Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acordul dintre România şi R.Moldova privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare vineri

Acordul dintre România şi Republica Moldova privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare vineri, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe.

Conform MAE, acordul permite rezidenţilor din ambele ţări care au domiciliul de cel puţin un an într-o localitate situată în proximitatea frontierei să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil. Localităţile care sunt situate parţial în zona de 30 km. şi cuprinse între 30 şi 50 km. de frontieră vor fi considerate tot localităţi din zona de frontieră.

De această facilitate vor putea beneficia aproximativ un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră. Valabilitatea permiselor este de 2 ani, precizează MAE.

Guvernul a aprobat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Reglementările adoptate de Guvern respectă Convenţia Schengen, care acordă României dreptul, ca stat membru UE, de a formula excepţii de la traficul normal al frontierei.

Permisele de mic trafic de frontieră se eliberează de către secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, situată în strada Vlaicu Pârcălab, nr. 39, într-un termen de până la 60 de zile de la data depunerii cererii. Valabilitatea permiselor din prima generaţie va fi de 2 ani, urmând ca în caz de "bona fidae" valabilitatea celui de al doilea permis să fie extinsă până la 5 ani.

Titularul permisului de mic trafic de frontieră are dreptul de a rămâne pe teritoriul celuilalt stat o perioadă neîntreruptă de maximum 90 de zile.

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetăţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile într-o localitate aflată la cel mult 50 kilometri de frontieră, în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii, a declarat, marţi, ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Vasile Blaga a mai precizat că a dat deja dispoziţii pentru tipărirea primelor 350.000 de permise. Până la aderarea României la Spaţiul Schengen permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene.

Premierul Emil Boc şi primul-ministru moldovean Vlad Filat au semnat, în luna decembrie 2009, Acordul privind micul trafic de frontieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acordul dintre România şi R.Moldova privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare vineri.
 Vizualizări articol: 570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acordul dintre România şi R.Moldova privind micul trafic de frontieră a intrat în vigoare vineri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei