de celofan.

"Drept hrană, li se serveau conserve expirate şi mezeluri de la groapa de gunoi", susţineau anchetatorii.

În plus, procurorii arătau că cei care protestau "erau deseori loviţi şi ameninţaţi cu acte de violenţă", astfel că "era menţinută o permanentă stare de teroare".

Cei 24 au reuşit totuşi, la un moment dat, să fugă de pe plantaţie şi să ia legătura cu cei de la Consulatul României din Sevilla, cerându-le sprijin pentru a fi retrimişi în ţară.

Tribunalul Constanţa i-a judecat, în lipsă, pe cei cinci, condamnându-i, miercuri, 24 februarie, la câte cinci ani de detenţie pentru trafic de persoane în vederea exploatării la muncă şi la câte cinci ani pentru iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat. Pedepsele au fost contopite, iar instanţa a decis ca cei cinci să execute pedeapsa cea mai mare, adică cinci ani.

Decizia tribunalului pate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa, în termen de zece zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru părţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci bărbaţi, condamnaţi la închisoare pentru exploatarea în muncă a 24 de români, în Spania.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci bărbaţi, condamnaţi la închisoare pentru exploatarea în muncă a 24 de români, în Spania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei