Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 oct 2009 - Anul XIV, nr. 237 (4223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lobby

Lungu promovează noua lege a pensiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PD-L, Ion Lungu, promovează intens noua lege a pensiilor, pe care Guvernul Boc 2 intenţionează să o transpună în practică prin asumarea răspunderii şi nu prin dezbatere parlamentară, cu adoptare de către forul legislativ al ţării.
Lungu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că PD-L „a avut toată bunăvoinţa” pentru promovarea acestei legi, dar din cauza opoziţiei PSD şi PNL, a decis să adopte această lege „absolut necesară pentru corelarea pensiilor” prin asumare.
Lungu a arătat că noua lege a pensiilor are ca obiectiv, din punctul de vedere al PD-L, „să facă dreptate între pensionari” şi să elimine situaţii de genul „un fost director de la Ambro are pensie mai mică decât şoferul lui şi asta numai pentru că şoferul a ieşit la pensie cu opt ani mai târziu”.
„Acum sunt 80 de acte normative care reglementează pensiile. De nouă luni de zile, în Parlament zace această lege a pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu există voinţă politică pentru a fi promovată, iar prin asumarea răspunderii guvernamentale acest lucru se întâmplă astăzi, se întâmplă acum”, a afirmat Lungu.
Acesta a arătat că prin noua lege a pensiilor se are în vedere creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2030, recalcularea pensiilor speciale şi integrarea lor în sistemul unitar de pensii, dar şi descurajarea pensionărilor anticipate.
Potrivit liderului PD-L Suceava, pensiile speciale vor fi recalculate în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii sistemului unitar de pensii, dar nu a explicat cum se poate anula un drept dobândit în baza unor legi şi nici cum se poate acţiona o lege retroactiv.
Prin noua lege se va asigura în continuare o creştere a vârstei de pensionare la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, până în 2014, iar până în 2030 atât bărbaţii, cât şi femeile vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă standard de pensionare de 65 de ani.

 

Pensiile de invaliditate vor fi verificate, iar cele obţinute fraudulos vor fi desfiinţate

De asemenea, va creşte vârsta de pensionare pentru personalul din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. În prezent, aceştia se pensionează la 55 de ani, atât bărbaţii, cât şi femeile. Creşterea vârstei de pensionare pentru această categorie socio-profesională va fi de până la 60 de ani, pentru bărbaţi şi femei, până în 2025.
Alte argumente invocate de preşedintele PD-L Suceava Ion Lungu în favoarea adoptării urgente a legii pensiilor prin asumare au mai fost că, începând cu 2006, bugetul sistemului de pensii are deficite anuale cronice, iar în 2009 s-a ajuns la cea mai mare valoare ca deficit din ultimii 10 ani, că un contribuabil susţine 1,2 pensionari şi că există o creştere frauduloasă a pensiilor de invaliditate de 50%, la 900.000 în 2009.
Lungu susţine că noua lege le va desfiinţa pe cele obţinute abuziv. Numărul de pensionări anticipate s-a triplat, în 2009 sunt 110.000 pensionări anticipate parţiale. Vârsta reală de pensionare este de 54 de ani, în comparaţie cu 58 sau 63, cât este cea legală, din cauza grupelor de muncă, pensiilor de invaliditate, datorită pensiilor de urmaş, a vârstelor de pensionare mai reduse practicate de anumite sisteme de pensionare.
Lungu a mai acuzat şi diferenţa de 100 de ori între cea mai mică pensie, care este de 350 de lei, pensia socială minimă, şi cea mai mare, în sistemul de pensii speciale, de 35.000 de lei şi a declarat că „aceste inechităţi vor dispărea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu promovează noua lege a pensiilor.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lungu promovează noua lege a pensiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pensionari trimis de
( 9 oct 2009, 14:20:35
oho, cite persoane sanatoase sunt pensionate de "boala" si sunt plecati in strainatate la lucru sau au chioscuri in bazar....daca s-ar faceo verificare serioasa, trei sferturi din ei si-ar pierde drepturile, iar cei intr-adevar bolnavi nu se pot pensiona, umbla ani de zile pe drumuri, aminati si aminati......unii din ei nu mai apuca pensia de boala.... in tara noastra nu se vrea sa se faca nimic bun....totul este cu fundul in sus....
2.   Previzibil trimis de
( 9 oct 2009, 15:39:22
Nu ar strica daca domnul Lungu ar gandi si singur oleaca. In rest, e ushor sa dai un copy-paste la tot ce se propune la guvern-via Cotroceni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei