Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mar 2009 - Anul XIV, nr. 65 (4051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caz rarisim

Sarcină dezvoltată printre organele din abdomen, la o femeie de 41 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Caz spectaculos prin raritatea lui la secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, unde medicii au operat o femeie de 41 ani, din Siminicea, gravidă în 15 săptămâni, a cărei sarcină s-a dezvoltat atipic, direct în cavitatea abdominală.

Dacă situaţiile în care embrionul nu reuşeşte să ajungă în uter, unde se implantează de obicei, şi începe să se dezvolte în alte zone, cum ar fi trompele uterine, sunt destul de frecvente, un asemenea caz când placenta care hrăneşte copilul se inserează pur şi simplu pe organele din abdomen poate să nu fie întâlnit de un medic niciodată în carieră.

 

Caz fără precedent în carierea sa de medic ginecolog

La Spitalul Suceava, unul din cei doi specialişti în obstetrică-ginecologie care au efectuat intervenţia chirurgicală, respectiv dr. Ilie Merticariu, nu s-a confruntat niciodată cu un caz similar în cei 29 de ani de activitate. Colegul său, dr. Teodor Huluban, în cei 42 de ani de muncă în domeniu, a mai avut parte de o situaţie de acest gen doar în 1996, la vremea respectivă femeia reuşind în mod excepţional să ducă sarcina până la 8 luni şi să nască un copil sănătos.

„Într-o sarcină abdominală, placenta care hrăneşte copilul nu este în cavitatea uterină sau în anexe, ci se implementează pe organele din jur, perete abdominal, intestin, colon, şi hrăneşte embrionul prin inserţia asta. Pericolul unei asemenea sarcini este că porţiunile largi pe care se implantează placenta rămân sângerânde şi nu se poate opri hemoragia”, spune dr. Huluban.

„Un astfel de caz este foarte grav, fiind un mare noroc dacă pacienta scapă cu viaţă”, completează dr. Ilie Merticariu.

 

Pacienta a necesitat transfuzii masive de sânge

Alexandra S., din Siminicea, a fost internată în Spitalul Suceava marţi, 17 martie, în jurul prânzului, cu suspiciunea de sarcină extrauterină. Investigaţiile ulterioare au confirmat diagnosticul, iar femeia a fost pregătită pentru operaţie. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat miercuri dimineaţă, pe parcursul a două ore şi a decurs bine.

„La operaţie am găsit sânge şi cheaguri de sânge în cavitatea abdominală. Am scos embrionul, placenta, membranele, uterul şi un ovar. A rămas porţiunea sângerândă unde a fost implantată sarcina şi s-a făcut hemostază”, a mai spus dr. Teodor Huluban.

Alexandra S. a necesitat transfuzii masive de sânge, dar starea sa de sănătate este stabilă. Astăzi, ea va fi transferată din Reanimare în secţia de Obstetrică-Ginecologie, iar medicii spun că va mai rămâne în spital cel puţin o săptămână, chiar şi în cazul în care nu apar complicaţii.

De menţionat că femeia a mai avut o sarcină extrauterină în urmă cu zece ani, dar atunci fătul s-a dezvoltat în trompele uterine, situaţie care a fost mai uşor de rezolvat.

 

Sarcinile extrauterine, un pericol pentru viaţa mamei

O sarcină extrauterină este un pericol pentru viaţa mămicii. Potrivit literaturii de specialitate, din sarcinile abdominale ajunse până la trimestrul II, un procent de 50% evoluează spre termen, iar jumătate din ele cu feţi vii, în majoritatea cazurilor cu malformaţii sau cu potenţial scăzut de viabilitate. Cele mai multe cazuri se complică în primul trimestru de graviditate prin ruptură în cavitatea peritoneală, în spaţiul retroperitoneal sau în organele cavitare: sigmoid, rect, intestinul subţire, vezică, ficat sau splină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sarcină dezvoltată printre organele din abdomen, la o femeie de 41 ani.
 Vizualizări articol: 5467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 9 voturi
Sarcină dezvoltată printre organele din abdomen, la o femeie de 41 ani4.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei