Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 iul 2009 - Anul XIV, nr. 159 (4145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CSM solicită medierea preşedintelui Băsescu pentru rezolvarea situaţiei din justiţie

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat, ieri, după şedinţa de plen, că, din cauza stării critice din sistemul judiciar, este nevoie de o discuţie cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului.
Andreieş a spus că Plenul CSM a analizat, ieri, situaţia sistemului judiciar, care este într-o stare critică, determinată de mai mulţi factori acumulaţi în timp, şi anume finanţarea cronică, volumul mare de activitate şi inconsecvenţa legislativă, dar şi "umilirea şi terfelirea publică a magistraţilor, care are loc de cinci ani încoace".
El a mai spus că revendicările magistraţilor sunt întemeiate, având ca bază legea şi hotărârile judecătoreşti.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a arătat că aceste hotărâri judecătoreşti sunt lege şi trebuie executate, însă, pe de altă parte, CSM înţelege că este o situaţie de criză şi a reluat invitaţia la un dialog cu celelalte puteri ale statului, mediat de preşedintele Traian Băsescu.
De asemenea, Andreieş a făcut un apel către Parlament să rezolve problemele din sistemul judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze.
El a explicat că CSM rămâne alături de magistraţi în rezolvarea problemelor din sistemul judiciar, însă nu poate interveni sub nici o formă asupra suspendării în semn de protest a şedinţelor de judecată. Andreieş a afirmat că judecătorii sunt suverani în şedinţa de judecată.
Întrebat dacă reîntoarcerea sumelor provenite din taxa de timbru la Ministerul Justiţiei va rezolva o parte din problemele din sistem, Andreieş a spus că această măsură este un semn bun, dar a fost luată prea târziu. El a precizat că problemele din sistemul de justiţie nu pot aştepta până la toamnă, când ar urma să fie luate toate procedurile parlamentare în cazul acestei propuneri.
Preşedintele CSM a apreciat că rezolvarea acestei probleme s-ar putea face printr-o ordonanţă a Guvernului.

 

Predoiu cere renunţarea la întreruperea activităţii

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut Plenului CSM să adopte o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi să solicite renunţarea la întreruperea activităţii de judecată.
Ministrul Cătălin Predoiu a anunţat, miercuri, că a propus Guvernului, în urmă cu două şedinţe, ca sumele prevăzute din taxele de timbru judiciar să intre în bugetul Justiţiei, Executivul aprobând propunerea în principiu şi urmând ca, imediat ce se reia activitatea parlamentară, să fie luate măsuri concrete în acest sens.
Şedinţele de judecată au fost suspendate, temporar, în ultimele trei zile, la mai multe instanţe bucureştene şi din ţară, magistraţii fiind nemulţumiţi de actul administrativ al Ministerului Justiţiei de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică.
Vicepreşedintele UNJR, Dragoş Călin, a anunţat, miercuri, după întâlnirea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi a reprezentanţilor judecătorilor de la mai multe instanţe, că şedinţele de judecată de la toate instanţele din ţară vor fi suspendate, începând de ieri, pe durată nedeterminată, acţiunile urmând să aibă loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9.00.
La protestele magistraţilor s-a alăturat şi personalul auxiliar din instanţe, care a anunţat că întrerupe activitatea timp de două ore, pe durată nedeterminată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CSM solicită medierea preşedintelui Băsescu pentru rezolvarea situaţiei din justiţie.
 Vizualizări articol: 339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSM solicită medierea preşedintelui Băsescu pentru rezolvarea situaţiei din justiţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei