Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 oct 2009 - Anul XIV, nr. 237 (4223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Herta Muller, scriitoare de origine română, a primit premiul Nobel pentru literatură

Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, ale cărei scrieri prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, ieri, comitetul Nobel, informează nobelprize.org.
Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2009 scriitoarei germane născute în România Herta Muller, "care, cu concentraţia poeziei şi francheţea prozei descrie viaţa celor deposedaţi".
În 2008, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Sezonul premiilor Nobel pe 2009 a debutat luni, când cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile lor asupra telomerazei, o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii.
Marţi, cercetătorii Charles K. Kao, Willard S. Boyle şi George E. Smith, consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale, au primit premiul Nobel pentru fizică.
Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost decernat, miercuri, cercetătorilor american de origine indiană Venkatraman Ramakrishnan, american Thomas A. Steitz şi israeliană Ada E. Yonath, pentru studii efectuate asupra ribozomilor.
Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat vineri, 9 octombrie.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.
Premiul Nobel este însoţit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), sumă ce poate fi împărţită între cel mult trei laureaţi. Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel are loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

„Nu-mi vine să cred că este vorba chiar despre mine”

Scriitoarea Herta Muller declară că nu se aştepta să primească acest premiu şi că a trăit din plin dictatura comunistă din România, fapt care s-a reflectat puternic în scriitura sa.
"Nu cred că premiul are legătură cu acest lucru (împlinirea a 20 de ani de la căderea zidului Berlinului - n.r.), dar cred că ceea ce am scris are legătură cu regimul comunist - am plecat din România din dictatură, pentru ca trei ani mai târziu, după ce am plecat eu în Germania, regimul comunist să cadă. Asta nu înseamnă că nu am trăit dictatura din plin", a declarat Herta Muller ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Berlin, unde ea locuieşte.
"Cum de a fost posibil ca un asemenea regim să dureze atât de mult? Cum a putut să distrugă o ţară întreagă? Cum acest regim a putut să distrugă vieţile oamenilor?", a mai spus ea.
Cât despre efectul pe care dictatura comunistă din România l-a avut asupra sa, scriitoarea a spus că se reflectă în toate cărţile sale.
"Literatura merge întotdeauna în acele locuri unde autorul are sensibilităţi, iar pentru mine comunismul a fost acea sensibilitate. Autorii nu-şi caută întotdeauna temele, ci temele îi găsesc pe ei. În mintea mea, comunismul nu a trecut. Este la fel de rău ca lagărele de concentrare, ca regimul nazist, ca dictaturile religioase din unele ţări musulmane, care aduc suferinţe şi distrugeri", a spus Herta Muller.
Cât despre atribuirea prestigiosului premiu, Herta Muller a declarat că nu era un lucru la care se aştepta.
"Nu m-am aşteptat la acest lucru. Eram sigură că nu mi se va întâmpla tocmai mie şi nu sunt încă nici măcar în stare să vorbesc despre asta. Cred că mai am nevoie de timp să realizez, să-mi pun gândurile în ordine. Nu-mi vine să cred că e vorba chiar despre mine. E vorba despre nişte cărţi pe care le-am scris, le-am terminat... nu mai e vorba de mine ca persoană", a spus ea. "Este greu să faci faţă unui asemenea eveniment", a adăugat scriitoarea, în vârstă de 57 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Herta Muller, scriitoare de origine română, a primit premiul Nobel pentru literatură.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Herta Muller, scriitoare de origine română, a primit premiul Nobel pentru literatură5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei