Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa de leasing a scăzut cu 73% la şase luni, trasă în jos de sectorul auto şi industrial

Piaţa de leasing a scăzut în primul semestru cu 73,6%, la 776,65 milioane euro, în funcţie de valoarea bunurilor finanţate, pe fondul reducerii semnificative pe segmentul vehiculelor şi al echipamentelor industriale, din cauza crizei financiare.
În primele şase luni ale anului trecut, valoarea bunurilor finanţate la nivelul întregii pieţe a fost de 2,94 miliarde euro, în creştere cu 35,5% faţă de perioada similară a anului 2007.
Finanţările pentru achiziţia de vehicule s-au redus în primul semestru al acestui an cu 75,8%, la 507,14 milioane euro, de la 2,1 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2008, potrivit datelor prezentate, ieri, de preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, Jean-Claude Boloux.
Pe segmentul echipamentelor s-a înregistrat o diminuare a valorii bunurilor finanţate cu 81,88%, la 117,3 milioane euro, în timp ce segmentul imobiliar s-a redus cu 20,94%, la 152,19 milioane euro.
Leasingul de vehicule a reprezentat 65,3% din totalul pieţei, în scădere de la 71,47% faţă de primul semestru din 2008, în timp ce finanţările pe segmentul imobiliar deţin 19,6%, în creştere de la 6,54%, iar leasingul de echipamente a avut o pondere de 15,1%, în scădere de la 21,99%.
"Cea mai mare scădere a fost înregistrată de finanţările pe segmentul echipamentelor industriale şi al vehiculelor, din cauza crizei financiare şi a celei auto, precum şi din cauza politicilor fiscale naţionale, printre care taxa de poluare, intrată în vigoare din iulie anul trecut", a afirmat Boloux.
Pe segmentul vehiculelor, autoturismele deţin o cotă de 58%, în creştere de la 53% în primele şase luni ale anului trecut, în timp ce vehiculele comerciale uşoare reprezintă 17%, în creştere de la 14%, iar vehiculele comerciale grele au înregistrat o scădere a ponderii, de la 32% la 19%, din cauza diminuării activităţii de transport.
În sectorul echipamentelor, cea mai mare pondere au avut-o finanţările pentru achiziţia echipamentelor de construcţii, care reprezintă 23%, valoarea finanţărilor fiind în scădere cu 92% faţă de perioada ianuarie-iunie 2008, la 27 milioane euro.
Echipamentele IT şi software reprezintă 8% din totalul finanţărilor de echipamente, cele agricole - 8%, echipamente medicale - 5%, cele destinate industriei metalurgice - 4%, industria alimentară, cea de prelucrare a lemnului, echipamentele tipografice şi cele petroliere - câte 3% fiecare.
În domeniul imobiliar, clădirile industriale au înregistrat o creştere a ponderii de la 37% la 65%, ca urmare a creşterii numărului de contracte de sale&lease-back.
Totodată, segmentul office are o pondere de 22%, similară cu cea din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce pe segmentul de hoteluri s-a înregistrat o scădere a ponderii de la 10% la 1%, iar pe segmentul rezidenţial de la 24% la 5%.
În ceea ce priveşte tipul activelor finanţate, bunurile noi şi-au diminuat ponderea de la 94% la 86%, iar cele second hand au înregistrat o creştere de la 6% la 14%, pe fondul avansului vânzărilor de maşini recuperate de firmele de leasing de la clienţii rău-platnici.
Companiile independente au finanţat în primul semestru al anului 11% din activele finanţate la nivelul pieţei, ponderea acestora fiind în scădere de la 18%, în favoarea companiilor captive, care aparţin unor dealeri sau importatori auto, acestea sporindu-şi cota de la 19% la 28%.
Totodată, companiile subsidiare băncilor şi-au redus uşor ponderea în piaţă, de la 63% la 61%. "Evoluţia arată transferul cotei de piaţă de la firmele independente la cele captive şi subsidiare ale băncilor, din cauza refinanţărilor. Subsidiarele bancare au băncile-mamă în spate, iar captivele sunt susţinute de companii mari, pe când firmele independente au probleme cu găsirea fondurilor necesare, iar când le găsesc acestea sunt la costuri foarte mari", a explicat Boloux.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa de leasing a scăzut cu 73% la şase luni, trasă în jos de sectorul auto şi industrial.
 Vizualizări articol: 384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piaţa de leasing a scăzut cu 73% la şase luni, trasă în jos de sectorul auto şi industrial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei