Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mar 2009 - Anul XIV, nr. 65 (4051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primăriile vor plăti amenzile dacă România va fi sancţionată pentru gropile de gunoi

Ministrul Mediului a declarat, ieri, că va propune Guvernului un proiect de hotărâre prin care autorităţile locale să suporte amenzile în cazul în care România va fi sancţionată de UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind închiderea gropilor de gunoi neecologice până în 16 iulie.

"Nu avem altă soluţie decât să transferăm amenzile celor vinovaţi, şi pentru acest lucru voi face o propunere Guvernului, deoarece este mai mult ca sigur că vom primi penalizări de la UE în privinţa ecologizării şi închiderii gropilor de gunoi din România", a spus ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).

Demnitarul a precizat că până la termenul agreat cu UE trebuie închise toate gropile de gunoi din ţară, în prezent fiind declarate neconforme cu Directiva Comisiei Europene 1991/31/CE un număr de 251 de depozite de gunoi.

Totodată, ministrul Mediului a mai spus că singura soluţie pentru recuperarea sumelor în cazul în care România va primi penalizări de la UE este "ca cei vinovaţi să plătească".

Ministrul Mediului a precizat că în anul 2003 au fost închise 11 asemenea depozite, iar până la 16 iulie 2009 un număr de 139 de gropi de gunoi trebuie să se conformeze directivei. Din cele 139 de gropi de gunoi, 74 şi-au sistat activitatea de colectare a deşeurilor, urmând să fie închise.

Nemirschi a mai arătat că în 2009 vor fi deblocate fondurile pentru reamenajarea parcurilor şi spaţiilor verzi, fiind reluată finanţarea. Totodată, ministrul Mediului a precizat că la programele pentru refacerea parcurilor şi a spaţiilor verzi, cota cu care vor participa autorităţile locale va creşte de la 20 la sută la 40 la sută, restul fondurilor fiind asigurate din bani europeni. Această creştere este datorată faptului că în actualele condiţii economice toate comunităţile locale trebuie să primească bani pentru refacerea parcurilor şi spaţiilor verzi.

Un alt subiect dezbătut la Adunarea Generală a AOR a fost problema poluării aerului şi apei, ministrul Nemirschi arătând că peste 79 la sută din apele uzate ale României nu sunt epurate sau sunt epurate necorespunzător.

Pentru repartizarea bugetului pe fiecare judeţ în parte şi pentru atingerea obiectivelor fiecărei autorităţi locale, ministrul a arătat că este nevoie de solidaritate şi echitate "indiferent de culoarea politică a aleşilor locali".

În acest sens, ministrul Mediului le-a transmis primarilor prezenţi la Adunarea Generală AOR că este nevoie ca în îndeplinirea obiectivelor locale să dea dovadă de solidaritate şi de înţelegere, astfel încât să nu existe "judeţe păgubite" şi toate oraşele să beneficieze de bani pentru îndeplinirea obiectivelor.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că România nu va putea evita sancţiunile din partea Uniunii Europene pe problema managementului deşeurilor, singura şansă fiind solicitarea unor păsuiri din partea Comisiei.

Potrivit ministrului Nemirschi, problema managementului deşeurilor poate fi rezolvată, fără sancţiuni, doar într-o măsură de 70-80 la sută.

"În condiţiile astea, n-am cum să evit infringement-ul. O să mă duc la Comisie şi o să plâng", a spus Nemirschi, nuanţându-şi apoi declaraţia şi arătând că intenţionează să ceară oficialilor europeni noi termene de conformare.

Întrebat care vor fi urmările acestui infringement pentru România, ministrul Nemirschi a vorbit de posibilitatea unei amenzi de 200.000 de euro pe zi. Sumele însă vor fi plătite, susţine ministrul, de autorităţile locale care nu au fost în stare să-şi rezolve problemele de management al deşeurilor.

Conform negocierilor României cu instituţiile europene, statul s-a angajat ca, până în 2015, să rezolve integral problemele legate de managementul deşeurilor. Unul din lucrurile cele mai importante care ar trebui realizate până atunci ar fi închiderea tuturor gropilor de gunoi care nu sunt ecologice şi autorizarea numai a acelora care respectă standardele europene.

Totuşi, în timpul negocierilor punctuale cu UE pe această temă, demarate în 2003, statul român s-a angajat, în numele unor autorităţi locale din ţară, să închidă, progresiv, anual, o serie de gropi de gunoi pentru care au fost cerute perioade de tranziţie.

Există, conform Tratatului de Aderare, un număr de gropi de gunoi programate a fi închise în 2009. În cazul în care unele dintre acestea vor continua să fie folosite după termenul stabilit cu UE, în lipsa unor investiţii noi în acest sens din partea autorităţilor locale care le gestionează, Comisia Europeană ar putea declanşa procedurile de infringement împotriva României.

Infringementul se decide în urma unui proces în care statul român şi Comisia Europeană se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăriile vor plăti amenzile dacă România va fi sancţionată pentru gropile de gunoi .
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăriile vor plăti amenzile dacă România va fi sancţionată pentru gropile de gunoi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei