Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 oct 2009 - Anul XIV, nr. 237 (4223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O "scriitoare europeană", formată în România

Herta Muller, care a primit, ieri, premiul Nobel pentru literatură pe 2009, a creat o dezbatere în rândul criticilor şi scriitorilor români, unii considerând că aceasta este scriitoare germană, în timp ce alţii sunt de părere că perioada petrecută în România a fost definitorie pentru artistă.
Nicolae Breban o consideră pe Herta Muller un scriitor german, aceasta fiind cunoscută mai mult în Germania, în timp ce criticul Eugen Negrici este de părere că premiul Nobel care i-a fost decernat scriitoarei ieri este unul "surprinzător şi onorant pentru literatura română, care a avut-o (pe Herta Muller, n.r.) în rândurile ei, ceva vreme".
Nicolae Breban consideră că premiul Nobel a fost luat de "un scriitor german, nu român", adăugând că opera Hertei Muller nu este foarte cunoscută în România. "Ştiu că este o scriitoare care a avut probleme cu Securitatea", a adăugat Breban. "Niciun scriitor român important, cu o operă în spate, nu a luat acest premiu", a declarat scriitorul, care a mai spus că Herta Muller este, în prezent, o scriitoare cunoscută mai degrabă în Germania decât în România.
Pe de altă parte, Eugen Negrici, autor al volumului "Iluziile literaturii române", a descris-o pe Herta Muller drept un "scriitor european". "Formaţia ei este în România, unde a fost creuzetul cultural în care s-a născut şi unde a existat grupul de scriitori din Timişoara, care a propulsat-o", a spus Negrici pentru MEDIAFAX. "E o scriitoare interesantă, mă bucur sincer că un scriitor care s-a format în România a luat acest premiu", a mai declarat Negrici.
Un alt critic literar, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că premiul Nobel acordat scriitoarei de origine română Herta Muller este, fără îndoială, onorant, opera pentru care a primit distincţia arătând că nu pot fi ignorate rădăcinile sale româneşti.
"Mi se pare extraordinar şi sunt fericit pentru Herta şi pentru literatura română de acest oarecum neaşteptat premiu, pentru că atunci când vezi lista de candidaţi, unde se regăsesc scriitori precum Amos Oz sau Philip Roth, parcă nu îţi vine să crezi că cineva se va uita la o scriitoare încă tânără din Germania, care vine din România şi care abordează o problematică de interes atât pentru cele două ţări, cât şi pentru Europa", a concluzionat Manolescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O "scriitoare europeană", formată în România.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O "scriitoare europeană", formată în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei